USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Росія програла в Гаазькому суді справу на $50 мільярдів

28 Липня 2014 10:22
Росія програла в Гаазькому суді процес, ініційований екс-акціонерами ЮКОСа, і повинна буде відшкодувати їм $50 мільярдів збитку.

Головною причиною влаштованого російською владою краху ЮКОСу, однієї з найбільших компаній країни, вважають невдоволення тодішнього і нинішнього президента Росії Володимира Путіна тим, що фактичний власник компанії Михайло Ходорковський фінансував опозиційні до Кремля політичні сили. Про це повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на російський "Комерсант".

Сума у 50 мільярдів доларів становить більш як одну десяту частину річного бюджету Росії чи більш як одну десяту золотовалютних резервів Росії.

Зазначимо, зараз юристи готують багатомільйонний міжнародний позов проти Путіна через збитий Boeing 777.

Третейський суд у Гаазі 18 липня одноголосно ухвалив рішення задовольнити позов Group Menatep Limited, визнавши, що Росія порушила Енергетичну хартію і й експропріювала активи ЮКОСа.

Group Menatep Limited (GML), яка представляє інтереси Леоніда Невзліна, Володимира Дубова й інших (Михайло Ходорковський традиційно дистанціюється від процесу), вимагала відшкодування $114 мільярдів, але суд оцінив втрати приблизно в $50 мільярдів.

Суд тривав майже 10 років (процес почався в 2005 році).

Компанію і її керівників звинуватили в ухиленні від сплати податків через незаконне отримання податкових пільг; правозахисники визнали ці звинувачення лише частково виправданими. У ті часи (початок 2000-х) отримання напівфіктивних пільг було в Росії звичною практикою, але інших за такі ж порушення майже не переслідували. Після ліквідації ЮКОСу значні його частини перебрали російські державні компанії. Ходорковський понад 10 років відбув в ув’язнненні за двома кримінальними справами про податкові й інші фінансові порушення, другу з яких правозахисники називають суто політичною.

Із суми позиву $114 мільярдів, Росія має виплатити $50,02 мільярда, а також $65 мільйонів судових витрат. Офіційно результати справи будуть оголошені 28 липня.

Сума має бути виплачена Росією до 15 січня 2015 року, інакше по ній будуть нараховані штрафні санкції. Втім, Росія може спробувати анулуювати це рішення у суді Нідердандів.

Джерела газети називають рішення політичним і вважають, що Росія спробує оскаржити його.

У GML готові стягувати належні їй кошти примусово.

Президента Росії звинувачують у трагедії збитого літака Boeing 777

Від імені родичів жертв малайзійського пасажирського літака Boeing 777, який терористи збили 17 липня в українському повітряному просторі, британські юристи подадуть у суд багатомільйонний позов проти президента Російської Федерації Володимира Путіна. Британські часописи повідомляють, що справа буде в провадженні американського правосуддя, - повідомляє ТСН.

А взялася за справу авторитетна юридична фірма "McCue and Partners". Її представники вже розпочали відповідну процедуру і навіть попрацювали в Києві, збираючи доказову базу.

Якщо суд визнає претензії позивачів обґрунтованими, то закордонні активи Володимира Путіна та його найближчого оточення можуть бути "заморожені". Юристи кажуть, що позов неможливо скасувати жодним політичним рішенням. А його наслідки для Кремля можуть бути навіть більш прикрими, аніж результати міжнародного розслідування трагедії. Нагадаємо, у Білому домі вважають, що Путін винен у авіакатастрофі Boeing 777.



Тим часом донька Путіна Марія, котра зі своїм бойфрендом мешкала в елітних апартаментах у Нідерландах, поспіхом втекла зі свого житла через гнів голландців проти її батька.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Росія Показати IP 28 Липня 2014 11:13
Ложила я на всі суди...
Ворон Показати IP 28 Липня 2014 11:15
Так ще кілька разів програють і не будуть рахуватися з рішеннями Гаазького суду та й інших авторитетних установ. Тому що весь світ проти них. Тупі ватники.
Анонім Показати IP 28 Липня 2014 11:33
Це проблеми Росії і хай вона сама з ними розбирається. Інша справа, що на це рішення вони заб"ють і забудуть. Згадайте скільки наших громадян , особливо чорнобильців, дітей війни і ін. подавали скарги у ЄСПЛ. І що ? Маючи рішення на руках, вони щось отримали. Сумніваюсь. У бюджеті немає коштів на виплати - така відповідь.
копия Показати IP 28 Липня 2014 15:57
"Обращение к Президенту Украины и русским сепаратистам. Господин президент Украины П. А. Порошенко общественность - русскоязычного населения, коренных этнических русских Донбасса обращается к Вам с требованием - что население, которое будет уничтожать бандитов-террористов находящихся на территории Донбасса, не несло уголовную и любую ответственность за их уничтожение со стороны закона Украины. Мы не боимся их и их законов - мы не хотим, чтобы вражеские войска топтали нашу землю. Мы требуем, чтобы было официально объявлено, что закон на нашей стороне, что если мы будем уничтожать физически - этих бандитов - то мы не будем нести никакую ответственность перед законом Украины. Если Вы этого не объявите - то бог Вам судья, но мы будем тогда сами принимать решение. Так как нас предали, бросив, - «менты» сбежав в другие города, бросили двуликие изменники - местные власти в лице Лукьянченко, Таруты, Ахметова, Левченко, Ефремова, Колесникова и др.. И мы не можем больше ждать от кого-то помощи и рассчитывать на кого-то кроме как на себя. Физической расправы мы не боимся. Слава Украине!!! Не уважаемые сепаратисты - российские наемники, уголовники, наркоманы, алкаши, местные манкурты. Мы этнические русские - коренные жители Донбасса объявляем вам войну на территории Донбасса Украины. Мы те - которых вы называете «украми», «салоедами», «бандеровцами» отныне объявляем вас «шкурками пидароссами». Мы будем вас уничтожать изнутри пока вас будут уничтожать снаружи. Бойтесь, когда будете находить своих соратников - шкурок-пидароссов где-нибудь в закоулках города с проломленными головами, со сломанными позвоночниками и другими увечьями. Теперь каждый мужчина, каждая женщина, каждый ребенок будет для вас угрозой. Каждый человек, улыбающийся вам, может ночью или днем - в любой момент уничтожить или отравить вас. Мы те, кто раньше ненавидел бандеровцев - объявляем себя «бандеровцами», - чтобы вы «писались», как и ваш лидер-пуйло по ночам - при виде портрета Бандеры, в страхе отключали Украинское телевидение. Мы вас не, ненавидим, мы вас презираем как убогих немощных лузеров-неудачников - таких как гиркин-стрелок, пушилин, бородай, дебил-губарев и многие другие. Те, которые в детстве не доиграли, которых сильно в детстве обижали и пугали бандеровцами, украми, салоедами и чертиками. Вы так и не доиграли убогие. Бог вам судья. Смерть фашистам-окупантам-пидароссам!!!"
Понедельник день чуд Показати IP 28 Липня 2014 15:57
Нет, это не злой понедельник, а какой-то добрый Санта Клаус. О победных реляциях из Украины я уже молчу. Слава нашим ребятам, которые загоняют бандитов в финальные тупики. Но новости извне говорят о том, что в Рашку конкретно въехала зебра чисто черного цвета. Судите сами: - Япония готовит новый пакет санкций. - Гаагский суд присудил Рашке выплатить 50 миллиардов долларов акционерам ЮКОСа. - Конгресс США готов признать Украину стратегическим союзником вне НАТО. - Рашкинский автопром падает в пропасть. Это все заголовки утра. И вот свеженькое. Из Рашки уходит капиталистический монстр SHELL. Путинг, ау! Что ты скажешь по поводу того, что беспринципные капиталисты вдруг взяли и отказались от бабла. Только по той причине, что месторождения находятся в Рашке?... А ведь до вечера, Путинг, еще ого-го сколько времени...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus