USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Чи повинні музи мовчати під час війни

15 Вересня 2014 08:00
Від заборони роботи театрів та концертних майданчиків ситуація на фронті не поліпшиться, - переконаний сучасний український письменник Сергій Жадан.

Про це йшлося під час прес-конференції Сергія Жадана у Луцьку 14 вересня.

Митець презентував експериментальний проект «Бийся за неї» - музичний альбом-комікс, записаний разом із гуртом «Собаки в космосі». Письменник висловив свою думку стосовно того, чи варто скасовувати концерти та мистецькі заходи у нелегкі для України часи.

Він розповів, що усвідомлює складність ситуації та не намагається на турі із «Собаками в космосі» втекти від реальності, робити вигляд, що у країні все гаразд, окрім цього, колектив намагається підтримати наших хлопців на Сході. З його слів, у піснях з альбому «Бийся за неї» йдеться про соціальні, політичні та економічні проблеми, а публіка гурту доволі свідома – це люди, які, якщо самі не в зоні АТО, то принаймні активно включені у волонтерську роботу, процес допомоги пораненим та біженцям.

«Очевидно, є хтось, хто вважає, що зараз треба закрити культурні заклади, припинити читання віршів, співи, і сидіти в інтернеті та посипати голову попелом. Я не думаю, що від того, що в нас припинять працювати театри і концертні майданчики, ситуація на фронті зміниться на краще», – зауважив письменник.



«Тексти пісень мають серйозні та важливі месиджі, які зараз потрібно надавати молодим людям. Бийся за неї – що може бути зараз потрібніше?», - підтримав Сергія Жадана президент літературної корпорації «Meridian Czernowitz» Святослав Померанцев.

Своєю чергою, він повідомив, що поетичний тур «Meridian Czernowitz» відбувається під гаслом «музи не мовчать» (йдеться про відомий вислів про те, що музи мовчать, коли говорять гармати).

«Наші музи не мовчать, тому у нас є поетичний тур, який складається з двох частин – української та європейської. З Сергієм Жаданом та гуртом «Собаки в космосі» ми вирушаємо у Європу, де відбудуться концерти у Варшаві, Кракові, Празі, Берліні, Мюнхені, Штутгарті, Мюнхені та Відні. Ідея туру полягає в тому, що ми збираємо українських поетів, які пишуть українською та російською, та відомих поетів німецькомовних країн, а тур має на меті показати людям, що в Харкові вільно звучить українська поезія, а у Івано-Франківську вільно звучить російська поезія», – розповів Святослав Померанцев.



Сергій Жадан наголосив, що у складній ситуації в Україні письменники, музиканти та актори повинні говорити, це особливо важливо для людей. На його думку, коли зникне голос мистецтва, культури, так чи інакше виникне порожнеча, а чим вона буде заповнена – сказати важко, але це можуть бути ненависть, агресія, ксенофобія, страх, відчай та апатія. Щоб не допустити цього, з його слів, письменники повинні робити свою справу, доки у них є можливість.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus