USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Росія хоче привласнити ядерні об’єкти в Криму

15 Серпня 2014 11:53
Росія намагається захопити українські ядерні об’єкти в Криму. Про це йдеться на сайті Міністерства закордонних справ України.

МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку зі спробами застосування Російською Федерацією своєї національної юрисдикції до ядерних об’єктів, установок та матеріалів України, розташованих на територіях тимчасово окупованого Криму та Севастополя та намаганням поширити на них положення Угоди між СРСР та МАГАТЕ від 21 лютого 1985 року.

У переданій російській стороні ноті наголошено на тому, що всі ядерні об’єкти, установки і матеріали, що знаходяться на території АРК та Севастополя, є власністю України. Їх правовий статус, порядок експлуатації, використання та обслуговування визначені законодавством України, а також положеннями Угоди між Україною та МАГАТЕ про застосування гарантій у зв’язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї від 21 вересня 1995 року та Додатковим протоколом до неї від 15 серпня 2000 року.

Спроби Росії вчинити будь-які дії, спрямовані на односторонню зміну національної юрисдикції ядерних об’єктів України на тимчасово окупованій Росією території, є нікчемними. Такі дії створюють пряму загрозу міжнародному режиму, встановленому Договором про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 року.

Також відзначається, що на всій території України, включаючи тимчасово окуповані території АРК та м.Севастополь, не допускається розміщення ядерної зброї або переспрямування ядерних матеріалів і ядерних об’єктів України, включаючи дослідницький реактор ДР-100 та інші ядерні установки Севастопольського національного університету ядерної енергії і промисловості, на використання у військових цілях.

У зв’язку з цим МЗС України застерігає російську сторону від вчинення будь-яких дій, пов’язаних з порушенням без’ядерного статусу частини території України, окупованої Російською Федерацією, та поширенням на ядерні об’єкти і матеріали положень Угоди між СРСР та МАГАТЕ від 21 лютого 1985 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Юзя Показати IP 15 Серпня 2014 13:37
Рашці все одно що думає Україна. С...ти вони хотіли на наші застереження. А от влаштувати там щось накшталт маленького Чорнобиля - нехай їдять, може наїдяться.
Коля Показати IP 15 Серпня 2014 18:31
Блін, коли ви вже змиритесь з тим, що крим російський! ми його просрали і все! для чого це все говорити і писати! це вже просто якась агонія!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus