USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Розвалені та спустошені: у якому стані волинські держпідприємства, які уряд виставив на продаж

17 Серпня 2020 21:38
Кабмін ухвалив рішення про продаж понад двохсот державних підприємств. І це тільки перша ластівка. У планах уряду – пустити з молотка тисячі державних компаній. Серед них і волинські об’єкти, а саме – державне Дослідне господартство «Рокині», Луцька, Липинська, Ковельська та Любешівська державні сортодослідні станції. І це лише ті, про які вже заявили. Зумисне доведені до банкрутства, вони підуть з молотка разом з десятками гектарів волинської землі, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Ще вісім років тому на Луцькій державній сортодослідній станції в селі Княгининок на 20 гектарах поки що державної землі була робота для кількох десятків людей.

«Вирощували тут все: помідори, огірки, персики, капусту, цибулю. Були теплиці, – розповідають місцеві жителі Марія та Леонід. – І техніка була, і люди али роботу».

Місцеві кажуть, що усе змінилося, коли надійшла вказівка реорганізувати станцію та змінити директора.

«Тяжко було, бо 30 років пропрацював… Я бачив, що воно йде до знищення того всього, – зітхає ексдиректор Луцької державної сортодослідної станції Іван Кулибаба. – А своїми руками знищувати те, що зробив, я не мав ніякого бажання. Через те добровільно-примусово звільнився».
Чоловік пригадує, що занепад станції стався майже відразу, бо ті, хто прийшов, не хотіли розвивати станції, а люди позвільнялися, бо їм не виплачували зарплат.

Небагато працівників лишилося й на Липинській державній сортодослідній станції. Тут здебільшого плодово-ягідні угіддя.

Понад 70 гектарів землі і лишень шестеро працівників! А зарплата – мінімальна. Та й то, кажуть люди, не отримували її уже кілька місяців. А останнім часом не дають грошей навіть на бензин, аби заправити техніку.

Пані Тетяна, яка тут працює, каже: яблука цьогоріч вродили просто на диво. Як і бур’яни, якими заростають ці землі. Адже техніка зламалась і косити тут хіба що вручну.
Схоже, що уряд про цей шмат землі і людей, які тут працюють, просто забув. Але ж ні – будуть продавати. Значить, добре пам’ятають про 70 гектарів землі під Луцьком та гроші, які вона може приносити. Але вже не державі.

Пам’ятають і про дослідне господарство «Рокині», яке довели до банкрутства ще в 2011 році. Аби погасити борги, довелося розпродати всю техніку. А земля перейшла на баланс іншого господарства. Що ж тоді продаватимуть – загадка.

«Від ДП ДГ «Рокині» не лишилося нічого, тільки печатка, – каже голова ліквідаційної комісії, директор ДП ДГ «Еліта» Олександр Голій. – Усе, що було в ДП ДГ «Рокині», передано в ДП ДГ «Еліта». А майно, яке було арештоване за борги, продала виконавча служба».
Які ще державні об’єкти на Волині уряд пустить з молотка, стане відомо згодом. Те, що Кабмін хоче розпродати державні підприємства, прем’єр Денис Шмигаль називає ефективним управлінням. Мовляв, так вони бачать баланс між державним та приватним секторами. Тож замість того, щоб бодай намагатися ефективно управляти та розвивати державні підприємства, уряд просто їх продасть. Цілком можливо, що за безцінь і в потрібні руки.

Загалом у списку на продаж – державні шахти, рудозбагачувальні підприємства, спиртові та цукрові заводи. Позбуваються державні мужі й науково-дослідних інститутів та видавництв. Аграрні підприємства підуть з молотка із сотнями тисяч гектарів державних земель. Продають і ті, які, за словами урядовців, потонули в корупції.

Громадські активісти кажуть: це фактично продаж української землі. Більше того, чимало підприємств штучно доводять до неліквідного стану.

До слова, уряд навіть допускає приватизацію 50% акцій таких українських гігантів та стратегічно важливих підприємств, як «Нафтогаз», «Укрзалізниця» та «Укрпошта». І поки урядовці не втомлюються замилювати українцям очі обіцянками економічного зростання, Україну фактично виставили на розпродаж – від земель до держмайна. Усе – на догоду міжнародним кредиторам.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Експерт Показати IP 17 Серпня 2020 22:39
Ну как говориться, діди воювали, батьки будували, діти розграбували.
123 до Експерт Показати IP 18 Серпня 2020 13:06
Щось погано будували, що все в хлам розлетілось.
Доповнення до Експерт Показати IP 20 Серпня 2020 12:21
..., а внуки - просрали.
знаю Показати IP 18 Серпня 2020 00:27
хай говорить голій хто за нього кашлянув в академії. щоб він став директором, гроші в розмірі 100 тисяч баксів дав волошенюк, голова аграрної партії волині, чекаємо привпатизаціїї.ох ми наївні....все заберуть за безцінь
сергій Показати IP 18 Серпня 2020 01:19
да всім пофігу ,поговорили і розійшлись....
Старий Показати IP 18 Серпня 2020 11:06
Каже дядько все було, і техніка, і хімія, всього хватало. А тепер нема. От в тому то й проблема, що було державне, і красти хватало всім, тепер продадуть приватнику, і він порахує, чи шкірка варта вичинки. В тому й суть приватизації. Якби не крали, то не було б сенсу продавати. Вчіться жити люди!
Старому Показати IP 18 Серпня 2020 11:33
Час вже вийти з комсомолу або КПУ, зрозуміти, що лише приватник може впоратись з господарством.
додік Показати IP 18 Серпня 2020 13:51
заубали совки - 30 років ниють...
Водовоз Показати IP 18 Серпня 2020 20:19
Беларусы -вас это ждет !!!
Тінь Лукашенка Показати IP 20 Серпня 2020 12:19
Лукашенко побачивши б оце все, гірко б заридав та всіх би повиганяв, а дєрзких посадив би в місячний термін...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus