USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Які перспективи у «рухів» Саакашвілі і Савченко

28 Листопада 2016 10:11
Одразу два українських політики заявили про намір очолити політичні рухи та привести їх у Верховну Раду: екс-голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі провів збори «Руху нових сил», про намір стати на чолі «Народного руху України» заявила народний депутат Надія Савченко. Експерти скептично оцінюють шанси нових політичних проектів, кажуть про відсутність передумов для дострокових парламентських виборів та нагадують, що чинний закон забороняє політичним рухам чи виборчим блокам брати участь у виборах, - повідомляє Радіо Свобода.

Для проведення зборів нової політичної ініціативи «Рух нових сил» екс-голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі обрав символічні місце і час – біля пам’ятника багаторічному лідеру Народного руху України В’ячеславу Чорноволу, 27 листопада – у другу річницю початку роботи нинішнього складу Верховної Ради восьмого скликання. У своєму виступі Саакашвілі назвав Чорновола «своїм добрим знайомим і другом», а Верховну Раду закликав переобрати: «Вимагаємо невідкладно призначити позачергові парламентські вибори, з новим виборчим законом, з новим ЦВК і скасуванням депутатського імунітету».
Сам Саакашвілі не претендує на депутатство, адже не проживає в Україні останніх п’ять років, але обіцяє провести в парламент нові обличчя.

«Рух нових сил» далеко не перша його спроба створити політичну силу в Україні. У 2015 році під час Антикорупційних форумів він ініціював «Рух за очищення», екперти прогнозували, що він долучиться до оновленого «Демократичного альянсу» чи очолить майбутню партію «Хвиля».

Один із соратників Саакашвілі, екс-заступник генпрокурора Давід Сакварелідзе в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» повідомив, що лідери «Руху нових сил» мають намір отримати реєстрацію в Мінюсті, а серед партнерів розглядають партію «Самопоміч» мера Львова Андрія Садового та «інші достойні політичні сили».
Присутній на мітингу народний депутат Сергій Лещенко зауважив, що у разі дострокових виборів політична сила «Демократичний альянс» може об’єднатися із «Рухом нових сил» Саакашвілі.
«Якщо будуть ці вибори, то йти окремо на них немає жодного сенсу ні для партії, яка була сьогодні презентована («Рух нових сил»), ні для «Демальянсу». Тому що таким чином ми тільки розпорошимо голоси і створимо для корупціонерів можливість знову продовжувати красти з бюджету», – сказав Лещенко.
Зауважимо, як пише тернопільська газета ПроВсе, не встиг Саакашвілі створити новий рух, як на Тернопільщині його очолив ставленик нардепа Романа Заставного від “Народного фронту”.

Так звані провідні політичні експерти вже тривалий час розглядають фігуру Михайла Саакашвілі як нового лідера електоральних симпатій. Грузинський політик сприймається пересічним українцем як останній шанс після Революції Гідності. Мовляв, у Грузії зумів, то й у нас зможе. Проте, його “одеське управління” завершилося фактично без досягнень. Не обговорюють активно й участь в агітації Саакашвілі у виборчих кампанія членів “Блоку Петра Порошенка”, зокрема у Чернігові одіозному Березенку проти Корбана, перельоти приватним літаком по Україні олігарха Костянтина Жеваго. Правда, все це можна списати на те, що він працював у команді Петра Порошенка, очолюючи Одеську облдержадміністрацію.

На думку видання, Саакашвілі й досі діє у фарватері політичної лінії Петра Порошенка. Якщо йому вдасться піднятися – він покине Порошенка, а поки…

У відеозаписі, який проглянуло близько 300 тисяч користувачів “Фейсбуку” можна прослухати виступ Саакашвілі. біля пам’ятника В’ячеславу Чорноволу. Правда, слід зазначити, що на семимільйонну аудиторію українців у Фейсбуці це доволі скромний результат як для політика, який претендує на політичне лідерство в країні.

“Ми вимагаємо негайно призначити позачергові парламентські вибори з новим виборчим законом, з новим ЦВК і скасуванням депутатського імунітету”, – заявив Саакашвілі. Вимоги дуже вигідні Петру Порошенку, щоб не ділити вплив у парламенті з “Народним фронтом” Яценюка. До слова, дострокових президентських виборів Міхо не вимагав.
Не менш цікавим фактом є те, що Міхаїла Саакашвілі на Тернопільщині представляє юний 23-річний Михайло Жирівський. Він - виходець із громадської структури нардепа Романа Заставного, який формально належить до “Народного фронту”, а насправді контролює Блок Петра Порошенка на Тернопільщині і всю владну гілку. Для усіх, хто вірить, що голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна самостійна фігура, радимо зазирнути у Єдиний держреєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Як відомо, партію “За Україну!” очолював на Тернопільщині Роман Заставний поки не втік від Кириленка до Яценюка. Міську організацію “За Україну!” по сьогоднішній день очолює нардеп-порошенківець Тарас Юрик. У Чорткові цю ж районну політичну структуру очолює ще один з БПП – Олег Барна.
23-річний помічник-консультант нардепа-порошенківця Юрика – Михайло Жирівський сфотографувався із Міхо Саакашвілі 8 вересня цього року. Певно, вже у вересні юний пристосуванець пройшов кастинг. Напевно, через відсутність своєї команди зірвався візит Саакашвілі на Тернопільщину на початку 2016 року

У 2015 році Михайло Жирівський балотувався до Тернопільської міської ради від “Блоку Петра Порошенка”. У Верховній Раді цього скликання Михайло Жирівський значився спочатку як помічник-консультант нардепа-порошенківця Тараса Юрика, а тепер працює на громадських засадах у нього ж.

Цікаво проявляв себе Михайло Жирівський до Революції Гідності у Громадській раді часів регіонала Валентина Хоптяна. На Тернопільщині тоді була єдина в Україні непідконтрольна владі Громадська рада. Через це регіонали намагались заблокувати її роботу. Вдалось завдяки Михайлу Андрунціву. Керував цим процесом сумнозвісний Іван Бабійчук, якого працевлаштували нині керуючим справами в Тернопільській обласній раді. Так ось, тоді Михайло Жирівський, як член громадської ради, лише з’явився на першому організаційному засіданні, а далі з веління регіоналів жодного разу не прийшов…

Цікавим є факт, що не всі тернополяни, які бажали поїхати вчора до столиці на зустріч із Саакашвілі, змогли це зробити. “Випадкових” просто викинули із списку, сказавши, що не має місця в автобусі, хоч напередодні вони зареєструвались в поїздку одними із перших. У політичних колах вважають, що список делегації редагував нібито особисто регіонал Бабійчук, до якого бігав в облраду Жирівський.

Чим далі – тим цікавіше. Інтернет-газеті “Про все” вдалось з’ясувати, що автобус для тернопільських прихильників Саакашвілі надав нібито депутат Тернопільської облради від “Блоку Петра Порошенка” Іван Марущак, який раніше прославився захопленням чеченським керманичем Кадировим.

Цікаво лише, чи такі ж діячі підтримують Саакашвілі в інших областях.

Блогер Соломон Манн у своєму допис в Фейсбук дав кілька коментарів з приводу мітингу, організованого Міхеїлом Саакашвілі, - про це повідомляє replyua.net.

Так, Манн зауважує, що під час мітингу у Києві «компаньйоном» Саакашвілі став відвертий українофоб Геннадій Балашов, очільник політичного руху «5.10», прапори якого рясно майоріли серед натовпу. Зрозуміло, що ця подія традиційно супроводжувалась голослівними звинувачення всіх навкруги у крадіжках, хабарництві та інших видах корупції. При цьому зібрання не надто вдало скандувало «Банду геть» та демонструвало постери з портретом свого нового кумира – «Святого Михайла Вигнанця Тавричного», - іронізує блогер.

Відтак, блогер підсумовує – ніколи точно не знаєш, як правильно реагувати на таких людей: чи варто у такому випадку плакати, сміятись чи просто покрутити пальцем біля скроні. Зі слів Манна, особисто він обирає останній варіант, адже більше за все мітинг під проводом Саакашвілі нагадує зібрання релігійної секти.

Про початок самостійної політичної кар’єри разом зі ще одним рухом заявила також народний депутат Надія Савченко. При цьому виходити з парламентської фракції «Батьківщина» вона не має наміру.

«Я вибираю – вести рух разом з вами. Тільки не той рух, який створює Саакашвілі – нових ідей, не той «Рух» (політична партія «Народний рух України»), який зараз представляють Кривенко і Кишкар у Верховній Раді. Я буду вести «Рух» як партію. Я не буду входити в партію, я стаю незалежним політиком. Що я хочу запропонувати «Руху»? Є «Народний рух України», це те, що народилося раніше за Україну, вільну й незалежну в 1991 році, це була громадська платформа. Отакою громадською платформою потрібно залишатися. Ця партія до кінця складеться із тих людей, яким ви будете вірити, яких ви самі туди делегуєте. Цю партію потім я візьму і заведу в Раду», – заявила Надія Савченко в ефірі «Шустер Live» у п’ятницю ввечері. Савченко не виключила також, що коли буде потреба, балотуватиметься у президенти.

Тарас Чорновіл не допустить спекуляцій на темі «Руху»

За законом, наступні парламентські вибори мають відбутись у 2019 році. Для дострокових парламентських виборів зараз немає конституційно-правових умов та критичної маси зацікавлених в цьому політичних сил, які в парламенті можуть вплинути на цей процес, каже заступник генерального директора Центру Разумкова Юрій Якименко. Експерт досить скептично сприймає нові політичні ініціативи та їхні шанси, прогнозує жорстку конкуренцію між ними та більш досвідченими «Батьківщиною» і Радикальною партією Ляшка.

«Я можу розцінювати як досить подібні проекти: є лідер, є бажання використати невдоволення чи очолити невдоволення людей владою, і немає всього іншого по суті. Тобто немає чіткого бачення цілей, саме політичних. Не того, що ти хочеш виборів, а того, що ти будеш робити після виборів», – зауважив він.

Юрій Якименко також нагадав, що згідно із законодавством політичні рухи та виборчі блоки не можуть брати участі у виборах – лише партії.

«Можна співпрацювати в тактичних питаннях, коли йдеться про вимогу, скажімо, формування нового ЦВК чи вимогу дострокових виборів. Але далі, коли у нас заборонені виборчі блоки, постає питання, що політичні сили, які на них ідуть – вони всі виступають конкурентами», – нагадав Якименко.
Політичний експерт Тарас Чорновіл вважає, що Міхеїл Саакашвілі не має права використовувати назву «Рух» та ім’я його батька В’ячеслава Чорновола.

«Якщо це буде набирати якогось неприпустимого явища, то я думаю, що від родини В’ячеслава Чорновола його сестра і я зробимо взагалі офіційну заяву. Якщо буде спроба використовувати його прізвище в офіційній якісь формі, то напевне подамо з цього приводу відповідну судову заборону», – сказав він.
Тарас Чорновіл нагадав про неодноразові спроби розколу Руху та спекуляцій на цій темі, за якими свого часу стояв зокрема Віктор Медведчук і з яким, за словами Тараса Чорновола, все більше пов’язують Надію Савченко. Експерт також не бачить майбутнього у згаданих політичних сил.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
політик Показати IP 28 Листопада 2016 11:08
Щось забагато скрізь того слизького Чорновіла стало! Йому самому треба призвище змінити, бо не вартий свого батька!!!
Анонім Показати IP 28 Листопада 2016 11:18
Сам Саакашвілі не претендує на депутатство, адже не проживає в Україні останніх п’ять років - перепишуть закон, ак із генпрокурором.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus