USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Росія вже програла, але ми ще не перемогли»: Глава УГКЦ Святослав Шевчук відвідав Волинь. Фото

8 Липня 2023 15:46
З візитом на Волинь прибув Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук. Приїзд священнослужителя приурочений до 80-х роковин Волинської трагедії, пам’ять про жертв якої вшановують 8 та 9 липня.

Під час візиту Святослав Шевчук відвідав Луцький монастир Святого Василія Великого УГКЦ.

Свою розповідь Блаженніший розпочав зі слів подяки парафіянам, які впродовж 500 днів повномасштабного вторгнення Росії в Україну продовжують молитися.

«У нас є низка парафій у різних частинах України, де і вдень, і вночі не згасало світло. 500 днів люди стоять на молитовній варті й моляться. Відвідуючи одну із таких парафій, мені показали зошит, де люди записувалися, хто, коли й на котру готовий прийти до церкви, аби продовжити молитовний ланцюжок», – розповів Святослав Шевчук.
Отець наголосив, що війна зірвала всі маски – виявила, хто є хто. За його словами, саме у важкий момент люди показують свою сущність, а ми як народ почали по-іншому дивитися на самих себе, на наших сусідів та наших політиків. Він також подякував людям, які боронять українську державність, волонтерам та молоді.

«Вже так повелося, що ми не просто кажемо солдат, військовий, а кажемо Герой. Це тому, що наша українська армія – армія Героїв. І це всенародна армія. Сьогодні на фронті є не лише професійні військові, а і вчорашні музиканти, вчителі, підприємці, тощо – сьогодні вони змушені взяти зброю і стати всенародним опором окупанту», – наголосив священник.

«Серце здригається, як бачу, коли гинуть молоді хлопці», – додав глава УГКЦ.
Святослав Шевчук відзначив, що бачив, як іноземці дивуються, що Україна змогла вистояти перед переважаючим у силі ворогом. З його слів, це тому, що українці вірили у свою перемогу.

«Кажу таким людям: коли я був у Києві, який майже взяли в облогу, ми, незважаючи на обстріли, вірили в перемогу. А сьогодні, на 500-ий день вторгнення, я знаю, що ми переможемо. Ми спостерігаємо на власні очі, як відбувається наша перемога, – зауважив Отець. – Росія вже програла, але ми ще не перемогли. Проте ми відчули в собі незнані до цього часу сили: духовні, моральні, психологічні. Відчули навіть військово-політичні сили, котрих не лише світ не знав, а й ми не розглядали. І так ми навчилися перемагати, але мусимо завершити цю справу до кінця».
Окремо Блаженніший згадав про двох священників – отців Івана та Богдана із Бердянська. Вони вже кілька місяців перебувають у російській в’язниці. Священників заарештували за те, що молилися за свій Бердянськ, і зараз їх не вдається визволити. Отець Богдан, до того ж, страждає на важку форму цукрового діабету.

Саме через ЗМІ Святослав Шевчук хоче привернути увагу до їхнього звільнення. Адже, як зазначив Отець, нині немає механізму обміну цивільних людей. Ув’язнення цивільних – злочин проти міжнародного права. Тому Україна немає в себе цивільних заручників-росіян, щоб їх обміняти.

«Я особисто подавав списки ув’язнених цивільних громадян представникам Ватикану. Папа Римський Франциск особисто пообіцяв допомогти. Але поки ми чекаємо й молимося за них. Не забуваємо за Героїв, які очікують на звільнення», – резюмував глава УГКЦ.
Святослав Шевчук відзначив, що його пріоритетом стала підтримка священників. За його словами, у парафіях, де залишилися священники, утворився центр порятунку людей. Зокрема, він наголосив, що в Харкові серед зруйнованих будинків стоїть церква, де сотні людей можуть отримати допомогу. Таких осередків у центрі та на сході країни є чимало.

«Дуже приємно відвідати Луцьк. Від імені наших братів зі сходу та центру України хочу подякувати вам (волинянам, – ВН) за те, що приймаєте внутрішньо переміщених осіб, підтримуєте всі добрі ініціативи. Наша Волинь є форпостом українства в сучасній непростій боротьбі. А наша церква завжди була душею українського народу, рушієм національно-визвольних бажань», – підсумував Святослав Шевчук, подякувавши окремо за гостинність главі Луцького екзархату УГКЦ Владиці Йосафату Говері.

Дмитро КЛИМЧУК

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus