USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Селяни повинні доносити до законодавця свої виправдані вимоги», – волинський аграрій

20 Серпня 2018 18:06
Світовий експерт в області психології успіху, підприємець і письменник Браян Трейсі зазначав, що «одна з найсерйозніших перешкод на шляху до успіху і щастя – це пасивність. Пасивні люди просто миряться з поточним станом справ і, як правило, вважають, що змінити ситуацію їм не до снаги».

Голова асоціації фермерів і приватних землевласників Волинської області, наш земляк-аграрій Руслан Хомич, переконаний, що селяни мають самостійно реалізуватися в цій державі. Тобто не пасивно спостерігати за прийняттям законів, а доносити до законодавця свої виправдані вимоги, відстоювати свої права. І про перші успіхи такої діяльності Руслана Хомича можна говорити саме сьогодні на прикладі скасування податку на нерухомість з фізичних осіб- сільгоспвиробників за будівлі та споруди, призначені для використання у сільськогосподарській діяльності.

Історія питання

Відповідно до пп. 266.1.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи – власники об’єктів житлової та нежитлової нерухомості.

Виняток встановлено, зокрема, для сільськогосподарських товаровиробників, щодо будівель та споруд, призначених для використання безпосередньо у сільгоспдіяльності (пп. «ж» пп. 266.2.2ПКУ).

При визначенні, хто такий сільськогосподарський товаровиробник, ДФС посилалася на норму пп. 14.1.235 ПКУ. З цієї норми випливало, що пільгою можуть користуватися виключно юридичні особи – власники нерухомості, які займаються виробництвом сільгосппродукції або розведенням розведенням риби у внутрішніх водоймах і їх переробкою на власних чи орендованих потужностях та здійснюють операції з постачання.

Такої позиції ДФС України дотримувалася декілька років.

У результаті – фізичних осіб – власників нерухомості, що використовувалася ними у сільгоспдіяльності, на відміну від підприємств, зобов’язували сплачувати податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

В реальності це виглядало так: сільгоспвиробники - фізичні особи, змушені були за рік сплачувати за нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, тобто за сільськогосподарські приміщення, від трьох до двадцяти п’яти тисяч гривень. Тож селяни просто розбирали сільгоспприміщення на будматеріали і продавали.

Історія змін

- Ми ж переслідуємо мету – працювати і розвиватися. Тому фермери Волинської області не погодилися з позицією ДФС, оскільки вона суперечила принципу рівності всіх платників перед законом.

На нашу думку, законодавець у ПКУ передбачив пільгу для всіх сільгоспвиробників, у тому числі і для фізичних осіб, які займаються виробництвом сільгосппродукції. Звільнення від податку на нерухоме майно зменшує собівартість продукції, а отже, робить її більш конкурентоспроможною. І не даремно у пп.266.2.2 ПКУ пільга передбачена для будівель та споруд як сільськогосподарського призначення, так і промисловості.

Тож позиція ДФС щодо необхідності сплати фізичними особами – сільгоспвиробниками податку на нерухомість була хибною. Тому за роз’ясненнями ми звернулися до члена Комітету ВР з питань податкової та митної політики, народного депутата Тетяни Острікової. Після детального аналізу цього питання, на ім’я в.о. голови ДФС України Мирослава Продана було підготовлене депутатське звернення, яке стало підставою для зміни позиції ДФС, - розповідає Руслан Миколайович.

У цьому спільно напрацьованому народним депутатом Тетяною Остріковою, професійним податківцем, та головою Асоціації фермерів та приватних землевласників Волинської області Русланом Хомичем депутатському зверненні до виконувача обов’язків голови Державної фіскальної служби України Мирослава Продана акцентувалася увага на неправильному практичному застосуванні контролюючими органами України норми закону щодо оподаткування нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки, сільгоспвиробників та самого поняття сільгоспвиробника, із вимогою забезпечити єдиний підхід під час практичного застосування ДФС України положень пп. «ж» пп. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 ПКУ для всіх сільськогосподарських товаровиробників (як фізичних, так і юридичних осіб).

Результат цього звернення – нова позиція ДФС з піднятого питання, оприлюднена у травні: податок для сільгоспвиробників – фізичних осіб відмінено. Тобто, повідомлення про його сплату за 2017 рік не повинні були вже надходити.

- Скасування цього податку, який довелося мені відстоювати на державному рівні – це справжній подарунок селянам, адже гроші, зароблені їх працею і потом, підуть на розвиток та покращення життя селянських родин, - наголошує Руслан Хомич.

До слова, якщо фізична особа у минулих роках сплатила цей податок, але мала право на пільгу, то у неї є шанс повернути кошти через суд.

Плани та перспективи

- Це перша наша велика перемога, приклад того, що селяни повинні згуртуватися у відстоюванні власних прав на державному рівні. Ми, селяни, маємо заробляти і платити державі податки, але держава таким чином не має робити нас жебраками, - наголошує Руслан Хомич.

А ще зізнається, що лише в кооперації бачить розвиток українського села. Тому нове завдання, яке ставлять перед собою, як очільником громадської організації селян, - докласти максимум зусиль, аби на законодавчому рівні надати статус неприбуткового кооперативам.

Ну що ж, впевненості та сили в його досягненні.


Підготувала Тетяна Боярин
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus