USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.70 9.85

Різдвяний марафон завершився: у Луцькій громаді в грудні та січні провели майже 500 культурних заходів

19 Січня 2024 17:54
Упродовж грудня 2023 року та січня 2024 року у Луцькій громаді тривав благодійний різдвяний марафон «Переможний дух Різдва!». Мета марафону – збереження та популяризація народних звичаїв і обрядів, утвердження національної ідентичності, єдності та згуртованості мешканців громади.

Про це інформують в Луцькій міській раді.

У межах марафону проведено близько 500 різнопланових культурно-мистецьких та культурологічних заходів, до участі в яких залучено понад 200 творчих колективів.

Читати ще: У Луцьку камерний оркестр «Con Moto» презентував нову концертну програму

Низку заходів проведено для дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, для дітей військовослужбовців, творчо обдарованих дітей мистецьких шкіл та закладів культури громади. Різдвяно-новорічну імпрезу презентували учасники студії класичного танцю «Жизель» та творчі колективи Луцьких музичних шкіл №1 і №3. Працівники Палацу культури м. Луцька у співпраці з ГО «Жива лялька» та творчими студіями міста підготували театралізоване дійство «Казкова ніч Святого Миколая». Багато схвальних відгуків отримали творчі проєкти «Резиденція Святого Миколая» та «Різдвяна майстерня», що відбулися у Палаці культури.
Особливу різдвяну атмосферу створювали встановлені на Театральному майдані вуличні інсталяції «Крила», «Молитва», «Різдвяний сад», виготовлені викладачами та учнями Луцької художньої школи. В артгалереї «Луцьк» діяла експозиція робіт переможців конкурсу малюнка «Місто Святого Миколая», а на вулиці Лесі Українки в галереї просто неба експонувалися роботи учасників цього конкурсу минулих років.

Читати ще: У Луцьку дітям військових показали виставу та вручили подарунки. Фото

Традиційно щорічні фестивалі вертепів «З Різдвом Христовим!» та фестиваль колядок «Різдвяні піснеспіви» зібрали на сцені Палацу культури м. Луцька понад 60 творчих колективів. У Центрі культури «Княгининок» вже вдруге пройшов обласний конкурс колядок «Зійшла зоря чудна», участь в якому взяли 22 творчі колективи. Різдвяні тематичні програми підготували камерний оркестр «Con Moto» Луцької музичної школи №2 та народний аматорський вокальний гурт «Нота Нео» культурно-мистецького центру «Красне».
Велику кількість глядачів зібрали різдвяні концерти «Різдвяна заметіль», «Різдвяно-новорічні сни», «Музика Різдва» за участі творчих колективів Палацу культури міста Луцька та інших відомих гуртів і окремих виконавців, а також заходи «Колядують зорі на Різдво Христове», «Новий рік на поріг» за участі творчих колективів КМЦ «Красне».

Різдвяні концерти відбулися і у мистецьких школах громади: «Дивосвіт Різдвяних свят» (Княгининівська школа мистецтв), «Неповторна мить Різдва» (музична школа №1 імені Фридерика Шопена), «Мелодія Різдва» (музична школа №2), «Нова радість стала» (музична школа №3).

Читати ще: Мер Луцька привітав з різдвяно-новорічними святами дітей загиблих захисників України

Чимало тематичних заходів відбулося у бібліотеках громади, серед яких благодійна акція «Різдвяний подарунок для воїна», народознавчі години, літературні читання, майстер-класи. Цікава виставка різдвяно-новорічної атрибутики «Символи різдвяних свят» експонувалася в історичному музеї с. Княгининок.
Величезна кількість різдвяно-новорічних заходів відбувалася і в сільських закладах культури, де мешканці були не лише глядачами, а й активними учасниками кожного дійства.

Під час заходів, які реалізовувалися в межах марафону, зібрано 167 414 грн для підтримки ЗСУ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus