USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Шацькі озера забруднені важкими металами, - екологи

18 Червня 2009 15:52
Українські екологи б’ють тривогу – екологічна ситуація поблизу Шацьких озер суттєво погіршилася. Це може вплинути як на стан здоров’я мешканців Волині та відпочивальників, так і на рівень прибутку від туристичної галузі області. Про це заявив доктор географічних наук Леонід Ільїн, – повідомляють «Волинські Новини».
 
Як повідомляє UGMK, вчений стверджує, що цинк, мідь, свинець, кобальт – далеко не повний перелік важких металів, які виявлені в Шацьких озерах під час досліджень. Плюс – пестициди та нітрати.
 
«Я бачив, як лежать свинцеві акумулятори не у Світязі, а в озері Шацької групи, акумулятори від комбайна лежать просто у воді, меліоративних канавах. А вода із меліоративних каналів потрапляє прямо у водойми. Це уже свинець», – зазначив пан Ільїн.
За даними екологів, у Пулемецькому озері вміст міді перевищує норму у 27 разів, цинку – у 8, свинцю – у 17.
 
«За результатами досліджень Інституту гідробіології НАН України, навіть зафіксовано наявність важких металів у рибі. Окрім того, в донних відкладах є пестициди кількох видів. Все це, звичайно, лімітує, обмежує рекреаційне використання водойм», – уточнив Леонід Ільїн.
Доктор географічних наук Ярослав Мольчак розповів: «Сьогодні використовувати органічні добрива значно складніше. Використовуючи мінеральні добрива, а мінеральні добрива якраз і призводять, як і раніше, до забруднення навколишнього середовища».
Екологи також відзначають, що особливо велике навантаження на озера саме влітку. Лише в селі Світязь відпочивальників зазвичай у цю пору – до п’яти тисяч. Відпочивають громадяни переважно «дикунами». І, відповідно, залишають після себе купи сміття.
«Практично там кожен дім чи кожен другий приймає рекреантів. Невідомо, які умови, які засоби, і все це не зареєстровано», – зазначила кандидат географічних наук, доцент Олена Ільїна.
Фахівці стверджують, що найбільше екологія водойм страждає від тотальної забудови прибережної зони. Наступ на озера відбувається щороку. І з часом біля них з’являються нові котеджі.
«Якщо проїхатися озером Світязь, ви побачите, що будують переважно у прибережній зоні. Будує, хто де хоче, хто має більше грошей, хто має більше влади, той може залізти, куди завгодно», – заявив Ярослав Мольчак.
Науковці стверджують, що на облаштування належної рекреації на Шацьких озерах, а це насамперед озера Світязь та Пісочне, потрібно приблизно 250 тисяч гривень. Завдяки цим коштам стане можливим забезпечення нормальних умов відпочинку для всіх охочих, а також очищення води Шацьких озер.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Віталій Показати IP 19 Червня 2009 12:32
Пахне замовленням. Воду шацьких озер визнано еталоном питної води в Україні. Вода в озерах збагачена сріблом та гліцерином. Акамулятори вже давно ніде не валяються, тому що їх здають на металобрухт.
Володимир Показати IP 20 Червня 2009 15:45
Конкуренти мочать шацькі санаторії і бази відпочинку . Зверніть увагу знизу стоїть реклама кримського пансіонату. Так само росіяни з Сочі та Гагрів напердодні курортного сезону поширюють плітки про Крим . Маю підозру що Ільїн не еколог а жулік.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus