USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

МВФ прагне запровадження у всьому світі податку на вуглекислий газ

5 Травня 2019 07:00
Щоб скоротити до 2030 року викиди в атмосферу Землі двоокису вуглецю на третину, Міжнародний валютний фонд (МВФ) вважає за необхідне введення по всьому світу податку на такі викиди. Про це йдеться в доповіді МВФ, оприлюдненій напередодні, передає Deutsche Welle.

Щоб втілити в життя цілі Паризької кліматичної угоди, рівень викидів в атмосферу двоокису вуглецю до 2030 року необхідно скоротити на третину, а також ввести збір за тонну викиду вуглекислого газу на рівні 70 доларів, пояснили глава МВФ Крістін Лагард і директор з фіскальної політики організації Вітор Гаспар.

За словами Лагард і Гаспара, зростає консенсус щодо того, що оподаткування є «найбільш ефективним інструментом» для обмеження використання викопних видів палива і пов’язаних з ним викидів двоокису вуглецю. Крім цього, податок може забезпечити накопичення коштів для переходу на оновлювані джерела енергії.

У той же час оподаткування в різних країнах, за підрахунками МВФ, матиме різний вплив на рівень викидів вуглекислого газу.

Зокрема, у Китаї, країні з найбільшими викидами у світі, податок у розмірі 35 доларів може призвести до скорочення викидів CO2 на 30%. Те ж саме стосується Індії та Південної Африки, де енергія переважно виробляється з вугілля. У країнах, які використовують енергію з інших джерел, податок призведе до зниження шкідливих викидів тільки на 10%.

Нагадаємо, мета кліматичної угоди, укладеної в Парижі у 2015 році, – не допустити підвищення середньої світової температури більш ніж на два градуси за Цельсієм до кінця століття в порівнянні з рівнем доіндустріальної епохи.

Відповідно до опублікованої в жовтні 2018 року спецдоповіді Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (IPCC), потепління на 1,5 градуси і вище може призвести до довгострокових і незворотних змін і загибелі деяких екосистем.

Якщо рівень викидів СО2 не зміниться, то до 2030 року клімат Землі може стати майже таким самим спекотним і сухим, яким він був 3 мільйони років тому, йдеться в дослідженні, опублікованому 10 грудня 2018 року в журналі Національної академії наук США (PNAS). Це може призвести до сильного підйому рівня Світового океану й інших змін.

Раніше стало відомо, що викиди СО2 на Землі досягли історичного рекорду. За 2018 рік викиди СО2 зросли на 560 млн тонн – до більш ніж 33 млрд тонн. Причиною стало підвищення попиту на енергоресурси. При цьому 85% збільшення викидів припало на Китай, Індію і США. Разом з тим у деяких країнах викиди скоротилися. У їхнє число увійшли Німеччина, Японія, Мексика, Франція і Великобританія.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ВВ Показати IP 6 Травня 2019 09:59
Капець нам всім з таким відношенням до природи...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus