USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Рік змін у Луцьку: міська влада підтримує ОСББ

6 Січня 2018 09:00
Минулого року на підтримку ОСББ із бюджету міста виділили у п’ять разів більше коштів, аніж роком раніше. А це — понад 12 млн грн. Міська влада підтримує ініціативи лучан до об’єднання, адже як показує досвід — це найефективніший метод господарювання у багатоквартирному будинку.

Створюючи ОСББ, мешканці стають справжніми власниками своїх будинків, за ними краще доглядають, дбайливіше та відповідальніше ставляться до зробленого.

У Луцьку - 355 ОСББ, які експлуатують 391 житловий будинок, а це - майже 25 % від загальної кількості багатоквартирних будинків міста. У 2017 році створили 36 ОСББ.

“Програми підтримки ОСББ, які прийняла Луцька міська рада, дають змогу мешканцям багатоповерхівок залучати вигідні кредити, адже відсотки сплачує міська рада, а також навести лад у своїх будинках за виділені кошти на умовах співфінансування”, - зауважує виконувач повноважень міського голови, секретар міської ради Григорій Пустовіт.
У нашому місті діє дві таких Програм, які фінансуються за кошти місцевого бюджету.

Одна з них - Програма сприяння діяльності ОСББ на території м.Луцька на 2015-2019 роки. Відповідно до неї, капітальний ремонт у будинках проводиться на умовах співфінансування: 70% фінансується із місцевого бюджету, а 30% - кошти ОСББ.

Тож у 2017 році 50 ОСББ отримали 8 млн грн з міського бюджету на капітальні ремонти конструктивних елементів будинків, покрівель, ліфтів, внутрішньобудинкових систем водо-, тепло-, електропостачання та каналізації, встановлення засобів обліку теплової енергії.

Минулого року керівники міської ради контролювали хід виконання робіт та використання коштів міського бюджету, оглядаючи будинки, де ведуться роботи у рамках програми. Для прикладу, цього року у будинку на вулиці Чорновола, 2 капітально відремонтували дах. Загалом витратили 283 тис. грн, з них: 200 тис. грн - кошти міського бюджету. 300 тис. грн кредиту брали на встановлення ІТП у будинку. Відсотки за залученим кредитом відшкодує міський бюджет.
“Ремонт дахів — серйозна проблема багатоповерхівок, і вирішити її самотужки мешканцям важко. Тому міська рада й надалі підтримуватиме програми ОСББ, аби будинки були в належному стані, і люди проживали у нормальних умовах”, - зазначає депутат міської ради, радник міського голови Ігор Поліщук.
Інша програма - Програма відшкодування відсоткових ставок за залученими ОСББ кредитами. Отримавши кредит на впровадження енергоощадних заходів, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків гарантовано матимуть повне погашення відсоткових ставок з місцевого бюджету. На цей час для ОСББ, які отримали такі кредити, міська рада вже проводить відшкодування відсоткових ставок за 63-ома кредитними договорами, по восьми кредитних договорах виплати відсотків завершено.

У 2017 році з місцевого бюджету на програму виділено понад 4,5 млн грн для виконання робіт з комплексної термомодернізації будинків, встановлення індивідуальних теплових пунктів з регулюванням подачі теплоносія, заміни існуючих віконних та дверних блоків у місцях загального користування на енергозберігаючі.
Депутат міської ради, радник міського голови Ігор Поліщук наголосив, що міська влада приділяє значну увагу співпраці з ОСББ: “Така форма є найефективнішим методом управління будинком, адже мешканці самі визначають, куди і на що треба спрямовувати кошти. У 2017 році з міського бюджету було виділено значну суму для підтримки об’єднань. Сподіваємось, що бюджет розвитку дасть змогу цьогоріч ще збільшити фінансування програм, щоб таким чином мотивувати людей до створення ОСББ”.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus