USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Рік змін у Луцьку: соціальна сфера

27 Грудня 2017 08:00
У міській раді діє п’ять соціальних програм, які фінансуються з міського бюджету. Одна з них взагалі немає аналогів в Україні. Йдеться про Програму соціальної адаптації осіб з інвалідністю, розроблену з ініціативи депутата міської ради, радника міського голови Ігоря Поліщука.

Про цю та інші ініціативи міської влади у соціальній сфері, які були втілені у життя у 2017 році, йдеться у річному звіті на офіційному сайті міської ради.

Відповідно до вищезазначеної Програми, у департаменті соціальної політики міської ради створено робочі місця для осіб з обмеженими фізичними можливостями. Люди з вадами зору, слуху, опорно-рухового апарату надають телефонні консультації, формують особові справи, працюють в архіві.

“Така ініціатива Ігоря Поліщука дуже актуальна і важлива. Це наш посил для всіх роботодавців. Приємно, що молоде покоління, до якого належить і депутат Ігор Поліщук, проявляє зрілість, людяність та розуміє гостроту соціальних проблем”, - переконаний виконувач повноважень міського голови, секретар міської ради Григорій Пустовіт.

Важливою складовою роботи міської ради є співпраця з громадськими організаціями людей з інвалідністю, безпосередній контакт, живе спілкування та обговорення їхніх проблем.

У листопаді цього року депутат міської ради, радник міського голови Ігор Поліщук взяв участь в експерименті “Відчуй життя у темряві”, який організували активісти ГО “Генерація успішної дії”. Учасники з’ясовували, як наше місто адаптоване до проблем людей із вадами зору.

“Надзвичайно важко пересуватися у темряві, не маючи змоги повноцінно бачити світ навколо себе, - поділився враженнями Ігор Поліщук. - На тротуарах немає тактильної плитки. Через це людина не відчуває, де починається проїжджа частина. На більшості пішохідних переходів відсутнє озвучення, така ж ситуація з оголошенням зупинок у громадському транспорті, ще немає сповіщення на зупинках про те, який номер маршруту наближається. І це лише невелика частина незручностей, з якими щодня доводиться зіштовхуватися людям із порушеннями зору. Тому завдання міської влади - максимально зробити місто адаптованим до потреб таких осіб”.

Окрім цього, у міській раді ведеться комплексна робота з підтримки учасників АТО та їх сімей. На фінансову допомоги у рамках цільових програм передбачено понад 16, 8 мільйона гривень.

Зокрема, діє Комплексна програма підтримки мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців Збройних сил України, які брали участь в антитерористичній операції на Сході України, членів їх сімей, а також сімей загиблих військовослужбовців. Вона поширюється на жителів Луцька та Прилуцької сільської ради Ківерцівського району. Її напрацьовували спільно з громадськими організаціями учасників АТО, враховували усі їхні пропозиції.

“Окремим пунктом програми є матеріальна мотивація людей, які вирішили служити за контрактом. Вони залишають мирне життя, роботу, тому повинні мати впевненість, що їхні сім’ї будуть забезпечені. З міського бюджету цього року виділено 400 тисяч гривень одноразової допомоги контрактникам”, - розповів виконувач повноважень міського голови, секретар міської ради Григорій Пустовіт.

Програмою передбачили й одноразові адресні грошові допомоги демобілізованим на вирішення соціально-побутових потреб та лікування. На це витратили цьогоріч понад 430 тисяч гривень.

700 тисяч гривень передбачено на психологічну реабілітацію учасників АТО та членів їх сімей. Тож 68 осіб вже пройшли курс реабілітації. За кошти міського бюджету придбано 104 путівки в санаторії. З міського бюджету забезпечується й медикаментозне лікування та обстеження демобілізованих учасників АТО.

Видано 27 направлень на забезпечення професійною адаптацією шляхом організації навчання на водіїв категорій «В», «C» та «D».

Також з бюджету надаються пільги на житлово-комунальні послуги. За цей рік їх надали на суму понад 260 тисяч гривень.

Окрім цього, відповідно до програми, діти, батьки яких перебувають у зоні проведення антитерористичної операції, забезпечені безкоштовним харчуванням у загальношкільних та дошкільних закладах освіти. Також користуються безкоштовним проїздом у електротранспорті.

«Ми розуміємо, що це кардинально не змінить становища родин учасників АТО, що не все вимірюється грошима, але щиро намагаємося підставити їм плече», - зазначає Григорій Пустовіт.

Луцьк — одне із перших міст в Україні, де успішно діє Програма забезпечення житлом на умовах співфінансування учасників бойових дій, інвалідів війни та членів сімей загиблих під час проведення АТО. У цьому році такі сім’ї придбали 25 квартири за формулою 50 на 50. А це означає, що 50 відсотків їх вартості сплатили з бюджету. На це було спрямовано майже 10,5 мільйона гривень з міської казни. Щодо принципів формування черговості, міська рада віддає перевагу вирішувати подібні питання самим учасникам бойових дій.

У рамках Програми соціальних виплат дітям військовослужбовців, добровольців, волонтерів, які загинули пропали безвісті, або перебувають у полоні виплачено допомог 17 сім’ям на 21 дитину. А це майже 414 тисяч гривень у цьому році.

18 дітей із сімей учасників АТО оздоровилися у литовському місті Таураге. З міського бюджету цю на поїздку виділили 47 тисяч гривень. 8 дітей учасників АТО мали нагоду відпочити у Німеччині.

Особлива увага й дітям з розладом аутичного спектру. За сприяння Ігоря Поліщука, вони взяли участь у міжнародному фестивалі АNCA, який відбувся у Туреччині.

Крім того, за кошти міського бюджету діти з синдромом Дауна цьогоріч вперше змогли відпочити на березі Чорного моря у місті Одеса. На це було спрямовано 70 тис. грн.

Цільові соціальні програми будуть фінансуватися і надалі. В бюджеті міста на 2018 рік передбачено понад 17, 6 мільйона гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанин Показати IP 27 Грудня 2017 10:34
За останні пів року Луцьк кардинально змінився що аж не знайшов свій будинок, пішов в парк а вийшов в Лондоні

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus