USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Роботи на Хотиславському йдуть повним ходом. Світязь зникне з лиця Землі?

5 Травня 2009 12:00
За відсутності офіційної інформації, аби дізнатися, що ж насправді відбувається на кар’єрі Хотиславське, розробка якого загрожує зникненню озера Світязь,  журналісти «Першого Національного» вирушили до Білорусі. Виявилося, що застереження науковців та екологів не марні – кар’єр уже працює. Про це 5 квітня інформують «Волинські Новини».
 
Проблему Хотиславського родовища досліджувала знімальна група «Першого Національного». Сюжет журналістського розслідування з’явився у телепросторі 4 квітня.
 
Білоруська сторона, яка разом із Україною та Польщею задіяна у природоохоронній програмі ЮНЕСКО по збереженню природи Західного Полісся, мовчить – жодних екологічних проблем, –  йшлося у програмі.
 
Що насправді планується і чи проводяться на будівництві кар’єру якісь природоохоронні заходи – не відомо.
 
За відсутності офіційної інформації, щоб дізнатися, що ж насправді відбувається на кар’єрі, журналісти «Першого Національного» вирушили до Білорусі. Знаючи специфіку сусідньої країни, знімальна група оформила візит туди як туристичний, знімали все прихованою камерою.
 
Виявилося, що застереження науковців та екологів не марні – кар’єр уже працює: на об’єкті задіяна важка техніка, великі імпортні землерийні машини. Також виявилося, що білоруські спецслужби працюють дуже добре – на кордоні журналістів телеканалу затримали і перевірили вміст фотоапаратів.
 
Білоруська сторона не відповідає на запити української місцевої влади: Шацька районна рада звернулася до обласної, а обласна – до Верховної Ради і Президента.
 
«Необхідно приймати міри не тільки тим людям, які тут мешкають, а також звернути увагу Президента, голови ВР, Прем’єр-міністра України. Це питання необхідно вирішувати на міждержавному рівні, бо, ви знаєте своєнравність пана Президента Білорусії, який в першу чергу дбає за свою державу. Чому ми не дбаємо за свою державу, чекаємо, поки буде це водопониження, чому ми не повинні піднімати усю світову спільноту на вирешення цього питання ?» – сказав начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олег Кіндер.
 
Наразі ситуація «зависла» на безплідній переписці на рівні міністерств охорони природних ресурсів України та Білорусії.
 
Проте, внаслідок розслідування, у журналістів «Першого Національного» виникло припущення, що без втручання найвищих посадовців України поступу у цьому питанні не буде.
 
Хотиславське родовище взяла у концесію компанія «Трайпл», власником якої є Юрій Чиж – особа, яку пов’язують із Президентом Білорусі Лукашенком. Чиж і Лукашенко разом грають у хокей. Окрім того Чиж спонсорує декілька футбольних та хокейних команд Білорусі, – дослідили журналісти.
 
Найвище керівництво України на загрозу поки що ніяк не реагує. І дарма, бо ж запобігти – значно легше, аніж потім ліквідовувати наслідки. Зниження рівня води ланцюговою реакцією потягне за собою зникнення окремих видів рослин та тварин, із прекрасного місця відпочинку північ Волині перетвориться на заболочену закриту зону екологічного лиха.
 
Довідково:
 
Посол Республіки Білорусь в Україні Валентин Величко пропонує дочекатися висновків міжпарламентської комісії стосовно розробки Хотиславського родовища та загрози для Шацьких озер. Про це йшлося під час зустрічі білоруського посла з главою Волинської ОДА Миколою Романюком, – повідомляють13 квітня  «Волинські Новини».
Волинський губернатор порушив питання про розробку на території Білорусі Хотиславського родовища, адже в Україні навколо цієї проблеми ходить чимало гіпотез про можливі наслідки для Шацьких озер. Натомість Валентин Величко відповів, що нещодавно створили українсько-білоруську міжпарламентську комісію. Окрім того, це питання також вивчають експерти, які повинні підготувати висновок-протокол. Тому посол радить не піддаватися емоціям.
Нагадаємо, що через розробку Хотиславського кар’єру Світязь, який увійшов до семи природних чудес України, може зникнути з лиця Землі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Поліщук Показати IP 6 Травня 2009 12:32
Якщо украънська влада не зупинить тих горе-бізнесменів, доведеться диверсійну групу в Білорусь споряджати...
Анонімдозер Показати IP 6 Травня 2009 12:56
шкода.... дуже гарне озеро було... :( я і не думав що білоруси такі вперті

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus