USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Що по чім на ринках Луцька

21 Травня 2016 18:47
Звикнути до того, що ціни на продукти підвищуються, пересічному громадянинові не вдається. І в першу чергу, через те, що він голодний. Більше того, з кожним днем стає голоднішим. Якщо проаналізувати ринок: скільки і за що, то картина говорить сама за себе, - інформують «Відомості».

Так, якщо взяти тепличні огірки, то вони здешевіли суттєво, у два рази: з 38 гривень за кілограм до 18 гривень. Впала ціна і на помідори. Сьогодні вони коштують 30 гривень. Хоча ще донедавна були 38. Яблука скинули в межах двох–трьох гривень. І вже коштують не 15, а 12–10 за кілограм. Але охочих їх купувати не так уже й багато: вітамінні якості втрачено, ну і звісно, зовнішній вигляд у них теж не дуже привабливий. Це, якщо українські. Бо польські «скляні», а може вже й українські, ніхто ж з продавців не признається, хоч і зберігають вигляд, але на смак так собі. Їсти їх точно вже не хочеться.

Натомість є бажання поласувати бананом. Ціна — 35 гривень. Недешево. Але, принаймні, належить до свіжовирощених. Апельсини теж у межах 25 гривень. І теж вважаються свіжовирощеними. Навесні, самі розумієте, виснажений зимою організм потребує чогось вітамінного. Тому поштучно люди все-таки беруть. Зате лимони, які так корисно вживати, ще як перед Пасхою «рвонули» вгору, так і не опускаються. Кілька гривень змінусували. Коштували 78 гривень за кілограм. Зараз можна купити за 65–60 гривень. Дорого. Дуже дорого. І найцікавіше, продавці тримають ціну. Зіпсовані, залежані вони продають по 55–50 гривень. Зовсім бідні і такі беруть. Невідомо, що вони з ними роблять. Адже, якщо доведеться зрізати гнилу частину, то вийде дорожче. Гроші потратив, а скористатись повністю не зможеш.

Зелень. Це те, що сьогодні залишається найдоступнішим для покупців. Пучечок кропу можна придбати за 2 гривні, зеленої цибулі — за 3 гривні.

Сільський мешканець взагалі не переймається зеленню, бо вона в нього вся на городі, звісно, якщо впору висіяв. Травневі дощі та помірне тепло позитивно впливають не тільки на ріст бур’яну, але й продовольчих культур.

З’явилася на ринку і молода картопля. Ціна приголомшлива — 20 гривень за кілограм. А ще кілька днів тому була за 25. Звісно, цей продукт не для пересічного волинянина. Тому основна маса покупців або зовсім обходиться без неї, все більше на крупах та макаронах, або доїдає стару. Вона теж на ринку ще продається. Тому придбати при бажанні можна. 5 гривень за кілограм. В окремих продавців вона ще має досить пристойний вигляд. Звісно, це пов’язано з умовами зберігання. В окремих випадках видно, що паростки обривали, дещо поморщена. Навіть, якщо й купиш за 5 гривень за кілограм, то навряд чи вдасться нагодувати сім’ю. Вистачить хіба що для супу, тому що всередині вона точно зіпсована. Перевірено на власному досвіді. Як рекомендація — не витрачайте грошей. Продукт неякісний.

Капуста. Цього продукту на прилавках достатньо. І коштує 7 гривень за кілограм. Активно продаються і кабачки. Недешево. 14 гривень за кілограм.

Ціна полуниць, хоч і небагато, але впала — з 60 до 35 за кілограм. Вигляд привабливий: велика, тверденька. Правда, ще полуницею не пахне. Не пора. Щодо пестицидів, то, думається, їх достатньо. Але це з впевненістю може визначити тільки лабораторія.

М’ясо. Ціна залишається стабільно високою. Телятина — 75–80 гривень за кілограм, яловичина — 65–70, свинина — 70–75 гривень. Сало — 35 гривень. Можна придбати курку. Просять 55–60 за одну. Можна придбати від виробника частини курятини. Дешевше: від 38 гривень до 55. Але й тут не завадить обережність. Нерідко можна потрапити на продукт залежаний. Зразу цього не помітиш. Найкраще видно, коли починаєш вдома відмочувати. Вода стає білою. Не прозорою, а білою. Чи то хімія вимивається, чи просто залежаний продукт. Не всім до душі такий стан м’яса. І зверніть увагу, коли ви питаєте, чи свіжа продукція, продавець завжди переконує, що в нього найсвіжіша. До речі, так само намагаються переконати в тому, що курка молода, і милі сільські продавчині. А вже потім, коли починаєш готувати, то так годин на чотири–п’ять затягується процес варіння. Але навіть і після цього куряче м’ясо важко піддається пережовуванню. Треба пам’ятати, що в цю пору молодої курятини немає. Курці або рік, або й більше. Вік залежить від совісті того, хто пропонує свій товар. Взагалі сільські жителі все частіше висловлюють думку, що курей треба тримати здебільшого для яєць.

До речі, яйця здешевіли порівняно з тим, що були перед Великоднем. Можна придбати десяток за 15 гривень. Хоча ще тиждень–два тому в магазинах були й по 99 копійок за штуку.

Молоко, сметану, сир, зважаючи на зелений сезон, продають недорого. Півлітра сметани можна купити за 15 гривень. Домашній сир — від 20 і вище. Молоко — 9–12 гривень, залежно від розміру тари.

Збирала інформацію на ринку в Луцьку Юлія МАКАРЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Тьотя Рая Показати IP 21 Травня 2016 19:09
" Слава " - рехформам і рехформаторам ... полка є , готовте положити туди зуби !!!
дідо Показати IP 21 Травня 2016 19:23
Подорожчало- погано, здешевіло-погано. Совкам невгодиш.... Працювати треба більше та краще ,щоб мати більше. І не завидувати.
Анонім Показати IP 21 Травня 2016 19:24
На Старому ринку ю в тій його частині, що біля парку, у воротах, стоїть перекупка і продає цибулю на садіння по 100 грн за кілограм. Це Що та цибуля в Польщі подорожчала? Долар піднявся? Ні, навпаки здешевів., з березня-квітня, коли ту цибулю продавали за 45 грн.. Може справа в жадності перекупок?
Перекупка до Анонім Показати IP 22 Травня 2016 00:11
Гроші треба, тому і по сто грн.
конкурентка перекупк Показати IP 22 Травня 2016 12:20
ми працювати відвикли і не будемо !!! Ціну яку захочемо -таку і поставимо! За 2 тис гр працюйте самі!
ВОВК Показати IP 22 Травня 2016 18:31
А ІКРА по чім червона риба фазани ? Шо не подешевшали ?
до Вовк Показати IP 22 Травня 2016 18:50
чорна ікра по акціі! Не хочеш?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus