USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Війна та лірика: Сергій Жадан з новою збіркою віршів – у Луцьку

18 Квітня 2015 22:00
Про любов, причини війни та місце митця в сучасній Україні розповів лучанам відомий письменник Сергій Жадан під час презентації збірки «Життя Марії».

Презентація нової збірки віршів та перекладів Сергія Жадана «Життя Марії» відбулася сьогодні, 18 квітня, у Волинському академічному обласному театрі ляльок у Луцьку.

Луцьк став одним із 33 міст, де автор презентує книгу у рамках проекту «Війна та культура: діалог ворогів?». Організатором заходу стало мистецьке об’єднання «стендаЛь». До слова, під час презентації збирали кошти на потреби учасників АТО.

Перед початком літературного вечора президент резиденції «Meridian Czernowitz», що видала збірку, Святослав Померанцев повідомив, що придбати книгу, а також інші видання власних віршів та перекладів іноземних авторів Сергія Жадана може кожен охочий. Відтак, за книгами одразу утворилася чимала черга.
Сергій Жадан зауважив, що літературний вечір приємно проводити у залі театру та нагадав, що досі його зустрічі з луцькими читачами відбувалися переважно у пабах або клубах, де атмосфера дещо інша. Автор розповів, що збірка «Життя Марії» важлива для нього, адже писав її у непростий час, за складних для усіх українців обставин. Вірші, що ввійшли до неї, дуже різні, деякі з них присвячені війні, інші – інтимні та ліричні. Письменник вирішив прочитати лучанам громадянські та інтимні вірші з нової збірки, аби кожен зміг обрати те, що до смаку.
Окрім презентації найновішої поезії, автор читав луцькій публіці вірші з інших книг, зокрема, «Месопотамії», що вийшла торік та містила як оповідання, так і вірші. Цю «харківську книгу» поету довелося презентувати у буремні часи драматичних подій на Майдані. Під час паузи, у лютому минулого року, коли здавалося, що усе можна буде вирішити мирно та без смертей, автор розпочав серію зустрічей із мешканцями різних міст.

Презентації відбувалися у містах центру та заходу країни. Сергій Жадан зізнався, що йому запам’яталося, що після зустрічі в Українському домі у Києві, розпочалася найбільш кривава фаза протистояння. Так, під час наступних презентацій на заході України, з його слів, відвідувачі зустрічей дивилися на екрани телевізорів, де транслювали смерть онлайн.

Тоді, зі слів письменника, важко було говорити про літературу, адже люди збиралися не для того, щоб почути щось, а для того, аби бути разом, підтримувати одне одного, обмінюватися енергією. Попри те, що відтоді минуло більше року, потреба у спілкуванні помітна в багатьох досі.

Пролунали також вірші зі збірки «Вогнепальні й ножові», які автор написав 4-5 років тому.
Після літературної частини вечора Сергій Жадан відповідав на записки глядачів. Так, запитували про те, що для нього означає бути письменником. Він відповів, що це означає мати можливість проговорювати важливі речі, мати додатковий інструментарій для того, щоб фіксувати їх, запам’ятовувати і висловлювати на папері.

На його думку, бути письменником – велике щастя, тож він завжди дякував небесам за це. На питання «якби ти міг обрати п’ять слів про те, що таке любов, що б ти сказав?», письменник не знайшов відповіді, адже, мовляв, написав вже 20 книг про те, що таке любов. Тож вибрати з усіх цих книжок лише п’ять слів наважитися він не може. Не маючи відповіді на це питання, поет надалі її шукає.
Поезія, зі слів Сергія Жадана, це вміння говорити про важливі та всім зрозумілі речі за допомогою неправильного зіставлення слів. Говорив і про ставлення до критичних публікацій щодо себе. Автор запевнив, що з цікавістю ставиться до них та намагається відслідковувати. Він зазначив, що письменник, який не реагує на критику, позбавлений певних органів чуття, адже конструктивна критика – це добре.

«Ви молодець, а я студент. Не можу дозволити собі Вашу книгу. Чому така висока ціна?», - йшлося у найоригінальнішій записці цього вечора. Щодо вартості книги, яку, до слова, продавали за ціною 70 гривень, Сергій Жадан порадив звертатися автору записки до видавця Святослава Померанцева, аби той зробив знижку, адже всі, мовляв, були колись студентами.
Запитували письменника і про те, хто винен у війні на теренах України. На його думку, просто сказати, що винен Путін чи мешканці Донецької та Луганської областей було б спрощенням і не відповідало б тому, що він насправді думає.

Він зауважив, що був цілий комплекс причин та передумов, конфлікти, які тривали довго і на які не звертали належної уваги, була також безвідповідальність людей з обох боків.

Письменник зізнався, що про війну доводиться говорити тепер часто, але йому нецікаво говорити про неї у критеріях «хто винен?», адже перекласти на когось провину найпростіше. Питання вирішення проблеми його хвилює більше, тож він намагається знайти на нього відповідь та ділитися з цього приводу думками з читачами.

Сергій Жадан зазначив, що перефразовуючи класиків російської літератури, говорив би не про те, хто винен, а про те, що робити.

Письменник розповів, що дорослішає зі своїми героями, адже з віком людині відкриваються речі, які вона не може знати, скажімо, у 17-20 років.

Говорячи про те, де місце митця – на барикадах чи в майстерні, Сергій Жадан зауважив, що універсальної відповіді на це бути не може, адже місце митця там, де підказує йому серце. Немає, мовляв, відповіді, де знаходитися митцю і всім нам: з одного боку, триває війна, а з іншого – усі не можуть перебувати на війні.

Важливо, щоб Україна далі жила одним організмом, а люди, які перебувають у скрутних обставинах, розуміли, що за спиною завжди є підтримка, ті, хто підставить їм плече. Кожному, з його слів, потрібно шукати те місце, де він зможе принести найбільше користі, це стосується і митців.

Наприкінці літературного вечора підбили підсумки розіграшу книги у соцмережах. Так, нову збірку з автографом автора отримала Оксана Захарчук.
Після презентації для того, щоб отримати автограф поета, вишикувалися десятки відвідувачів заходу. До слова, вечір зібрав у Театрі ляльок повну глядацьку залу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus