USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Риби в Стиру поменшало

12 Липня 2015 08:00
Рожищанин Анатолій Левчук, електромонтер місцевої філії ПАТ «Волиньобленерго», називає себе не просто рибалкою-любителем, а фанатом цієї справи. Бо рибальство – не просто його хобі, а спосіб життя.

- Тільки-но випадає вільна хвилина, я відразу берусь за вудочки і до води, - зізнається Анатолій Богданович. – Бо на березі річки з вудочкою в руках відпочиваю від щоденних життєвих турбот, а навколишня природа ніби релакс для душі. І не важливо, на скільки багатим є улов. Кращий відпочинок годі й придумати.

А почалось все з далекого дитинства. Родина Левчуків проживала на вулиці Мазепи. До Стиру – рукою подати. От маленький Толик і спостерігав, як рибалять чоловіки. А в шість років зробив свою першу вудочку з підручних засобів і подався до річки, нікому про це не повідомивши. Звичайно, улов був невдалим, а от від неньки на горіхи отримав.

ЧИТАТИ ЩЕ: НА ВОЛИНІ ТРИВАЄ ТУРНІР ЗІ СПОРТИВНОЇ ЛОВЛІ КОРОПА. ФОТО. ВІДЕО

Перший рибальський досвід не розчарував наполегливого і допитливого Анатолія, бо в десять років він разом з друзями ходив вже з дозволу батьків в копачівський ліс по ліщину для вудилищ, вміло майстрував вудки і приносив додому впійману рибу.

З роками захоплення риболовлею захоплювало Анатолія все більше і більше, вже й з братом Олександром на берег Стиру вирушали, мав свої рибні місця, хоч ніколи, зі слів Анатолія Левчука, не ставив для себе завдання багатого улову. Для нього час, проведений на березі річки, - це найкраща можливість поміркувати про життя, насолодитись красою довкілля, розібратись в собі, відпочити тілом і душею.

За сорок років любительського рибальства наш співрозмовник пізнав чимало премудростей успішного лову. Наприклад, важливу роль щодо результативності риболовлі відіграє глибина водойми. Чим глибша водойма, тим краще. Також, зі слів Анатолія Богдановича, потрібно шукати такі місця, де дно є нерівними, рельєфним, туди найбільше полюбляє запливати риба. Але влітку карп любить погрітися на сонці, тому його можна зловити і на мілині.

Не підсиплеш – не зловиш, наголошує Анатолій Левчук і захоплено розповідає про прикорм риби, а пізніше про наживку, яку власноруч виготовляє з макухи, осипки, додаючи аніс, мед і навіть халву.

Слухаючи розповідь Анатолія Володимировича, роблю висновок, що рибальство – задоволення не з дешевих.

- Враховуючи те, що рибалкою я займаюсь давно, у мене назбиралося чимало вудок, приманок, інших деталей, без яких риболовля неможлива, - говорить Анатолій Богданович. – Але коли заходжу на базар, ніколи не минаю ятки з рибальським начинням. Бодай маленький гачок, та куплю. Краще витрачати кошти на риболовлю, аніж на задоволення шкідливих звичок. Адже рибалка – це і азарт, і насолода водночас.

Знаєте, який викид адреналіну, коли доводиться поборотися з рибою. Якось я спіймав ляща близько семи кілограмів, то три рази тягнув його, і якби не підхватка, втратив би. В такі миті забуваєш про все на світі, а коли риба вже у тебе в руках – неповторний момент.

Кажуть, що дружини не розділяють хобі чоловіків. Дружина Анатолія Левчука Валентина за тридцять років спільного життя зрозуміла, що риболовля стала потребою душі для її чоловіка, тому не заперечує проти улюбленого заняття Анатолія Богдановича. Щоправда, до риби жінка байдужа, тому і юшку, і інші страви наш співрозмовник готує власноруч. Про те, що робить він це на «відмінно», свідчить той факт, що на ювілей товариша Анатолій Богданович варив уху для сімдесяти його гостей. А для наших читачів пропонує досить простий рецепт – пожарте свіжу рибу не в пшеничній, а в кукурудзяній муці. Новий смак – нова насолода.

На жаль, за словами рибалки, з року в рік риби в Стиру стає все менше. Засуджує Анатолій Левчук тих, хто користується електровудками, іншим забороненим для лову інвентарем. На думку нашого співрозмовника, справжній рибалка той, хто знає, чого він хоче від природи, бережно ставиться до довкілля, до живих організмів в воді, ловить рибу лише дозволеними снастями, бо ставить на перше місце не кількість виловленої риби, а сам процес, що приносить неабияке задоволення. А неодмінною умовою хорошого улову вважає, щонайперше, хороший настрій.

Тож напередодні Дня рибалки зичимо гарного кльову і хорошого настрою як нашому співрозмовнику, так і всім читачам, для яких рибальство стало способом життя.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Вінстон Показати IP 12 Липня 2015 08:26
У районі Луцька взагалі риби нема!
Черчілль Показати IP 12 Липня 2015 10:47
В районі Ковеля також риби немає!
Леонард Показати IP 12 Липня 2015 12:35
Риба не хоче жити в такій державі і емігрує за кордон.
освальд до Леонард Показати IP 12 Липня 2015 19:15
хоч вона не чекає обіцянок безвізового режиму
стан Показати IP 12 Липня 2015 16:58
рибинспекция головни браконери
василь до стан Показати IP 18 Травня 2017 15:24
на річці стир біля хріницького водосховище риби практично немає, і виловили її не браконьєри а сама риб інспекція

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus