USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Садочки та виші Волині фінансуватимуться з місцевих бюджетів

16 Січня 2015 11:32
Уряд вирішив, що час децентралізувати фінансове забезпечення в галузі освіти. Однак поки що не сплив місячний термін прийняття необхідної нормативної бази. Тож нині всі чекають за якими принципами будуть фінансувати освітні заклади в 2015 році.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму Волинської обласної ради сьогодні, 16 січня.

Як розповів директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ігор Никитюк, на утримання з обласного бюджету передали низку закладів, що раніше фінансувалися з державного бюджету через відповідні міністерства та відомства.

Зокрема, в освіті передані 5 закладів: Волинський державний центр естетичного виховання учнів загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів (джерело фінансування – доходи обласного бюджету); Нововолинське вище професійне училище (джерело фінансування – субвенція з державного бюджету обласному бюджету на підготовку робітничих кадрів); Волинський технікум Національного університету харчових технологій (джерело фінансування – субвенція з державного бюджету обласному бюджету на підготовку робітничих кадрів); Професійно-технічне училище Луцького національного технічного університету (джерело фінансування – субвенція з державного бюджету обласному бюджетові на підготовку робітничих кадрів); Любешівський технічний коледж Луцького національного технічного університету (джерело фінансування – субвенція з державного бюджету обласному бюджетові на підготовку робітничих кадрів).

Також передані спортивно-виховні заклади:

Волинська обласна організація ФСТ «Динамо» (джерело фінансування – доходи обласного бюджету);

Волинська обласна організація ФСТ «Спартак» (джерело фінансування – доходи обласного бюджету);

Волинське обласне фізкультурно-спортивне товариство «Україна» (джерело фінансування – доходи обласного бюджету).

Захищені статті в галузі освіти фінансуватимуться напряму з держбюджету через субвенції, їх каже Ігор Никитюк, достатньо.

Крім того, дошкільні заклади і вищі навчальні заклади, зокрема коледжі, передані на фінансування місцевих бюджетів. «Тут ситуація інша, але терпима», - переконує головний фінансист області.

Однак, як пояснила начальник управління освіти Валентина Загрева, поки що остаточної інформації про те як, з яких джерел і в якому обсязі фінансуватимуться освітні заклади області – немає. Оскільки ще не прийняті відповідні нормативно-правові акти, які регулюють застосування згаданих змін в галузі. З дня на день завершується визначений законом місячний термін для їх розробки та прийняття. Тому точних сум і вказівок щодо фінансування поки що не називають, очікуючи на документи, якими керуватимуться в розподілі коштів.

Та вона припустила, що райони в такому разі переглянуть малокомплектні школи, чи варто їх закрити, організувавши натомість доїзд дітей у більші навчальні заклади сусідніх населених пунктів. Проте жодних остаточних заяв з цього приводу ніхто не наважується робити, оскільки вся процедура децентралізації коштів в галузі освіти досі не врегульована.

Нагадаємо, 23 січня обласна рада планує розглянути проект бюджету області на 2015 рік, який вже активно обговорюється профільними комісіями. Цього разу розглянуть лише захищені статті обласного бюджету та капітальні видатки на виконані роботи і погашення боргів минулих років.

Усього видатки загального фонду обласного бюджету на 2015 рік становлять 3 014,8 мільйона гривень, спеціального – 95,7 мільйона гривень.

Цьогоріч пропонується фінансувати тільки 30 регіональних програм.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
інга Показати IP 16 Січня 2015 11:38
ну все - чекай нової хвилі закриття садочків. Привіт голодні 90-ті, привіт заробітчанство...
лучани до інга Показати IP 16 Січня 2015 11:43
кремлівський троль зявився.
Анонім до інга Показати IP 16 Січня 2015 11:56
Всіх КРУТЕЛИКІВ з навколишніх сіл (навколо міст області) зобов'язати ЧЕСНО платити ПОДАТКИ за ВСЕ "зароблене тяжкою працею" - БЮДЖЕТ області і кожного міста буде ПЕРЕПОВНЕНИЙ. Тепер місцевий бюджет це на совісті місцевої ВЛАДИ. От класно в кабміні придумали.... молодці!!!
0777 Показати IP 16 Січня 2015 11:51
Якщо освітою і далі будуть керувати такі як загреви, то так кінець освіті.
Анонім Показати IP 16 Січня 2015 12:07
Вже Загрева недобра Вам сам чорт не вгодить. Цікаво як би ти керував
Антон до Анонім Показати IP 16 Січня 2015 12:10
Цікаво коли вона була добра. Але нам доброї не треба, а треба вмілого і грамотного керівника.
0777 до Антон Показати IP 16 Січня 2015 12:24
не те що вмілого і грамотного , а менi особисто керiвника. який застосовує iнтелектуально-корекцiйнi методи управлiння.
WWW до Анонім Показати IP 16 Січня 2015 12:11
Нащо йому керувати, як тролям i так добре платять?
Ну ну до Анонім Показати IP 16 Січня 2015 16:50
А Ви Людмила Володимирівна, і не вгодили . Як би так.
ну й ну до Ну ну Показати IP 16 Січня 2015 17:18
До чого тут Людмила Володимирiвна?
до народу до ну й ну Показати IP 17 Січня 2015 12:09
Людоньки - до чого тут Людмила Володимирiвна? Вона порядна людина! Вона представник найвищої елiти Волинi! Та що там Волинi, цiлої України, Європи! У неї елiтне виховання, Гербове призвище, голуба кров. Нам плебеям варто дякувати, якщо вона знизiйде на нас подивитись! Не смiйте з неповагою ставитись до її свiтлостi грязнокровнi, заздрiстнi раби!
до народу до до народу Показати IP 17 Січня 2015 12:10
Раби полiшуки ви проти Плахотної!
Анонім до Ну ну Показати IP 16 Січня 2015 17:55
Людмила володимирiвна якраз служить навiть не так загревi як тому другому, хто не вгодить про кого написано вище... тому поки їй все вдається, але ***
0777 Показати IP 16 Січня 2015 12:19
Не завсiм багато менi i платять, я вам скажу, та поки Путiн грошi на Луцьк перенаправить за мої коменти на рак на горi свисне.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus