USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Саакашвілі та Савченко не вели переговори про об'єднання з «Рухом», - голова НРУ

28 Листопада 2016 17:53
Для проведення зборів своєї політичної сили «Рух нових сил» екс-голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі обрав символічні місце біля пам’ятника лідеру Народного руху України В’ячеславу Чорноволу. У своєму виступі, реформатор Грузії, назвав Чорновола «своїм добрим знайомим і другом». Ще один «молодий» політик Надія Савченко, оголосила про те, що збирається вести до Верховної Ради партію «Рух». Щоправда додавши: «Народний рух України», це те, що народилося раніше за Україну, вільну й незалежну в 1991 році, це була громадська платформа. Отакою громадською платформою потрібно залишатися. Отаку партію я буду представляти».

Realist поспілкувався з Головою Народного Руху України Василем Куйбідою про те, чи вели Надія Савченко та Міхеїл Саакашвілі переговори про об'єднання з «Рухом» або координацію дій.

— Одразу два українських політики, на минулих вихідних, заявили про намір очолити політичні рухи та привести їх у Верховну Раду. Зокрема екс-голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі провів збори «Руху нових сил», провів біля пам’ятника Вячеслава Чорновіла, активно використовуючи його ім'я та «Народний рух» у своїх виступах. Про намір стати на чолі «Народного руху України» заявила і народний депутат Надія Савченко. Чи проводились консультації цими полтіками з «Народним Рухом»? Можливо відбувались зустрічі, або перемовини?

— Ні, я особисто жодних зустрічей не мав. Я маю на увазі прямих перемовин, адже скажімо Надія Савченко приходила до нас, зустрічалась з політбюро. Ми її запрошували на зустрічі партії. Це було раніше згаданих вами подій і жодних об'єднаннь не стосувалось.

— Тоді як ви ставитесь до того, що деякі політики активно спекулюють на імені Чорновола та Народного руху на вигоду свої політичних проектів?

— Я виступаю тільки за те, щоб в Україні з’являлись нові політичні утворення, якщо звісно вони ставлять собі за мету зміцнення і розвиток України.

Без сумніву, В’ячеслав Чорновіл є моральним авторитетом і прикладом для усіх українських політиків. Він не лише засновник і лідер Народного Руху України, але й ідейний натхненник для багатьох демократичних сил України. Якщо хтось з молодих політиків опирається на ті цінності, які сповідував Чорновіл, то я не вбачаю в цьому нічого поганого.

Те, що Міхаїл Саакашвілі, анонсував збори своєї ради біля пам’ятника В’ячеславу Чорноволу і цим визнав лідера Народного Руху України і своїм натхненником, мені, сосбисто імпонує. Якщо в Саакашвілі щирі наміри, то я не називав би це спекуляцією.

Можливо, нові політичні сили шукають платформи від якої вони повинні віштовхнутись, а можливо, навпаки, відійти від тієї бази яку вони уже вибудували в минулому.

— Ви зауважили, що Савченко зустрічалась з вами, хоч і не з приводу майбутнього об'єднання. А Саакашвілі проводив з вами якісь зустрічі чи переговори про координацію дій, підтримку його проекту?

— Ми зустрічались із Саакашвілі, але тема нашої розмови була іншою.

— Тобто, чи правильно ми вас зрозуміли — сьогодні НРУ не об'єднується ні з майбутнім політичним проектом Савченко, ні з партією Саакашвілі?

— Так, ми не об'єднуємось і не обговорюємо це запитання.

— Але ви розглядаєте таку можливість у майбутньому? Ви самі зауважили, що молодим політичним силам потрібна платформа.

— Я буду радий, якщо в Народний Рукх увійдуть дієві люди, які хочуть працювати на користь своєї країни та готові до змін. Але я не можу говорити про об'єднання з партіями, чи якусь координацію з політичними силами, співпрацю, якщо я не маю уявлення, що це за політична сила. Про партії Саакашвілі та Савченко, поки, не можу сказати нічого конкретного, бо вони лише заявили про початок роботи.

— Але ж ви можете оцінювати їх як політиків, отож як і лідерів партій?

— Так, особисто про Надію Савченко і Міхаїла Саакашвілі я маю свою думку, як про політиків, але повторюсь мова йде про партії, а не одну людину. Давайте подивимось, як вони працюватимуть. Поки, я сподіваюсь, що їхні намірі щирі.

— Зараз багато говорять про дочасні вибори. Народний Рух України готується до них? Можливо саме зараз, серед загального розчарування українців діючими політичними силами, час ля партії, яка б сповідувала цінності, як ви зауважили Вячеслава Чорновола?

— Так, ми готуємось до виборів, але не розглядаємо їх, як інструмент реалізації політичних амбіцій когось. В 2013 році нам вдалось відновити єдність Руху, до нас також долучились Рада Майдану та низка громадських організацій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus