USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Рівень вмісту вуглекислого газу в атмосфері Землі є критичним, – науковці

14 Травня 2019 20:39
Концентрація вуглекислого газу (CO2) в атмосфері Землі вперше в історії людства перевищила показник в 415 ppm.

На планеті вже мільйони років не було таких показників, повідомляє Укрінформ з посиланням Science Alert.

«Вперше в історії людства атмосфера нашої планети містить понад 415 ppm CO2. Не тільки в історії людства, не тільки з моменту винаходу сільського господарства 10 000 років тому. Ще до того, як сучасні люди існували мільйони років тому. Ми не знаємо планету, подібну до цієї», – написав метеоролог Ерік Холтаус.

Зазначається, що критичні показники зафіксували дослідники з Інституту океанографії ім. Скріппса в обсерваторії Мауна-Лоа на Гаваях.

У суботу концентрація CO2 досягла 415,26 проміле – це останній зі страшного ряду кліматичних порогів, через які переходило людство в останні десятиліття, йдеться у публікації.

Як зазначається, лише кілька років тому забруднення атмосфери зросло до 400 ppm CO2, а зовсім нещодавно воно досягло 410 ppm. Після цього рекордного сплеску вчені знали, що показник 415 частин на мільйон в 2019 році був майже неминучим.

«Середній темп зростання залишається на високому рівні... Збільшення порівняно з минулим роком, ймовірно, становитиме близько трьох частин на мільйон, тоді як останнє середнє значення становило 2,5 проміле. Ймовірно, ми спостерігаємо вплив м’яких умов Ель-Ніньо на тлі використання викопного палива», – сказав директор програми Scripps по CO2 Ральф Кілінг.

У 1910 році вміст CO2 в атмосфері становив 300 частин на мільйон – вище, ніж було протягом приблизно 800 тисяч років, – але протягом наступного століття він збільшився ще на 100+ частин на мільйон, оскільки рівні забруднення різко зросли.

«Якщо вуглецеве забруднення в нашій атмосфері буде ставати все сильнішим, все більше і більше тепла буде затримуватися на Землі, що зробить майбутнє глобального потепління схожим на щось з далекого минулого планети – сотні мільйонів років тому», – пише видання.

Як зазначається, коли востаннє на Землі були небезпечні рівні CO2 в атмосфері, на Південному полюсі росли дерева.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus