USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Сенсації та рекорди: топ-11 спортивних перемог України у 2016 році

3 Січня 2017 12:16
Українські спортсмени відзначилися у 2016 році безліччю перемог, які супроводжувалися історичними рекордами і сенсаціями. "Обозреватель" зібрав головні тріумфи наших співвітчизників в світовому спорті в році, що минає, виділивши 11 найбільш значущих.

Еліна Світоліна

Найкраща тенісистка України з кожним роком підбирається все ближче до топ-10 світової еліти. Причому, робить Еліна це дуже стрімко. Якщо в 2015-му Світоліна, за її словами, провела свій найкращий сезон, то в 2016 вона і зовсім перевершила всі можливі очікування.

Мало того, що одеситка закінчила сезон 14-ою у списку кращих тенісисток світу, так ще й стала 17-й спортсменкою в історії, хто зумів протягом сезону двічі обіграти перших ракеток планети.

Спершу в 1/8 фіналу Олімпіади-2016 Світоліна обіграла легендарну Серену Вільямс, а потім на турнірі в Китаї створила ще одну гучну сенсацію, перемігши Анжелік Кербер з Німеччини. Саме німкеня потіснила американку з першого рядка в рейтингу WTA.
Крім того, Еліна встановила кар'єрний рекорд за сумою призових, зароблених за один сезон. У 2016 році українка зуміла заробити на турнірах 1,678 мільйона доларів.

Олександр Усик

Після переходу олімпійського чемпіона Лондона в професіонали багатьох турбувало лише одне питання: коли ж Олександр добуде чемпіонський титул? Відповідь на нього світ боксу отримав 17 вересня, коли в Гданську Усик побив поляка Кшиштофа Гловацького і заволодів титулом WBO.

Завдяки цій перемозі, Усик побив рекорд легендарного Евандера Холіфілда. Американцеві знадобилося 12 боїв, щоб стати чемпіоном світу у важкій вазі, а українському козаку вистачило і десяти.
Рівно через два місяці Усик дебютував в США. При цьому кримчанин не просто провів успішний захист титулу нокаутом, а і свій перший бій за океаном. Світовий телегігант НВО транслював бій важковаговиків вперше за останні 13 років. І це лише початок. Саша далеко піде.

Василь Ломаченко

Ще один українець, який прославляє Україну в світі боксу. 28-річний уродженець Білгород-Дністровського вже освоївся в США і з кожним боєм популярність Василя на американських теренах росте просто в геометричній прогресії.

І цьому є логічне пояснення. У червні Ломаченко нокаутував володаря поясом WBO пуерторіканця Романа Мартінеса, cтавши першим в історії боксером, хто зумів стати чемпіоном в двох вагових категоріях за 7 боїв.
У листопаді "Hi-Tech" декласував досі непереможного екс-чемпіона WBA Ніколаса Уолтерса. Після цієї перемоги багато хто заговорив про поєдинок Васі проти легендарного Менні Пакьяо. Для організації такого бою є багато нюансів, але Україна і весь світ з нетерпінням будуть його чекати.

Олег Верняєв

Влітку українські любителі спорту пережили провал національної футбольної команди на Євро-2016, тому чекали віддушини в Олімпіаді. Можливо, Ігри в Ріо не виправдали покладених надій, проте Олег Верняєв був на висоті.

23-річний гімнаст з Донецька блискуче виступав у багатоборстві та повинен був виконати свою мрію - взяти "золото" в цій дисципліні. Але судді підло віддали перше місце японцеві Утімуре.

Верняева це не зупинило, і він все ж став олімпійським чемпіоном. Олег показав бездоганну програму на брусах, в результаті чого Україна отримала першу золоту медаль в Ріо.

Юрій Чебан

Друге "золото" української збірної в столиці Бразилії стало особливим, оскільки його завоював справжній патріот нашої країни. Юрій Чебан на особистому прикладі показав всьому світу, "що ми браття козацького роду".

30-річний одесит вичавив всі соки з себе і свого жовто-блакитного каное з козаком і булавою на борту. Таким чином, Юрій не просто здобув другу для себе медаль вищої проби на Олімпіадах - він ще встановив новий олімпійський рекорд на 200-метрівці (39,279 сек).

Прекрасний фінальний акорд для спортсмена, який прийняв рішення завершити кар'єру, чи не так?

Жан Беленюк

Ще один медаліст Олімпіади-2016, чиє "срібло" для всіх українців стало справжнім "золотом". І це непросто слова. Той, хто бачив фінальний виступ Жана, інакше сказати не зможе.

Свідки сутички Беленюка з Давидом Чакветадзе, напевно, до цих пір знаходяться в подиві. Як можна було призначити грузина, який иве в Росії, судити фінал за участю росіянина грузинського походження? Питання риторичне.

Так, того арбітра потім покарали і відсторонили від роботи. Але Беленюк від цього не легше. Хоча для нас він все одно чемпіон.

Паралімпійська збірна України

Наші паралімпійці - не просто чемпіони. Вони - справжні герої. Герої з великої літери. І справа навіть не в тому, що в Ріо вони завоювали 117 комплектів нагород, побивши рекорд за кількістю медалей за всю історію України.

Спортсмени, що билися на Паралімпіаді 2016 за нашу країну, віддавали всі свої сили. І часто робили це навіть не заради себе. Багато присвячували свої медалі Батьківщині, а деякі і зовсім воїнам АТО.

У багатьох з тих, хто повернувся додому з медаллю, насправді навіть немає нормальних умов і можливості тренуватися. Але вони борються через не можу. Саме тому всі українські паралімпійці заслуговують низького ухилу, щирої вдячності і величезної поваги.

Збірна України з баскетболу

Український баскетбол значно виріс за останній рік. І це не просто порожні здригання повітря. Доказом цього факту є досягнення наших національних команд.

Спершу обидві збірні України вийшли на чемпіонат Європи 3х3. Чоловіки на ньому не зуміли вийти з групи, а ось дівчата дісталися до чвертьфіналу. А через місяць жіноча команда красиво відповіла всім скептикам. Дівчата стали віце-чемпіонками світу. На своєму дебютному Мундіалі.

Крім того, і жіноча і чоловіча збірні України зуміли пробитися на Євробаскет-2017. Тому наступний рік обіцяє бути спекотним. Побажаємо нашим дівчатам і хлопцям удачі на європейських паркеті.

"Шахтар"

2016 й рік розділений у донецького клубу на дві частини - з Мірчею Луческу і Паулу Фонсека. При румуні команда в кінці минулого сезону дійшла до півфіналу Ліги Європи, де поступилася майбутньому переможцю турніру - "Севільї" Євгена Коноплянки.

Новий сезон з португальським тренером для "гірників" явно не задався. Команда вперше за довгий час вилетіла в кваліфікації Ліги чемпіонів, не потрапивши в основну сітку.

Однак, зле без добра не буває. Зрештою саме в Лізі Європи "Шахтар" встановив історичний рекорд України в єврокубках - донеччани стали першою командою, яка завершила груповий етап з шістьма перемогами з шести можливих. Чи то ще буде.

Чемпіонат світу з хокею

Крім досягнень наших спортсменів, однією з головних перемог минає можна вважати виграш України тендера на проведення чемпіонату світу з хокею. І нехай це не еліта, а лише дивізіон ІА, менш приємно від цього не стає.

Як не крути, а проводити чемпіонат світу - це як мінімум престижно. Приємно, що нам довіряють подібні заходи і ми можемо популяризувати нашу країну в усьому світі не тільки військово-політичними інформприводами.

З нетерпінням чекаємо квітня, коли любителі хокею зможуть насолодитися видовищними іграми в Палаці спорту. А там і Євробачення буде на підході. Але це вже зовсім інша історія ...

Фінал Ліги чемпіонів

А це, напевно, головна спортивна подія в Україні після Євро-2012. Прийняти фінал найпрестижнішого футбольного клубного турніру Європи - це реально рівень і перемога для нашої країни.

Можна не сумніватися, що до 2018 року Київ підійде у всеозброєнні. Все-таки фінальний матч Ліги чемпіонів не кожен день дають провести. Єдиний нюанс - українські вболівальники. А точніше, справжні хулігани, які регулярно псують настрій приїжджим фанатам і гостям столиці.

Хочеться вірити, що за два роки "Зміни на краще" все ж відбудуться в українському футболі і роботі з уболівальниками. Інакше УЄФА цілком може позбавити нас такого подарунка долі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus