USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.72 9.88

Розповіли, в якому стані бомбосховища та укриття в Луцьку

3 Лютого 2022 09:42
Фонд захисних споруд для захисту населення Луцької громади складається зі 101 захисної споруди. Це 61 сховище і 40 протирадіаційних укриттів.

В якому вони стані – йдеться у сюжеті Суспільного Волині.

Як розповів начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Луцької міської ради Юрій Кирилюк, усі захисні споруди, що є у Луцьку, можуть укрити 31 тисячу людей. Всього в місті постійно проживають орієнтовно 200 тисяч людей.

Зі слів Юрія Кирилюка, основна відмінність між бомбосховищем та укриттям – призначення. Сховище – це герметична споруда, де люди можуть перебувати більше доби. Воно має захистити від ядерного удару та радіації. Укриття ж захищають від наслідків війни.

Хто і за які гроші утримує захисні споруди

У Луцьку є захисні споруди державної, приватної, і комунальної власності. Зі слів начальника відділу з питань цивільного захисту населення, міська рада опікується лише комунальними захисними спорудами. Утримання приватних споруд – клопіт їх власників.

У комунальній власності міста є 30 споруд зі 101-ї, що розташовані у громаді. Минулого і позаминулого року з бюджету Луцької громади не виділяли грошей на утримання споруд цивільного захисту.

«У нас є програма організації цивільного захисту Луцької громади. У 2017 та 2018 роках виділялися кошти, це біля 130 тисяч гривень було. У 2020 та 2021 гроші не виділяли», – зазначив Юрій Кирилюк. З його слів, більшість захисних споруд були побудовані у 70-80 роках минулого століття. «Вони старіють і зношуються. У нас сьогодні 24 споруди не готові до використання за призначенням», – додав посадовець.

Найпростіше місце укриття – підвал

Зі слів Юрія Кирилюка, офіційно визначені у місті укриття та сховища не зможуть вмістити усіх охочих, адже розраховані орієнтовно на 31 тисячу людей. Відтак, зі слів начальника відділу з питань цивільного захисту населення, при нагоді можуть стати підвали будинків.

«В 14-му році була вже схожа ситуація, ми подивилися, що не вистачає людям де укритись, не всі ж виїдуть до родичів, чи десь будуть евакуйовані. Ми обстежили підвали, у нас є списки, зараз знову таку роботу проводимо», – розповів посадовець. З його слів, цього тижня Луцька міська рада повторно обговорить стан підвалів з керівниками ЖЕКів та ОСББ.

«Підвальне приміщення треба вичистити, занести туди стільчик, одіяло, ліхтарик, а також підготувати для себе запаси води, сухарів, аптечку. Атака, якщо вона виникає, то вона не буде довгий період, розраховано на 2-3 години пересидіти треба», – додав Юрій Кирилюк.

В якому стані луцькі бомбосховища

Зі слів Юрія Кирилюка, востаннє захисні споруди обласного центру офіційно перевіряли торік у травні. До цього перевірок не влаштовували у зв’язку із карантином.

Суспільне побувало у двох бомбосховищах на території луцька. Одне із них розташоване на території автоскладального заводу, інше – у міській лікарні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лучанин Показати IP 3 Лютого 2022 13:44
В підвалах будиків бомЖосховища....
Лучани Показати IP 3 Лютого 2022 17:24
Частина бомбосховищ у зв'язку із безгосподарністю керівників прийшла у занедбаний, а то і аварійний стан, частина продана корумпованими чиновниками під різні там гинделики, частина використовується самими мешканцями під льохи і комори, а тих два, шо згадуються у статті, дійсно у робочочому стані, але вони по нормативах можуть бути використані лиш для своїх відомчих потреб. А шо робити решті лучан ? Шо зроблено владою за ті роки, шо триває війна ? Поверніть через суд приміщення для їх прямої функції ! Підніміть рішення міськвиконкому - там стоять підписи тих, хто розтранжирив спецоб'єкти і притягніть до відповідальності !
лінивець Показати IP 3 Лютого 2022 21:49
самі кращі бомбосховища це в підвалах багатоповерхових будинків!!! там люди картоплю та банки з огірками зберігають!!! Можна війну пересидіти

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus