USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Сенат Італії визнав Голодомор геноцидом українського народу

27 Липня 2023 11:06
Італійський Сенат у середу проголосував за визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Про це повідомляє «Європейська правда».

Резолюцію про визнання Голодомору геноцидом підтримали 130 членів Сенату Італії, проти не висловився жоден, ще чотири утримались під час голосування.

Італійські сенатори в резолюції зазначили, що у 1932-1933 роках СРСР на чолі з Йосипом Сталіним «навмисно спровокував голод, який спричинив мільйони смертей, переважно селян та дрібних землевласників», серед цивільного населення України.

«Пам’ять про Голодомор та радянські злочини проти українського народу набуває ще більшого значення сьогодні у світлі російського вторгнення та нової спроби стерти українську національну ідентичність», – підкреслюється в документі.

Читати ще: Країни світу визнають Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. Чому це важливо

Відповідно, ухвалена резолюція зобов’язує Сенат Італії визнати Голодомор геноцидом з ухваленням будь-якої подальшої ініціативи за погодженням із Палатою депутатів, урядом, європейськими та міжнародними інституціями.

Коментуючи рішення італійських сенаторів, голова МЗС України Дмитро Кулеба назвав його важливим кроком, що «відновлює історичну справедливість, вшановує мільйони жертв та застерігає майбутні покоління від злочину геноциду».

Голодомор – штучно створений сталінським репресивним режимом голод 1932-1933 років у добу розквіту колективізації, тобто примусового відбирання приватного майна й організації колективних господарств. У результаті тих подій через відсутність їжі загинули, за різними оцінками, від чотирьох до шести мільйонів українців, переважно у сільській місцевості.

Загалом Голодомор геноцидом українського народу вже визнали парламенти багатьох країн світу, зокрема і в Європі. Протягом весни до такого кроку вдалися нижня палата парламенту Бельгії, парламент Ісландії та верхня палата французького парламенту, а також парламент Словенії і Британії. Окрім того, таку резолюцію ухвалили Європарламент, Бундестаг, Сенат Чехії, парламенти Словаччнини, Хорватії, Люксимбургу, Нідерландів та чимало інших держав.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus