USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Що буде з келіями волинського монастиря піарів

18 Грудня 2020 07:00
Підприємців, які працювали в будівлі пам’ятки архітектури національного значення – келіях волинського монастиря піарів, рішенням суду виселили. В будівлі продовжує працювати редакція місцевої газети та управління гуманітарної політики Любешівської селищної ради.

Про це повідомляє Суспільне Волині.

Громада три роки намагається оформити право власності на приміщення келій, які були збудовані у XVII столітті, – розповів голова селищної ради Олег Кух.

Із 1977 року в монастирських келіях працювало Об’єднання підприємств громадського харчування. Підприємиця Галина Арцишук мала тут кафе. «Хліб випікали, булочки і здобу. Кафе використовувалось для поминальних обідів, ніяких там вечірок, гульок, танців не було», – каже жінка, бізнес якої суд виселив з келій.
Келії монастиря піарів – пам’ятка архітектури національного значення, – розповів голова громади. Правоустановчих документів на споруду немає. Нині у ній продовжують діяльність державні установи, редакція газети та спортивний зал.
«Виселити їх нікуди. З точки зору букви закону, де-юре не зовсім законно там сьогодні знаходиться управління», – каже він.

Селищна рада є балансоутримувачем будівлі, але без свідоцтва про право власності не може проводити тут жодних капітальних ремонтів. Заступник начальника обласного управління культури Віталій Стрільчук розповів, що надали необхідні консультації щодо виготовлення документів на пам’ятку архітектури. Нині чекають відповіді з Мінкульту.
Нагадаємо, піари – католицький чернечий орден, який займається навчанням юнацтва, рідше їх називали піаристами. Орден заснував Йосип де Каласанс. Статут затвердив Папа римський Григорій XV 1621 чи 1622 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus