USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Україна позивається до Росії через нафту і газ

14 Вересня 2016 20:37
Україна звернулася до арбітражного трибуналу із позовом проти Росії. В МЗС повідомили, що так країна намагається захистити свої права у прилеглих до Криму морських зонах відповідно до Конвенції ООН з морського права.

Про це повідомляє ВВС Україна.

"Україна просить арбітражний трибунал підтвердити її права як прибережної держави та зобов'язати Російську Федерацію припинити міжнародно-протиправні діяння у відповідних морських акваторіях", - йдеться у повідомленні.

Українська сторона хоче, аби Росія відшкодувала усі завдані у зв'язку з порушеннями збитки.

Як пояснив речник президента Святослав Цеголко, позов стосується прилеглих до Криму вод Чорного й Азовського морів та Керченської протоки і пов'язаний з грабунком у сфері енергетичних ресурсів, "коли Росія краде нафту, газ, видобуваючи їх на морському шельфі України".

За його словами, будуть позови і до інших міжнародних судів, зокрема щодо майнових прав суб'єктів господарювання України, які порушили внаслідок анексії Криму.

Раніше звернутися до міжнародного суду МЗС доручив Петро Порошенко.

Він назвав подання цього позову "першим, але надзвичайно важливим кроком" у захисті національних інтересів. У міністерстві зазначили, що вже надіслали повідомлення про арбітраж колегам із Росії.

Анексовані бурові установки

Влітку в українській прикордонній службі повідомляли, що Росія продовжує незаконні розвідувально-бурові роботи на морському шельфі України.

Там наголосили, що це є грубим порушенням норм Конвенції ООН з морського права та закону "Про виключну (морську) економічну зону України".

У повідомленні ішлося про те, що 16-17 липня прикордонники виявили та задокументували відбуксирування самопідйомної бурової установки "Сиваш" з рейду порту у Чорноморському до району Голіцинського газового родовища, що розташоване в економічній зоні України.

"При обстеженні району родовища на бурових установках та платформах прикордонники зафіксували перебування озброєних осіб", - додали у службі.

Та платформа належала ДАТ "Чорноморнафтогаз", але під час анексії Криму у 2014 році її захопила Росія. Раніше в Україні обговорювали плани створення міжнародного консорціуму із розробки родовищ нафти й газу на українській частині шельфу Чорного моря.

До 2015 року "Чорноморнафтогаз" планував освоїти сім нових родовищ, дооблаштува два діючих і вивести річне добування природного газу на рівень 3 мільярдів кубометрів.

У 2013 році Кабмін уклав угоду про розділ продукції із розробки Скіфської ділянки шельфу Чорного моря з компаніями ExxonMobil, Shell та OMV Petrum.

Після переходу Криму під російський контроль ті компанії відмовилися від своїх намірів працювати у Чорному морі.

Більшість країн-членів ООН засуджують анексію українського півострова Росією. Проти Росії у зв'язку з цим запровадили низку санкцій.

Кремль вважає анексію Криму законною завдяки "референдуму" у березні 2015 року, а також відкидає свою участь у збройному конфлікті на Донбасі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
17 вересня Показати IP 14 Вересня 2016 20:52
імітація і імпотенція уже нікому не цікава

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus