USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

США готувалися до можливого ядерного удару Росії по Україні у 2022 році, – CNN

9 Березня 2024 15:25
Наприкінці 2022 року США почали «ретельно готуватися» до можливого ядерного удару Росії по Україні.

Про це CNN повідомили два високопосадовці з адміністрації Джо Байдена, передає Укрінформ.

За словами одного із співрозмовників, «побоювання адміністрації були не просто гіпотетичними – вони ґрунтувалися на певній інформації, яку ми отримали». З кінця літа до осені 2022 року Рада національної безпеки США скликала низку засідань, щоб розробити плани дій у надзвичайних ситуаціях.

В адміністрації Байдена вважали, що «втрата» Росією Херсона наприкінці 2022 року може стати «потенційним спусковим гачком» для застосування ядерної зброї Росією, яка розглядає можливість її використання в разі «екзистенційної загрози російській державі», сказав високопосадовець. Також Росія може розглядати тактичний ядерний удар як стримуючий фактор проти подальших втрат підконтрольних їй територій в Україні і проти будь-якого потенційного нападу на саму Росію.

Водночас російська пропаганда поширювала фейк про українську «брудну бомбу». Американські та західні чиновники відкинули його, зазначивши, що «ці заяви не мали під собою жодного підґрунтя».

Пізніше західні розвідувальні служби отримали інформацію про те, що російські офіційні особи відкрито обговорюють можливість ядерного удару. Один із чиновників зазначив, що це «обговорювалося на нижчих рівнях російської системи».

Читати ще: Після попереджень Заходу Путін перестав погрожувати ядерною зброєю

Проте США жодного разу не виявили даних, які б вказували на те, що Росія вживає заходів для мобілізації своїх ядерних сил. Однак американські посадовці не були впевнені, що дізнаються, чи переміщує Росія тактичну ядерну зброю, адже на відміну від стратегічної, тактична або бойова ядерна зброя достатньо мала, щоб її можна було тихо переміщати і використовувати зі звичайних систем, які вже розгорнуті на полі бою в Україні.

США також тісно співпрацювали зі своїми союзниками як над розробкою планів на випадок російської ядерної атаки, так і над передачею попереджень російській стороні про наслідки такого удару. Крім того, США намагалися заручитися підтримкою країн, що не є членами Альянсу, зокрема, Китаю та Індії, щоб утримати Росію від такої атаки.

Наразі американські і європейські чиновники вважають, що небезпека зменшилася, коли війна на сході України увійшла в період відносної стагнації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
123 Показати IP 9 Березня 2024 18:37
це жах
Клава Показати IP 10 Березня 2024 03:10
кремлівський дід ридав над ядеркою, не тямлячи, що буде з його награбованим..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus