USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Шанований польський художник Станіслав Фіялковскі – родом з Великої Волині

4 Листопада 2016 19:00
Станіслав Фіялковскі є одним із найшанованіших сучасних польських живописців та графіків, володар почесного звання Доктора Академії образотворчих мистецтв у Лодзі, лауреат багатьох престижних премій у царині малярства у Польщі та за рубежем, чиї твори прикрашають колекції численних музеїв, галерей, приватних зібрань. Сьогодні – 94-й рік його життя.

Чудова яскрава особистість, чоловік блискучої ерудиції, веселої вдачі і гарного гумору, він, не зважаючи на свої роки, є неповторним співрозмовником, а також без жодних надмірних зусиль сприймає інновації нашого часу: активно користується мобільним телефоном, комп’ютером, Інтернетом, а останнім часом з величезною цікавістю досліджує можливості комп’ютерної графіки, експериментує з цифровою фотографією.
Станіслав Фіялковскі народився 4 листопада 1922 року у повітовому центрі Здолбунові Волинської губернії. У 1944-1945 рр. йому довелося важко працювати на примусових роботах у Кенігсбергу. У 1946-1951 рр. навчався у Державній вищій школі образотворчих мистецтв (нині це Академія образотворчих мистецтв) у Лодзі у Владислава Стржемінського та Стефана Вегнера. З 1947 по 1993 рр. він сам викладав у своїй альма-матер, посідаючи посади від викладача до професора, проректора і декана факультету графіки. Він був запрошеним професором у Гессені (1989-1990), читав лекції у Монсі (1978, 1982) та Марбургу (1990). Протягом усієї своєї педагогічної діяльності Станіслав Фіялковскі відігравав значну роль у всіх освітніх групах та проектах, які формували обличчя Академії образотворчих мистецтв у Лодзі.

На початку свого творчого шляху у першій половині 50-х років ХХ ст., беручи до уваги реалії того часу, у роботах самого художника, у його викладацькій діяльності, на щастя, не було нав’язаного жорсткого примусу до соціалістичного реалізму. Він практикує образний живопис, на його картинах – предмети, люди, події. Дехто відносить їх до імпресіонізму, інші – до кубізму.
Наприкінці 50-х рр. роботи Фіялковскі набули безсумнівно абстрактного вираження. У картинах з’явилися геометричні фігури, цифри.

Живопис та графіка втілені у циклі абстрактних робіт «Ущелини», «Вивчення Талмуду», «Шосе». У кольоровій гамі переважають приглушені, прохолодні відтінки, лаконічність виразних засобів спонукають до зосередження та споглядання, інтуїтивного аналізу та роздумів.

Обраний мистцем лаконічний «економний» спосіб вираження поглибився та визначився вже до 80-х років. Сам він визнає: «З часом все важливішим для мене стало досягнення максимального спрощення форми. Все більше я прагнув аби форма була якнайощадливіша, наскільки це можливо, щоб образ не мав нічого зайвого, а лише те, без чого він не зміг би існувати». Професор вважає своїм натхненником та однодумцем видатного польського філософа

Романа Інгардена у сформульованій ним теорії мистецтва. «Він звертає увагу на те, що я протягом багатьох років вважаю найважливішим у мистецтві, – каже митець. – Слід розрізняти малюнок як об’єкт матеріальний, фізичний, та образ інтенційний, тобто такий, що існує в повній залежності від творчого процесу». Як фізичний об’єкт твір мистецтва існує матеріально до свого знищення, але при цьому він не виконує свого естетичного призначення. Лише при спогляданні твір мистецтва власне і визначається як «твір мистецтва», втілюючи закладену в нього семантику, що виправдовує сам факт його існування, реалізуючи зміст праці художника.
Праці Василя Кандинського, Піта Мондріана, Казимира Малевича у багатьох відношеннях визначили характер мистецтва художника, поєднавшись з інтересом до сюрреалізму. Ці дві гілки ХХ сторіччя, переплівшись у роботах Фіялковскі, несподівано дали спільні плоди, очищені від невиправданої буквальної метафори. Створені ним образи аскетичні, емоційно сконцентровані, синтезовані у зовнішнє і внутрішнє, інтелектуально інтуїтивні. Спосіб, у який митець досягає образності, відмінний від барвистості та мальовничості, таким чином радикально протилежний від пропозицій багатьох інших сучасних художників, а тому є гарантією його самобутності та оригінальності, та й не лише у польському мистецькому середовищі.

В унікальному виданні «Художники говорять. Інтерв’ю з майстрами живопису» Станіслав Фіялковскі розповідає Ельжбеті Дзіковскій про те, що його ідеал полягає у поєднанні інтуїції та осмислення задля глибшої активації цих двох площин духовного життя людини.
Глядач, поціновувач мистецтва для Станіслава Фіялковскі – це, передусім, інтелектуал, сприйнятливий до речей нових, незнаних. Саме для таких людей призначена праця художника. «Людина, в якої нема готовності прийняти щось нове, - це сліпець, нічого вона не побачить. Те, що вона бачить, не відповідає тому, що вона хоче побачити, тому вона сприймає неправильно або взагалі не надає значення важливим речам», - ось так мислить митець. Чи стане глядач та митець зацікавленими партнерами арт-діалогу, залежить від ерудиції глядача, його культурного бекграунду, досвіду спілкування з сучасним мистецтвом, а також певного роду інтелектуальної інтуїції, яка при своїй вродженій природі відшліфовується постійними розумовими вправами. Адже художник не намагається сподобатися, вгодити глядачеві.

Незбагненним для глядача є спосіб, у який митець виводить емоційну напругу з монотонності, нібито-одноманітності та аскетизму своїх образних засобів у живописних та графічних творах, спонукаючи його до нового естетичного та інтелектуального досвіду. Художнику також нецікава купівельна спроможність його глядача. Духовність, нематеріальна сторона мистецтва вимагає від митця самозречення і безкомпромісності, винагороджуючи свободою самовираження та заобрійністю творчих завдань.

Творчість Станіслава Фіялковскі високо цінується мистецтвознавцями та глядачами. Роботи мистця представлені на більш як п'ятиста національних та міжнародних експозиціях, відзначені багатьма престижними нагородами, преміями та іншими відзнаками. Живописні і графічні роботи знаходяться в численних приватних та громадських колекціях в Польщі та за кордоном, в тому числі в Третьяковській галереї в Москві, Музеї сучасного мистецтва в Нью-Йорку, галереї Тейт в Лондоні, галереї графічних робіт Альбертіна в Відні, в музеях та виставкових залах Дрездена Гамбурга, Ганновера, Марбурга, Праги і ін. Станіслав Фіялковскі є членом Міжнародної асоціації графіків XYLON, очолює польську філію Асоціації, а з 1990 є віце-президентом її Міжнародної ради. Крім того, митець був віце-президентом Польського комітету Міжнародної асоціації пластичних мистецтв і неодноразово представляв свою країну на міжнародних мистецьких бієнале у Сан-Паулу, Венеції, Кракові, Лугано та ін. У 2003 році відбулася ретроспективна виставка творів художника, присвячена його 80-річчю, у найпрестижніших мистецьких просторах Польщі – у Національних Музеях Познані і Вроцлава, Національній галереї мистецтв у Варшаві.

У 2005 році митець був нагороджений Золотою медаллю «За заслуги в культурі GloriaArtis» Міністерства культури та національної спадщини Республіки Польща.

У 2013 році за видатний вклад у польську та світову культуру Станіслав Фіялковскі був удостоєний надзвичайно почесного звання кавалера Командорського Хреста з Зіркою Ордену Відродження Польщі.
За матеріалами сайту http://www.volart.com.ua/art/fiyakovski_stanislav/

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Дідо Показати IP 5 Листопада 2016 10:17
а сучасна молодь думає, що це вони такі оригинальні ...
сергій Показати IP 6 Листопада 2016 09:34
від незнання історії мистецтва

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus