USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.30
  • PLN 9.76 9.95

Санін у Луцьку: «Поводир» зняли, щоб розповісти світу про українську душу

2 Серпня 2015 18:15
Як фільм, що буде зрозумілий усьому світу та розповість йому про українську душу, був задуманий «Поводир» Олеся Саніна . Про це режисер розповів під час фестивалю «Бандерштат».

Гутірка з Олесем Саніним відбулася під час другого дня фестивалю українського духу «Бандерштат» 2 серпня у Луцьку.

Режисер розповів, що у виробництво фільм запущений ще 2007 року, а перший сценарій був написаний після Помаранчевої революції у 2005 році. Спочатку існувала ідея створити американсько-український проект за 20 мільйонів доларів (половину фінансування планували покласти на Україну). Під час перебування режисера у США очільник товариства українців у Голівуді Джек Паланс (Іван Палагнюк) запропонував йому придумати кіно про українців, яке зрозумів и увесь світ. Коли Олесь Санін розповів про розстріл українських кобзарів за радянських часів, той визнав, що така історія буде зрозумілою усьому світу та відкриє йому українську душу.

Попри усі перепони на шляху зйомок фільму режисер наполегливо намагався реалізувати цей проект.

«Я поставив владі умову: якщо не хочете бачити це кіно, забороніть знімати, і я виїду за кордон як дисидент та скажу, що мені не дають можливості знімати українське кіно», - розповів режисер.

У 2007 році був підписаний контракт на 16 мільйонів гривень з державою щодо зйомок фільму. Завершили фільм у жовтні 2013 року, а прем’єра його відбулася вже після Революції Гідності.

ЧИТАТИ ЩЕ: У ЛУЦЬКУ ПОКАЗАЛИ ФІЛЬМ, НОМІНОВАНИЙ НА «ОСКАР»

Режисер наголосив, що вважає неправильним та злочинним не знімати кіно для власного народу, тому він завжди заперечуватиме, коли його переконуватимуть, що фільми українською мовою не потрібні та не будуть вдалими комерційними проектами. Наразі фільм «Поводир» зібрав більше грошей у касах, ніж решта українських фільмів, знятих за роки Незалежності.

Олесь Санін розповів, що після перегляду фільму один з українських вояків подякував йому за те, що бійці тепер знають, за що помиратимуть.

«Я хотів знімати кіно, щоб люди знали, за що варто жити», - зазнається режисер.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus