USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ринок землі: порахували вартість 1 гектара

6 Листопада 2019 07:20
Якщо в Україні відкриють ринок землі, 1 га, за попередніми прогнозами, коштуватиме близько $2 тис.

Таку ціну спрогнозував радник прем’єр-міністра України з економічних питань та земельної реформи Олексій Мушак, пише УНІАН.

«Якби впроваджувалася перша запропонована модель ринку землі, там, де є всі гравці, ціна була б близько 2 тисяч доларів за гектар по країні. Залежно від області – наприклад, у Херсоні та на Волині трохи дешевше, а в Полтаві, Черкасах, Вінниці – дорожче, оскільки там краща земля і більша конкуренція», – заявив Олексій Мушак.

«Якби впроваджувалася перша запропонована модель ринку землі, там, де є всі гравці, ціна була б близько двох тисяч доларів за гектар по країні. В залежності від області – наприклад, у Херсоні та на Волині трохи дешевша, а в Полтаві, Черкасах, Вінниці – дорожча, оскільки там краще земля і більше конкуренція», – сказав він.

Він додав, що за іншої моделі, в якій є обмеження за кількістю гектарів в одні руки й допуску до ринку іноземців, первинна ціна буде меншою – близько 1900 доларів за гектар.

Також Мушак повідомив, що на наступних етапах впровадження ринку землі ціна за гектар буде прямо залежати від кредитних ставок в Україні.

«Якщо кредитна ставка для України буде 5%, то ви середню оренду, яка буде 200 доларів, множите на 20 – і земля коштуватиме чотири тисячі доларів. Чому в Європі така висока вартість землі? Тому що у них грошовий ресурс дуже доступний, умовно кажучи, нульова ставка», – сказав він.

Крім того, за словами Мушака, ціна для фізичних осіб, юридичних осіб та іноземців не буде значно відрізнятися, але буде залежати від нюансів оподаткування для кожної категорії.

Також радник прем’єр-міністра підкреслив, що дрібним аграріям необхідно виходити з тіні, щоб отримати державну допомогу для купівлі ділянок.

«Проблема маленьких аграріїв – не в тому, що не буде грошей, а в тому, що вони працюють в тіні. Навіть якщо їм дати 10-20 мільярдів гривень, вони просто фізично не зможуть отримати, оскільки не зможуть за документами довести, що у них є прибутковий бізнес», – сказав Мушак.

Також він порадив власникам паїв не продавати землю відразу після відкриття ринку.

«Земля спочатку буде трохи коштувати, але чим далі – тим дорожче буде коштувати. Моя порада – не продавайте землю. Запуск ринку землі призведе до того, що орендна плата збільшиться, власники зможуть отримувати більше грошей», – додав він.

Як повідомлялося, раніше міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов закликав аграріїв переходити на безготівковий розрахунок в умовах запуску ринку землі в Україні.

Кабінет міністрів України планує відкрити ринок землі з 1 жовтня 2020 року.

На даний момент у Верховній Раді зареєстровано 11 редакцій законопроекту про ринок землі.

18 жовтня Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики рекомендував парламенту прийняти за основу законопроект, який не допускає до купівлі землі юридичних осіб, кінцевими бенефіціарами яких є іноземці, до 1 січня 2024 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus