USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Рішення Верховного Суду щодо євробляхера – не перемога, – експерт

22 Жовтня 2018 18:03
Верховний Суд визнав, що користування власним авто з єврономерами, ввезеним як транзитне, не є правопорушенням, передбаченим статтею 469 Митного кодексу України. Але це не означає дозвіл на користування.

Рішення Верховного Суду і що воно означає для власника авто на єврономерах розтлумачив генеральний директор Всеукраїнської Асоціації автомобільних імпортерів та дилерів Олег Назаренко, пише 24 канал.

Він пояснив: замість криків про "перемогу", варто прочитати рішення суду. Де вказано, що Верховний Суд встановив факт, що ще в 2015-му році Конституційний суд встановив, що це порушення не можна кваліфікувати за статтею 469 Митного кодексу. Більше того, ВСУ встановив, що громадянин України свідомо обдурив митницю, вказавши режим "Транзит", а насправді хотів уникнути сплати податків при розмитненні.

Суд виправив непрофесіоналізм конкретного митника, який застосував за це порушення статтю 469, і вказав про порушення статті 470 Митного кодексу України. Тепер митниця складе новий протокол про порушення статті 485 Митного кодексу України, і штраф вже буде набагато більший,– зазначив експерт.

І винуватцю тепер не вдасться включити "наївність" і нібито незнання, в якому режимі ввозилося авто, наголосив Назаренко, тому що:

1) українець зареєстрував авто в Естонії особисто на себе;

2) українець особисто визнав своє митне шахрайство і те, що вказав "Транзит" з метою несплати податків, а Верховний Суд – цей факт вказав у своєму рішенні.

Експерт процитував рішення: виходячи з пояснень самого громадянина, ним вчинено протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів, а так само використано товари, стосовно яких надано пільги щодо сплати митних платежів, в інших цілях, ніж ті, у зв’язку з якими було надано такі пільги (ст. 485 Митного кодексу України).

Тепер 485-та стаття МКУ! І де тут перемога? Може зрада? – відзначив Назаренко.

Тому, за словами експерта, не варто євробляхерам "передавати один одному цю статтю, як Ленін Крупській зачитану до дірок газету "Іскра", і заманювати в свої ряди чергову жертву з криком: "Суд встановив, що їздити на бляхах дозволено!". Адже це не так.

Яке покарання передбачає стаття 485 Митного кодексу України?

Стаття 485 стосується неправомірного звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру, а також неправдивих відомостей щодо умов і вигляду договору купівлі. Вона передбачає накладення штрафу в розмірі 300 відсотків несплаченої суми митних платежів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
баніфация Показати IP 22 Жовтня 2018 18:10
де "кобра" як раніше боялися................нехай провірить за тиждень парочку тисяч таких сумнівних авто !!! буде результат і для митниці і для бюджету !
скептик Показати IP 22 Жовтня 2018 18:41
ст 485 мутного кодексу має обмежені підстави для застосування, замість того, щоб намагатись здерти з людей три шкури за розмитнення варто було б поцікавитись еуропейськими цінами на розмитнення, наприклад у тій же литві
Пісиміст до скептик Показати IP 24 Жовтня 2018 00:09
Як соляра на те ауді(корчамаку литовську)по євроцінах-кричите шо дорого...,а машину(мотлох)хочете подешевше!!!????звс.али всі міста(нема тепер навітт де припаркуватись-кругом дрантя стоїть).....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus