USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Волинські художники розписують столітню церкву на Тернопільщині

3 Липня 2023 06:47
У селі Підлісці Кременецького району двоє художників з Волині розписують 110-річну церкву Святого Преображення. На замовлення священника та за кошти парафіян розмальовують половину храму, бо частину роботи виконали інші майстри.

Художники розповіли Суспільному про особливості розпису, співпрацю зі священником та роботу над ескізами.

Ярослав Жупанюк – з Луцька, а Сергій Литвин – з Ковеля. Разом працюють понад 20 років.

Художники розповіли, що розписали понад десять храмів на Волині, Закарпатті та Рівненщині.
«Художник виражає своє Я, малює від себе, демонструє свій творчий погляд і своє уявлення на все життя та на предмети. Іконопис відрізняється тим, що відображає слово церкви. Він свого тлумачення не має виказувати. Творчість тут присутня, але лише в майстерності, у декорі», – каже Ярослав Жупанюк.
«Завжди ділимо цю роботу на дві частини, тобто він займається суто іконописом, я – орнаменталістикою. Якщо залишається час, скажімо, потрібно доробити ікони, то я стаю і дописую їх. Правда, не такої складності, не такого масштабу. Якщо залишаються орнаменти, то разом з Ярославом закінчуємо», – розповів Сергій Литвин.
Ярослав розповів про етапи роботи над ескізом: «Були білі стіни. Робимо ескіз фарбами. Потім – проєкти кожного орнаменту. Тобто його в певному масштабі розробляємо».
Художники починають із планування зі священником: обговорюють стиль, символіку та колір ікон.

«Почали ми храм розмальовувати недавно. Хотіли повністю оновити наш храм і зробити його в сучасному стилі», – каже отець Юрій Мазорчук.
Читати ще: Дослідження 300-річної ікони із Софії Київської: виявили таємниці, які вона приховувала

За словами священника ПЦУ, храм розписують за кошти парафіян.

«Є перша ікона із зображенням народження Господа нашого Ісуса Христа, а з другого боку – це народження Пресвятої Богородиці та їхнє Різдво. Будуть Скрижалі Завіту, 10 Заповідей Божих, вигнання Адама із Раю. Про порядок розміщення ми консультуємося з нашим майстром. Потрібно, щоб було створено ту атмосферу саме у розписі храму. Тому що це споріднено також із молитвою. Адже те, що зображено на цих іконах, – це сенс життя та буття церкви, воно проводить людину до спасіння», – пояснює священник.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Сергій Миколайович Показати IP 3 Липня 2023 18:32
заробітчани до останнього часу розписували московські церкви

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus