USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.90
  • PLN 9.65 9.85

Російські війська тисячами беруть у полон мирних українців: аналітики назвали причини

9 Січня 2024 20:48
Російські окупанти беруть у полон цивільних українців для того, щоб ізолювати тих, хто може допомагати ЗСУ, а також тиснути на владу України.

Про це пише BBC, передає Главком.

За інформацією Мінреінтеграції, станом на листопад 2023 року у російському полоні перебували 763 цивільних українці, але Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець озвучив іншу цифру – 25 тис. За його даними, викрадення на окупованих територіях продовжуються.

«Цивільних беруть у полон із різних причин. По-перше, хочуть ізолювати людей, які можуть допомагати Збройним силам України, можуть сміливо висловлюватись. По-друге, ми не знаємо планів РФ на обмін. Але якби Україна погодилася міняти своїх цивільних на військових, то це був би небезпечний прецедент. Росія могла б почати брати ще більше цивільних заручників, щоб витягати з полону своїх військових. По-третє, цивільні полонені українці – це елемент тиску на українську владу. З їхніми родичами із боку РФ ніхто не спілкується. Ці люди можуть тиснути лише на українську владу», – пояснила Анастасія Пантелєєва, аналітик «Медійної ініціативи за права людини».

Читати ще: Шахраї у соцмережах використовують останній обмін полоненими задля наживи

Аналітик додала, що головною проблемою є те, що про деяких зниклих цивільних людей ніхто нікуди не заявляв. Повідомляється, що російським і українським правозахисникам вдалося ідентифікувати понад 30 колоній і СІЗО, з яких надходили повідомлення про цивільні полонених, які перебувають у них, але доступу до цих людей немає.

«У цього не було якоїсь мети, я вважаю. Просто збирали всіх, хто здавався їм підозрілим. Але відпустити цивільних – це означає визнати те, що їх тримали безпідставно, тобто визнати помилку. Таке в Росії не практикується. Плюс, можливість поповнювати обмінний фонд», – відповів адвокат Леонід Соловйов на питання ВВС про те, навіщо Росії тримати в полоні без звинувачень цивільних українців.

Читати ще: У ГУР розповіли, в обміні яких категорій полонених зацікавлена Росія

Видання також попросило російське міністерство оборони розкрити інформацію про кількість цивільних українців, затриманих на окупованих територіях, а також надати список колоній та СІЗО, в яких перебувають ці люди. Однак до теперішнього часу відповідь так і не надійшла.

Нагадаємо, 3 січня відбувся найбільший від початку повномасштабного вторгнення Росії обмін військовополоненими між Україною і РФ, у межах якого вдалося звільнити 230 українців і українок. Під час обміну було звільнено чотирьох волинських військових.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 10 Січня 2024 11:46
довбо*оби, на війні не існує жодних правил та звичаїв. лише первісне насилля. лише око за око, зуб за зуб не тіште себе марною надією.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus