USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Різдвяні традиції волинян

6 Січня 2018 20:09
Свято Різдва чекають з нетерпінням і дорослі, і малі. Воно приносить чимало радощів, тішить своїм затишком, спокоєм та надіями на краще майбутнє.

Про різдвяні традиції інтернет-видання "Під прицілом" дізнавалося у відомих волинян.

Ірина Констанкевич – народний депутат України
Різдво у нашій родині, як у більшості українців, світле і радісне свято. У нас це ще й особливе свято, яке формувалося традиціями двох родин батькової - галицької і маминої - подільської. Уся тональність свята створювалася упродовж двох десятиліть нашею бабцею, яка знала як і що правильно зробити, які страви приготувати, як накрити стіл, як колядки співати. І так з року в рік ми дітьми спочатку спостерігали за цим святодійством, потім стали учасниками, а зараз уже в своїх сім’ях привчаємо дітей. Глибоко символічний ритуал приготування куті досі викликає бентежний трепет. Це робив мій батько, зараз чоловік, згодом, вірю, буде робити син у свої сім`ї. Важлива не рецептура куті, пропорції маку, меду, родзинок, а настрій з яким відбувається цє святотворення.

6 січня на вечерю ми завжди йдемо до батьків. Мама готує 12 пісних страв, але десь в закапелку є і «пісний» холодець, «пісна» шинка...це уже на потім. Замість пампушок кренделики з вишнями. Не буду вдаватися у кулінарні тонкощі, важливо, що Різдво - це свято народження Ісуса Христа, першопочаток нашої віри. І я бажаю усім гарних веселих свят, з глибоким усвідомленням його змісту і вірою у торжество християнських цінностей. Христос народився! Славімо його!

Тетяна Єремєєва – головний лікар Центру хірургії ока проф. Загурського
Свято Різдва Христового у родині Єремеєвих завжди відбувались у селі Острожець на Батьківщині чоловіка. Ми збирались всі разом з дітьми на святкову трапезу у пообідню пору 7 січня. У столовій на покуті завжди стояв традиційний дідух, а головна страва на столі - кутя. Всі частували домашне печене м‘ясо, власноруч зроблені домашні ковбаски. Ввечері, коли вже темніло, до хати завжди навідувались з колядками сусіди, діти та церковна коляда. Цього року вперше разом з дітьми святкували Різдво 25 грудня.

Ігор Поліщук – радник Луцького міського голови, депутат міської ради
Різдво для мене - виключно сімейне свято. Завжди святкую з сім'єю, з бабусями вдома, в теплій, домашній атмосфері. Але Різдво - це не тільки свято для того, щоб за столом зустрітися з рідними й близькими. Це - день народження Ісуса Христа, Господа Нашого і Спасителя. А тому це чудовий час для того, щоб задуматися над своїм життям, вчинками, відносинами з близькими людьми, усвідомити значення Ісуса Христа в житті кожного.

Наталка Войтович – ведуча, співачка та світська левиця
Різдвяні традиції, мабуть, кожної української сім'ї - домашні посиденьки з колядками. На Святвечір, здебільшого, ми у бабусі мого чоловіка на пісній вечері, а от 7 січня - з'їжджається дві родини, Войтовичі і Ляшуки. З дитинства пам'ятаю, як мої батьки ставили Дідуха, клали сінце під кутю. Ялинка теж - обов'язковий атрибут зимових свят. Кутю мама готує і до сьогодні за класичним рецептом - пшениця, дуже багато маку і мед.

Ігор Гнетньов – головний лікар комунального закладу "Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги
На родинну вечерю збираємось у мами всієї родиною, ті, хто може приїхати. Так сталося, що роз’їхалась родина по світу. Пісна вечеря, хто йде до церкви, на столі завжди не менше 12 страв, спілкування, відвідування родичів, приймаємо гостей.

Яна Чуріна – відома на Волині правозахисниця
Різдво для мене улюблене свято. Воно дуже сімейне, добре та затишне. На Різдво потрібно бути із сім'єю, рідними та близькими. В якому б місті я не жила завжди приїздила додому, в Луцьк, аби бути в родинному колі.

Поки були живі дідусь та бабуся на Святвечір завжди вечеряли усією родиною в них, з першою зіркою разом читали молитву та вечеряли пісними стравами, яких на столі обов'язково повинно бути 12, серед них: кутя, страви з грибів та капусти, узвар, а також пончики з маком. Після вечері кутю разом з ложками залишали на столі на цілу ніч, для померлих предків, бабуся казала: «щоб рідні повечеряли і на нас не гнівались». Тепер таку традицію продовжують мої батьки. Саме Різдво супроводжується колядками, які я дуже люблю співати разом із донечкою. На Різдво скрізь панує чарівна атмосфера, яка ознаменована днем народження Ісуса Христа. За Різдвяні свята я намагаюсь із подарунками відвідати усіх похресників та родичів, з якими часто зустрічатись немає можливості через постійну зайнятість на роботі.

Ірина Мельник – вчитель трудового навчання Луцької гімназії №4 ім. Модеста Левицького
Ще з дитинства пам'ятаю, як щороку на Різдво ми збирались і їхали в село до бабусі на святу вечерю. Перед вечерею бабуся приносила сіно і робила умовне ліжечко для Ісусика, про якого співала багато пісень. Кутю робили дуже смачною з родзинками, курагою, горіхами, медом і маком. Мак для куті був особливим, адже подрібнювався у дере'яній старовинній ступі, тоді він виходив найбільш смачним, після чого запарювася водою з медом. Вечеряти сідали за великий стіл на якому було 12 страв.

Перед початком вечері при свічці разом проголошували молитву і куштували кутю, тоді тільки вечеряли. Потрібно спробувати всі страви, щоб кожен місяць в році був щедрим і багатим. По закінченню вечері різдвяну свічку гасили, ставили в жито чи пшеницю на покуті разом з кутею. Всі страви залишали на столі. Вірили, що вночі прийдуть всі померлі члени родини куштувати святкових страв. На ранок обов'язковим був похід до церкви і після цього уже можна було іти колядувати. Всі діти ходили від хати і до хати співаючи різдвяних колядок. В першу чергу колядувати ходили до родичів, адже на свята усі приїжджали в село. За гарні привітання ми назбирували багато солодощів і грошей, які ділили порівно між всіма і думали куди їх можна буде витратити. Крім різдвяних колядок було багато забав для дітей, адже між колядуваннями ми встигали побігти і на ковзанки і в сніжки погратися. Різдво - це найбільш родинне свято для мене, адже воно нагадує про зв'язок поколінь, занурюючи в дитинство і приємні спогади.

Петро Сосницький
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus