USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Російська влада визнала, що вибух під Архангельськом мав радіоактивні наслідки

13 Серпня 2019 15:35
У «Росатомі» повідомили, що аварія в Архангельській області трапилася під час випробування рідинної реактивної рухової установки. Згодом у компанії уточнили, що трагедія сталася під час робіт, пов’язаних з інженерно-технічним супроводом ізотопних джерел живлення на рідинно руховій установці. У «Росгідрометі», зі свого боку, сповістили про стрибок рівня радіації у день катастрофи.

Фактично, це перше офіційне підтвердження, що вибух стався на об’єкті, який міг бути джерелом радіації, пише 24 канал.

Що таке «ізотопне джерело живлення»? Це пристрій, який генерує енергію шляхом її видобутку із природного процесу розпаду радіоактивних ізотопів (це звичні нам радіоактивні хімічні елементи, тільки з іншою атомною масою чи кількістю нейтронів у ядрі; ізотопи урану, наприклад, використовують, у ядерній енергетиці).

До цього про стрибок радіації після події розповідали тільки в адміністрації Сєвєродвінська, поблизу якого трапився вибух. Але потім адміністрація видалила повідомлення.

Міноборони Росії, зі свого боку, заявляло, що радіаційний фон перебуває у нормі, хоча не розповідало ніяких подробиць про характер події. У прес-релізі «Росатома» немає взагалі жодних даних про зміну радіаційного фону внаслідок того, що трапилося.

Згодом Російський гідрометцентр оприлюднив інформацію, що через вибух на військовому полігоні 8 серпня у Севєродвінську рівень радіації перевищував звичні показник у 4-16 разів. За словами метеорологів, перевищення потужності дози гамма-випромінювання було зафіксовано у 6 з 8 пунктів міста.

Що таке гамма-промені? Це електромагнітне випромінювання найвищої енергії. Є небезпечними для людини. Утворюються в реакціях за участю атомних ядер і елементарних частинок у процесах розпаду, синтезу, взаємодії елементарних частинок і античастинок або під час гальмування заряджених частинок великої енергії. Також одним із процесів їхнього утворення є випромінювання радіоактивним ядром, що перебуває в збудженому стані.

Зауважимо, що середнє значення фону для Севєродвінська становить 0,11 мікроЗівертів за годину. О 12:30 8 серпня радіаційний фон у шести пунктах в Севєродвінська варіювався від 0,21 до 0,44 мікроЗівертів за годину, о 13:00 – від 0,13 до 0,29 мікроЗівертів за годину. О 14:30 фон в місті нормалізувався та становив від 0,13 до 0,16 мікроЗівертів за годину.

Щодо Архангельска, то тут упродовж дня жодних перевищень радіаційного фону зафіксовано не було.

До слова, після вибуху люди у протирадіаційних костюмах перевіряли
чи не фонить від вертольотів, у яких перевозили поранених до Москви. А вже у самій столиці Росії потерпілих до лікарні везли у реанімаційних машинах, обмотаних спеціальною плівкою, а їхні водії були одягненими в костюми хімічного захисту. Крім того, у колоні з чотирьох авто рухався ще один спеціалізований фургон.

Що відомо про вибух на військовій базі під Архангельськом?

За офіційними даними, вибух і пожежа сталися під час випробувань рідинної реактивної рухової установки. Полігон поблизу Сєвєродвінська, на якому стався вибух, призначений для випробування балістичних міжконтинентальних ракет, а також крилатих і зенітних ракетних комплексів морського базування. Там тестують практично всі ракети, якими озброєно бойові кораблі військово-морського флоту Росії, а також випробовують двигуни та ракети для атомних підводних човнів.

Поруч з полігоном є військове містечко – Сопка. Це режимна зона, щоб потрапити туди потрібен особливий пропуск.

В результаті вибуху загинули 7 осіб. Цікаво, що на режимний об’єкт, де стався вибух російських МНС-ників не пустили, з наслідками аварії власними силами боролися військові з частини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus