USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Розповіді про волинських художників: спогади тривалістю у 15 років

5 Жовтня 2016 16:58
15 років тому напередодні професійного свята Дня художника волинським мистцям зробили особливий подарунок – інтернет-провайдер «Візор» та його веб-студія «Терен» створили та передали художникам веб-сайт. 11 жовтня 2001 року відбулася урочиста презентація сайту у стінах Галереї мистецтв Національної спілки художників України. На той момент контент сайту складали біографії 18 волинських художників та 82 експозиції їхніх творів.

Ідея створення такого мистецького ресурсу у віртуальному просторі Волині належала Володимиру Марчуку, голові ВО НСХУ, а Степан Чухрій, директор підприємства «Візор», відгукнувся на пропозицію, розуміючи важливість підтримки розвитку культурно-мистецьких інтернет-проектів в той час, коли всесвітня мережа тільки з’являлася у нашому місті та області.
Мистецький сайт про волинських художників пройшов випробування часом і відданістю інтернет-користувачів. У віртуальному просторі нашого регіону за цей короткий, але дуже динамічний та технологічно насичений проміжок часу, з’являлися та зникали численні інформаційні та комерційні проекти, наразі успішними є «молоді» веб-сайти, створені не так давно. Тому 15-та річниця для мистецького ресурсу – це реальний успіх діяльності у віртуальному просторі.

Сьогодні його численними відвідувачами є не лише лучани, волиняни, а й шанувальники мистецтва, мистецтвознавці, історики Європи, Азії, Африки і Америки. Творчість волинських мистців активно популяризується у світі, є цікавою для любителів прекрасного, незалежно від країни їх перебування. Налагоджені тісні контакти з іншими мистецькими сайтами, відбувається жвавий обмін інформацією, народжуються і реально втілюються спільні дистанційні арт-проекти з мистцями Польщі, Італії.

Перші розповіді про 18 волинських художників дали старт кільком напрямкам роботи сайту: «Художники», «Події», «Волинь».

Веб-сайт відображає виставкову діяльність Галереї мистецтв та дає можливість не лише прослідкувати за анонсами виставок і подій у її Великій, Малій та Нижній залах, а й побачити повні фото-звіти з презентацій, познайомитися з біографіями, творчістю сучасних волинських художників. Діяльність Галереї охоплює організацію Міжнародного пленеру іконопису і сакрального мистецтва у Замлинні Волинської області у співпраці з Генеральним консульством Польщі у Луцьку.

Цього року відбувся вже п’ятий такий пленер, проводяться численні постпленерові виставки у містах України і Польщі.
Історія мистецтва – це «дзеркало» історії рідного краю. Ця сторінка мистецького ресурсу – для знавців, дослідників, любителів минувшини Волині.

Сайт «Галерея мистецтв» www.volart.com.ua став втіленою творчою ідеєю, справжньою пристрастю її автора Володимира Марчука. Протягом усіх 15 років саме він формує контент, працює над технічним забезпеченням ресурсу, слідкує за оперативним оновленням актуальної інформації.

«Сайт став для мене «конспектом», куди я роками вкладав усі ті матеріали, якими я цікавився, шукав і досліджував», - розповів Володимир Павлович. Щира зацікавленість, багаторічна праця і невгамовний ентузіазм автора – ще одна запорука успішного довголіття сайту про мистецтво.

З нагоди 15-річчя сайту Галереї мистецтв готується його повна технічна модернізація у відповідності з сучасним уявленням про дизайн мистецького ресурсу.
Фото – з архіву Володимира Марчука
Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
user Показати IP 5 Жовтня 2016 18:12
Сайт цікавий! Писав курсову, знайшов багато джерел.
Оленка Показати IP 5 Жовтня 2016 18:47
Добре, що є такий сайт, котрий робить Галерею відкритішою для інтернет-користувача. Тож найкращі побажання тим, хто займається його наповненням та планує розвивати далі.
волинянка Показати IP 5 Жовтня 2016 19:17
Цікаво чи багато не комерційних сайтів з таким стажем на Волині? Усі обкладені ковбасами, цементом, рушниками, будинками..... і провінційним масштабом.
453 Показати IP 7 Жовтня 2016 10:19
ні політики ні комерціїї
Wolodymyr Показати IP 6 Жовтня 2017 20:03
Дуже потрібна для Луцька робота. Повага і подяка Володимиру Марчуку і всім хто допомагає йому...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus