USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Російська нафта потрапляє в Європу як дизель з Індії, – ЗМІ

28 Квітня 2023 16:34
Російська нафта продовжує надходити на ринок Європи, але вже у вигляді готових нафтопродуктів, виготовлених на індійських НПЗ.

Про це пише УНІАН з посиланням на Bloomberg.

Заборона на прямі поставки російської нафти в Європу діє з грудня, а на виготовлені в Росії нафтопродукти – з лютого. Однак європейські санкції жодним чином не забороняють постачати на європейський ринок нафтопродукти, отримані з російської нафти на нафтопереробних заводах у третіх країнах – наприклад, в Індії.

Згідно з даними видання, в квітні саме Індія стане найбільшим постачальником готових нафтопродуктів в Європу, будучи при цьому основним покупцем російської нафти. За поставками дизеля в ЄС вона обжене навіть Саудівську Аравію.

Зазначається, що така ситуація – двояка. З одного боку Європі потрібні поставки дизельного палива з третіх країн замість забороненого російського палива. Але з іншого боку такі опосередковані поставки підвищують попит на російську нафту в світі і підвищують собівартість палива на європейському ринку через транспортні витрати.

Нафтові санкції проти Росії

У грудні минулого року країни ЄС заапровадив майже повну заборону на імпорт російської нафти. Тимчасове послаблення було зроблено тільки для Угорщини та Болгарії, які запевняли, що ніяк не можуть обійтися без торгівлі з країною-агресором. У лютому така ж заборона була введена щодо російських нафтопродуктів.

Щоб Росія не могла компенсувати втрату європейського ринку за рахунок інших країн, залишивши на Європі всі витрати санкційного режиму, країни «Великої сімки» ввели так звану стелю ціни на російську нафту і нафтопродукти. По суті вона забороняє третім країнам купувати російське паливо дорожче тієї ціни, яку встановив Захід. Для нафти це 60 доларів за барель.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus