USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Росіяни в офшорному досьє: віце-прем'єр, однокурсник Путіна і мільярдер

6 Листопада 2017 22:41
Унаслідок того, що 13,4 мільйонів документів з компанії Appleby — однієї з найбільших у світі фірм з надання офшорних юридичних послуг — стали публічними, суспільство дізналося прізвища сотень тисяч бенефіціарів офшорів по всьому світі. В архіві — й відомі громадяни Росії.

Невідоме джерело передало архів німецькій газеті Süddeutsche Zeitung, яка своєю чергою розповіла про це Міжнародному консорціуму журналістів-розслідувачів. Партнером консорціуму в Росії є «Новая газета». Громадське публікує дані цього видання про головних фігурантів досьє на правах партнерства медіа Східної Європи.

Роман Абрамович, російський бізнесмен, власник футбольного клубу «Челсі»

Протягом декількох років юристи Appleby вели справи компанії Russia Forest Products (Bermuda), яка контролювала найбільший лісопромисловий холдинг Далекого Сходу Росії — RFP. У серпні 2008-го Роман Абрамович намагався придбати більше третини акцій Russian Forest Products (Bermuda) за 168 мільйонів доларів.

«Містер Абрамович — єдиний бенефіціар Zephros Trust, що володіє всіма акціями компанії Minden Worldwide Limited, яка й купує 31,17% акцій [RFP]», — пояснювалося в запиті Appleby Управлінню грошового обігу Бермудських островів.

Абрамович мав заповнити спеціальну анкету — «Персональну декларацію». Серед інших питань, було й наступне: «Чи доводилося вам коли-небудь ставати об’єктом судового або іншого офіційного розслідування?»

Абрамович відповів «ні», не зважаючи на те, що, як повідомляло російське видання «Комерсант», у 1992 році був фігурантом кримінальної справи про використання підроблених документів для розкрадання 55 залізничних цистерн із соляркою.

Судячи з листування, помилка принесла багато клопоту співробітникам Appleby: «Операція була заблокована в останній момент, монетарна влада Бермудських Островів вирішила, що не згодиться на придбання Романом Абрамовичем бенефіціарного володіння. На жаль, він невірно відповів на одне з важливих питань. Це призвело до того, що вони зажадали від нас провести додатковий дью-ділідженс (комплексне дослідження — ред.) або відкликати заявку. Ми обрали друге. У БВО (Британських Віргінських Островах) такі проблеми навряд чи виникнуть».

У Appleby вирішили, що можна обрати іншу юрисдикцію, де влада була б більш зговірливою. Водночас на Віргінські Острови вирушила та ж сама «Персональна декларація» Романа Абрамовича з такою ж самою відповіддю на питання щодо проблем із законом. Але юристи Appleby мали рацію: невдовзі на Британських Віргінських Островах з’явилася компанія Russian Forest Products (BVI).

Володимир Блоцький, депутат Держдуми від КПРФ

В архіві є документи про рахунки уругвайської компанії Blackfil S. A. Володимир Блоцький зазначений в них як директор фірми, а його батько й дружина — в якості пов’язаних осіб. Найсвіжіші документи датуються 2006 роком.

Однойменна компанія — Blackfil SA Ltd — діє і в Чехії. З 2006 року вона належала Блоцькій, проте в 2016-м, менш ніж за тиждень до виборів у Думу, її переписали на батька депутата.

У передвиборчій декларації Володимира Блоцького значиться 329 мільйонів рублів річного доходу (трохи більше ніж 5,5 мільйонів доларів) від участі в декількох підприємствах, проте зарубіжні компанії там не згадуються.

Микола Єгоров, адвокат, засновник юридичної фірми «Єгоров, Афанасьєв, Пугинський і партнери»

Микола Єгоров, однокурсник Володимира Путіна, — один з найвпливовіших російських адвокатів.

У 2015-му він придбав 20% Антіпінського НПЗ (АНПЗ) — найбільшого приватного нафтопереробного підприємства в Росії. Позаяк усі 100% акцій АНПЗ перебували в заставі в російського Сбербанку під кредит у 1,8 мільярдів доларів, для угоди необхідно було схвалення банку. Представник Миколи Єгорова попросив Appleby допомогти з формулюваннями.

Пакет у 20% акцій переходив від Vikay Industrial Limited Дмитра Мазурова (засновника АНПЗ) до сейшельської MainProjects Corporation. Спеціальний пункт у документі зобов’язував MainProjects самоліквідуватися одразу після укладання угоди й передати акції своєму єдиному акціонерові. На початковій стадії переговорів цим акціонером був Микола Єгоров. Дмитро Мазуров підтверджував порталу РБК, що впливовий юрист із Санкт-Петербурга — співвласник АНПЗ.

Олексій Езубов, з 2007 року — депутат Державної думи від «Єдиної Росії»

До приходу в Держдуму Олексій Езубов був підприємцем, мав активи в аграрному й готельному бізнесах, які після обрання відійшли його синові. Відповідно до декларації про доходи, Езубов небагатий: за 2016 рік він заробив трохи більше ніж 5 мільйонів рублів (близько 85 тисяч доларів).

Згідно з документами Appleby Езубов, принаймні до 2013 року був директором компанії Air Cloud Services Limited, зареєстрованої на Бермудських островах. Це холдингова компанія, на яку записаний приватний літак.

Кінцевий власник Air Cloud Services Limited — мати російського олігарха Олега Дерипаски Валентина. У 2013 році від імені компанії Езубов підписував резолюцію про відкриття філії на острові Мен для імпортування літака в Європу на «сприятливих» у плані ПДВ умовах, тобто не заплативши податок.

За російським законодавством депутатам прямо заборонено займатися підприємницькою діяльністю, уходити до керівних органів компаній, брати участь у засіданнях ради директорів, ухвалювати управлінські рішення й підписувати резолюції. За порушення закону передбачено позбавлення повноважень.

Ігор Шувалов, перший віце-прем’єр уряду Росії з 2008 року

Дружина Ігоря Шувалова Ольга зазначена у файлах Appleby як бенефіціар компанії Altitude X3 Ltd., заснованої у 2008 році на Бермудських островах. Компанії належить літак Bombardier BD-700-1A10 з реєстраційним номером M-VQBI (раніше VQ-BIS).

Згідно з документами Appleby, спочатку акціонерами компанії були Swiru Holding AG і Наріман Гаджієв. Про Swiru неодноразово писали, що холдинг пов’язаний з підприємцем і членом Ради Федерації Сулейманом Керімовим, а Гаджиєва навіть називали родичем Керімова.

У червні 2009 року директором і віце-президентом Altitude X3 стає Сергій Котляренко — він керував активами Ігоря Шувалова. Лише за 8 місяців, у лютому 2010-го, власником компанії, на яку зареєстрований літак, стає офшор Radcliff Business Limited Ольги Шувалової. У списку російських контактів Appleby, датованому 2014 роком, також з’являється ім’я Євгена Шувалова, сина російського віце-прем’єра.

На яких умовах компанія й приватний літак могли перейти від людей Керімова до родичів Шувалова, у файлах Appleby ані слова.

За словами джерела, знайомого з ситуацією, компанія Altitude X3 дійсно раніше належала людям Сулеймана Керімова, але до покупки літака він не має ніякого стосунку. Люди, що керують активами Шувалова й Керімова знали один одного, і тому, коли виникла необхідність придбати компанію для реєстрації літака, звернулися до знайомих. Принципово в цій ситуації те, що Шувалов оплачував перельоти з рахунків своєї родини, а пізніше з них купувався літак.

Алішер Усманов, бізнесмен, власник металургійних і гірничорудних підприємств, мобільного оператора «Мегафон» і видавничого дому «Комерсант»

Також у документи Appleby з’явився російський олігарх Алішер Усманов. Коли він очолював структуру «Газпрому» — «Газпром інвестхолдинг», вона фінансувала й контролювала фірму Kanton Services з Британських Віргінських Островів. Вона, як виявилося, брала участь у придбанні акцій соціальної мережі Facebook.

Kanton Services вклала гроші в інвестфонд підприємця Юрія Мільнера для покупки акцій Facebook ще до того, як соціальна мережа злетіла в ціні, публічно розмістивши акції у 2012 році.

Якщо до публічного розміщення Facebook оцінювали в 6,5 мільярдів доларів, то після — уже в 105 мільярдів.

Усманов і Мільнер придбали до 10% акцій Facebook у 2009 році й продали на розміщенні їх частину, виручивши близько 1,6 мільярда доларів. Відтак вони окупили всі витрати й отримали понад 500 мільйонів доларів чистого прибутку, як повідомляв Forbes.

Але про те, що у Facebook пішли гроші офшорної фірми газпромівської «дочки», яку в той час очолював Усманов, відомо не було. Хто на цьому заробив?

Згідно з документами Appleby, буквально за місяць до того, як акції Facebook злетіли в ціні, ця офшорна фірма продала свою частку участі, яка оцінювалася в понад мільярд доларів, компанії Усманова.

У «Газпром Інвестхолдинг» заявили Міжнародному консорціуму журналістів розслідувачів (ICIJ), що надавали позики офшорній фірмі Kanton Services «для загальнокорпоративних цілей».

Мільйонер підтвердив консорціуму, що фірма вкладала гроші в один з інвестфондів під його управлінням, який купував акції Facebook. Але запевнив, що перед тим, як допустити Kanton в число інвесторів, фірма ретельно перевірялася. Мільйонер підкреслив, що про інвестицію в Facebook саме газпромівських грошей говорити складно, оскільки Kanton міг використовувати й інші джерела фінансування.

Представник Усманова відповів консорціуму, що в його інвестиціях у Facebook не використовувалися гроші підконтрольних державі компаній.

Марина Сєчіна, колишня дружина глави «Роснефти» Ігоря Сєчіна

Один з найвпливовіших людей Росії олігарх Ігор Сєчін розлучився з дружиною приблизно у 2011 році. Відтак Марина Сєчіна пішла в бізнес.

У серпні 2013 року у неї з’явилися частки в російських підприємствах, від енергетичних до птахівницьких, зокрема за участю постачальника «Роснафти». Вартість активів цих компаній у 2013 році становила 2,5 мільярдів рублів (близько 45 мільйонів доларів), за даними їх фінансових звітів.

У вересні 2012 року на Кайманових Островах за допомогою місцевого офісу юридичної фірми Appleby зареєстрована компанія S Holdings Ltd. Її єдиним бенефіціаром в документах значиться Марина Сечіна.

Фірму Сєчиної реєстрували за допомогою співробітників австрійського Meinl Bank для участі в девелоперських проектах у Росії й Східній Європі банкіра і промисловця Юліуса Майнла — власника і спадкоємця однойменної кавової імперії.

Ідея Майнла полягала в тому, щоб купувати проблемні, але перспективні активи за дешевою ціною, розвивати їх, а потім вигідно продавати.

В архіві Appleby є схема Майнла, а також презентація 2011 року для інвесторів. Ідея була такою: на Британських Віргінських Островах була створена фірма Gray Jackal Limited («Сірий шакал»), що належала Майнлу. Спочатку вона повністю володіла мальтійською компанією Fulcrum Ltd, «платформою для інвестицій на ринках, що розвиваються», зокрема, у російську нерухомість.

Фінансувати схему планувалося так: інвестфонд на тих же Кайманових островах, пов’язаний з трастами сім’ї Майнл, мав перевести перші 40 мільйонів євро через «Сірого шакала» в мальтійську Fulcrum. Структурам Fulcrum належить російська компанія «Союз проперти девелопмент», яка повинна була купити частину недобудованого торгового центру в місті Уфа.

А тим часом, як ішлося в презентації, «добірні інвестори» отримали б пропозицію інвестувати у Fulcrum. Фірму Сєчіної реєстрували на Кайманах якраз для того, щоб вона стала таким «добірним інвестором».

У документах Appleby немає даних про те, скільки грошей вклала Сечіна. Але в презентації Fulcrum у жовтні 2011 року розглядалися інвестиції розміром 40-80 мільйонів євро.

У Appleby знали, хто така Марина Сєчіна. Перед тим як зареєструвати фірму або проводити фінансові операції, необхідно з’ясувати не лише те, яким бізнесом займається людина й чи не значиться в списку розшукуваних злочинців і терористів, а й те, чи не є клієнт «політично значущою особою».

Юристи зобов’язані ставити «політично значущим особам» питання про походження грошей та цілях великих фінансових операцій, щоб запобігти відмиванню коштів, корупцію й ухиляння від сплати податків.

У документах Appleby Сєчіну відзначили саме як «політично значущу особу», з’ясувавши, що вона була пов’язана з другою за впливовістю людиною в Росії. Однак, згідно з документами, питанням про походження її коштів ніхто перед собою не ставив.

Після того, як з’ясувалося, що Сєчіна — «політично значуща особа», яку потрібно особливо ретельно перевіряти, її фірму в проекті Майнла замінили на непрозоріший траст Summit Trustees (Cayman) Limited. Відповідно до паперів Appleby, Майнл був особисто обізнаний, що відбувається, й сам брав участь у вирішенні цього питання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
! Показати IP 8 Листопада 2017 15:35
Анатоль ще не в шоці, чи вже ус*ався?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus