USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Розенблат і Поляков. Що відомо про новий корупційний скандал

21 Червня 2017 12:21
У Верховній Раді - новий корупційний скандал. Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура зажадали зняти депутатську недоторканність з двох народних депутатів, запідозрених в отриманні хабарів і організації схеми навколо видобутку бурштину, інформує "Лига новости".

Тема корупції в парламенті не нова, але в цьому випадку є суттєва деталь: фігурантами скандалу стали депутати коаліційних фракцій. Тобто і перед Генпрокутарурою, і перед Верховною Радою тепер стоїть складна дилема: здавати своїх чи не здавати.

Бурштинова схема

Розвиток нового корупційного скандалу в Раді почався вчора: в одному з ресторанів Києва на вулиці Володимирській працівники НАБУ затримали охоронця народного депутата Борислава Розенблата за підозрою в отриманні хабара. Розенблат швидко відреагував на цю подію: "Хочу сам зрозуміти, що відбувається. Поки з'ясовую. Звинувачують у тому, що мій охоронець нібито отримав 200 тисяч доларів. Йому всунули якусь сумку і сказали передати мені. Потім з'явилися представники НАБУ. Це провокація".

Як виявилося пізніше, під приціл детективів потрапив не один, а два депутати: власне, Борислав Розенблат від президентської фракції Блоку Петра Порошенка і Максим Поляков від Народного фронту.

"Агентурна операція тривала більше року і проводилася спільно з ФБР США", - стверджує глава НАБУ Артем Ситник. Спочатку детективи не прив'язувалися до конкретної особи, перед ними було поставлено інше завдання - знайти спосіб незаконного видобутку бурштину. "Через деякий час народні депутати самі з'явилися в поле зору", - сказав він.

Нардепів запідозрили в незаконному лобіюванні інтересів іноземної компанії, зацікавленої у видобуванні бурштину в Україні. За інформацією слідства, представник іноземної компанії зв'язався з Поляковим і запропонував внести зміни до Податкового та Митного кодексів, щоб поліпшити умови роботи для компанії.

Глава САП Назар Холодницький уточнив, що Поляков за посередництва нібито Розенблата вніс в законопроект про видобуток бурштину правки, згідно з яким рентна плата за видобуток бурштину скорочується з 25 до 5%, а також від митного збору звільнялося ввезення обладнання для видобутку бурштину. "Неправомірна вигода склала $ 15 тисяч", - зазначив Холодницький. Нардепи нібито також запропонували сприяти компанії шляхом впливу на уповноважених осіб - Держлісагентство, ДП Укрбурштин і ін.

Холодницький стверджує, що в іншому епізоді справи про незаконне лобіювання у Верховній Раді інтересів компанії-нерезидента, яка зацікавлена ​​у видобутку бурштину в Україні, фігурував хабар в розмірі майже $ 300 тисяч. Ці кошти повинні були піти на вплив на чиновників, щоб реалізувати проект рекультивації земель в Житомирській і Рівненській області. Під виглядом рекультивації на цих ділянках планувався видобуток бурштину. Згодом бурштин повинні були вивозити з України за заниженою ціною, з зарахуванням частини прибутку на рахунки компанії в США. За даними САП, Розенблат наполіг на тому, щоб співвласником такого бізнесу стала його рідна сестра. Вчора була вилучена і перша партія бурштину вагою 104 кілограми.

"Загальна сума хабара за цим епізодом склала 285 тисяч доларів, з яких 85 тисяч було, попередньо, передано охоронцям, які також значилися помічниками-консультантами депутата. А при передачі, власне, $ 200 тисяч відбулося затримання", - повідомив він. Станом на 14:00 затримані шестеро фігурантів цієї справи: охоронці Розенблата і Полякова, помічник-консультант Полякова, три представника міжфракційного об'єднання Депутатський контроль.

Позиція підозрюваних

Обидва фігуранти заперечують свою провину. "Я востаннє спілкувався з Розенблатом восени, - розповів журналістам Поляков. - Які у нас можуть бути відносини? Зараз можна сказати, що Ситник згвалтував президента Зімбабве. Нехай прийде Ситник, розповість, що не гвалтував. Ось такі звинувачення щодо мене. Це гопники. Дикуни. І керує всім грузинська мафія, Гізо Углава".

На уточнююче запитання, чи передавали йому добувачі бурштину гроші, Поляков відповів негативно: "Цього бути не може в принципі. І я впевнений, що з Розенблата такого не було. Це вигадка... Їм важливо залякати і знищити в інформаційними просторі. Системно знищують народних депутатів від Народного фронту. Ми ж бачили ситуацію з нашим колегою Мартиненком, з народним депутатом Дейдеєвим, і зараз я. Але це фейки".

Поляков стверджує, що його юристи вже готують позови про захист честі і гідності.

Розенблат ситуацію називає помстою НАБУ, пов'язаної з його діяльністю щодо легалізації бурштину. "Помста тих людей, з якими ми вже два з половиною роки боремося за незаконний видобуток. Хто стежив, все розуміє. Приємно, що реальну ситуацію розуміють навіть мої політичні опоненти. Я продовжую наполягати на тому, що це провокація, спрямована на те, щоб нівелювати результати моєї діяльності в сфері легалізації бурштину", - написав він у себе в Facebook.

За його словами, відбувалися обшуки у його помічників, а у всіх документах НАБУ фігурує одна тема: написання законопроекту про легалізацію бурштину. "Як ви пам'ятаєте, я був автором законопроекту №1351-1, який Рада провалила. Було багато критики, але жодних конструктивних зауважень. Всі в один голос кричали, що треба легалізувати, але ніхто не проголосував. Тоді я зробив висновок, що в незаконному видобутку мають частку ті, хто безпосередньо впливає на голосування в Раді", - сказав він.

"За словами Лещенка, хабар в розмірі 200 тис. доларів я нібито отримав за вирішення питання з ліцензування видобутку бурштину. В цьому немає сенсу, тому що я не чиновник або посадова особа, яка може вирішувати такі питання", - додав він.

Розенблат підтвердив, що писав звернення до ГПУ з проханням розібратися з незаконною видачею чиновниками спеціальних дозволів на видобуток бурштину в Житомирській області низці компаній. "Після того, як я відкрито заявив, що чиновники з Держгеонадр розбазарюють бурштинові землі, на мене пішла дуже сильна інформаційна атака. Очевидно, що були залучені всі засоби впливу, написані заяви в НАБУ, на які, власне, бюро і відреагувало", - підкреслив він.

Депутат стверджує, що зараз прокуратура через суд вимагає скасувати спецдозвіл на видобуток бурштину в Житомирській області, видані без узгодження обласної ради компаніям Райт Солюшн, Амбер Холдинг і Надра Галичини"." Крім того, сам в.о. голови Держгеонадр, який давав добро на видачу, позбувся посади. Звичайно, такого мені пробачити не могли. Прошу не робити жодних висновків, поки не закінчиться слідство. А щодо того, що я повинен був якісь гроші передати Полякову, то це взагалі нонсенс. У мене з ним немає ніяких відносин поза Радою", - запевнив Розенблат.

Що відомо про фігурантів справи

Для Розенблата депутатство в цій Верховній Раді - перше, хоча спроби потрапити в парламент він уже робив: у 2002 році балотувався від СДПУ (о) Віктора Медведчука. На президентських виборах 2014 року став довіреною особою кандидата Петра Порошенка в Бердичівському окрузі, а на позачергових виборах до парламенту виявився в рядах БПП. У Житомирі Розенблат - відомий і впливовий бізнесмен, засновник групи компаній Фаворит. Зараз офіційно вона записана на його дружину Жанну Розенблат. Згідно з декларацією, депутату належать 50% компанії Оберіг, Миропільський бекон і Корецький аграрій.

Розенблат - доларовий мільйонер. Тільки готівкою він задекларував 1,72 млн доларів, а ще 8218 євро, майже 55 тис. доларів і 124,7 тис. грн він зберігає на банківських рахунках. У його дружини в банку - 39638 доларів, 13709 євро, майже 203 тис грн. Обидва автомобілі також записані на дружину: MERCEDES-BENZ 2010 року за 1,37 млн ​​грн і спортивний JAGUAR 2007 року. У грудні 2016 року Розенблат купив в Німеччині будинок площею 352 кв м за 22,6 млн грн - стверджує, що для сина.

Максим Поляков пройшов до парламенту від партії Народний фронт під номером 39. У список Яценюка він потрапив після того, як два роки пропрацював експертом партії - так зазначено в його біографії. Він теж небідна людина: тримає в готівці 270 тис. доларів, 650 тис. грн. Ще 21 тис. доларів він задекларував на свою дружину Маргариту Полякову. Судячи з декларації, Поляков - цінитель хороших годинників. У нього є наручні Ullysse Nardin і Rolex, а також елітні ювелірні прикраси Tiffany. У грудні 2016 року нардеп придбав автомобіль BMW X5 за 400 тис. грн. У Верховній Раді Поляков входить в групу Депутатський контроль, яка декларує своєю метою контроль за діяльністю органів влади і протидію корупції.

Непроста задача: як не здати своїх

"На засіданні фракції ця ситуація ще не обговорювалася. Наскільки ця схема можлива, буде зрозуміло, коли до Верховної Ради надійдуть хоч якісь документи", - розповів LIGA.net народний депутат від НФ Леонід Ємець. За його словами, засідання фракції призначено на четвер. "Я не знаю. Я з такою ситуацією, щоб мені пропонували гроші за законопроект, ніколи не стикався", - додав Ємець.

Народний депутат від БПП Сергій Лещенко з ним не згоден: за його словами, це "типова, характерна практика" для Верховної Ради і цих депутатів. "Національне антикорупційне бюро виправдовує свій статус основного джерела проблем корупційної верхівки. Тому слід чекати чергової хвилі наступу на них", - вважає він.

Зараз головна інтрига - чи внесе генеральний прокурор Юрій Луценко подання на позбавлення Розенблата і Полякова депутатської недоторканності, як цього вимагає САП і НАБУ, і чи зможе Верховна Рада проголосувати проти своїх.

"Якщо дійсно в НАБУ є матеріали по цій справі, і ці матеріали подано генеральному прокурору, він не зможе викрутитися. Йому доведеться робити подання. А я знаю, що Юрію Віталійовичу дуже не хочеться робити шоу. Точно дуже не хочеться. Своїх же не б'ють, а це свої. Їх не можна здавати", - розповів LIGA.net депутат Віктор Чумак.

"Але викрутитися йому буде складно. Ця ситуація отримала великого розголосу. Буде внесено подання - знову ж таки, думаю, дуже складно буде натиснути кнопки депутатам від БПП і Народного фронту. Хоча це буде вбивати їх рейтинг, рейтинг президента. Але тут може спрацювати серйозна кругова порука. Якщо сьогодні мене, завтра вас. А це люди, які входять в дуже вузьке коло осіб, причетних до влади. Їх здавати не можна. Так що ситуація патова: і виходу немає у Юрія Віталійовича, і бажання. Подивимося, що переможе: здоровий глузд і закон або все-таки приватні інтереси ", - додав він.

Поки зрозуміло, що Юрій Луценко з поданням про позбавлення Розенблата і Полякова депутатської недоторканності поспішати не буде. Документи від САП надійшли до Генеральної прокуратури сьогодні о 15:30, і зараз їх вивчає юридична служба ГПУ, повідомила прес-секретар Луценка Лариса Сарган. "Кожна вистава має бути мотивованою, містити конкретні факти і докази, що підтверджують факт вчинення зазначеною в поданні особою суспільно небезпечного діяння, визначеного Кримінальним кодексом України", - процитувала Сарган норми Регламенту Верховної Ради. А значить, зробити подання до Верховної Ради "вже завтра" - неможливо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
123 Показати IP 21 Червня 2017 12:54
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus