USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Що отримає Україна від угоди з ЄС

27 Червня 2014 10:58
Від підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом Україна отримує вигоди. Про це інформує ТСН.

Нагадаємо, сьогодні у Брюсселі відбудеться історичне підписання угоди про асоціацію України з Європейським союзом. Участь у підписанні візьмуть президент України Петро Порошенко і президент Ради ЄС Герман ван Ромпей.

До слова, першу політичну частину угоди про асоціацію з ЄС підписав премʼєр-міністр Арсеній Яценюк у березні.

Що зміниться після підписання угоди?

Вісім вигід для України після підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом:

- Зменшення корупції. Зміни відбудуться в управлінні державними фінансами та плануванні держбюджету. Зміняться функції Контрольно-ревізійного управління і Рахункової палати.

- Посилення захисту прав споживачів. Вводяться європейські стандарти контролю якості продукції. Українські товари стануть максимально безпечними.

- Експорт товарів до ЄС. Це дозволить щороку щонайменше заробляти 383 мільйони євро на експорті товарів.

- Експорт послуг до ЄС. Українці зможуть відкривати філії в країнах Євросоюзу, а українські інвестиції в ЄС отримають додатковий захист. Проте угода встановлює і обмеження на експорт послуг.

- Переваги для малого і середнього бізнесу. В Україні знову стане вигідно виробляти товари.

- Соціальна політика і освіта. Вводяться додаткові чотири дні відпустки. Забороняється платити жінкам менше, ніж чоловікам. Вдосконалюється система первинної медичної допомоги. Українські дипломи і кваліфікації для допуску до роботи визнаватимуться в ЄС.

- Довкілля стане чистішим і безпечнішим. Вводяться нові стандарти якості води і повітря. Зміняться методи контролю стану довкілля.

- Космос, наука і технології. Ми разом працюватимемо над створенням європейської навігаційної системи – конкурента GPS. ЄС користуватиметься нашими технологіями ракетобудування.



Захист прав споживачів

Якісніша їжа

Зміни, зокрема, стосуватимуться якості м'ясних і молочних продуктів. Сьогодні 66% українського молока не відповідає стандартам Євросоюзу. Після підписання

угоди про асоціацію з ЄС молоко, яке вироблено в Україні, має відповідати всім вимогам і нормам Євросоюзу. Крім того, з продукції мають зникнути антибіотики і пальмова олія.

90-95% тваринницьких товариств не відповідають вимогам Євросоюзу через антисанітарію, неякісний корм і неналежне зберігання продукції.



Дешевші товари

Після підписання угоди з ЄС ціни на продукти мають знизитися. Так, ціни на тверді сири впадуть на 15%, вина – на 5%, балтійську рибу – 15% тощо. Не слід забувати, що українці отримають значно більший вибір продукції на ринку через ввезення товарів європейських виробників. При цьому, вітчизняні товаровиробники отримають можливість експортувати свою продукцію в європейських країнах.

Більше прав для покупців

Покупці отримають значно більше прав. Йдеться про заміну товару після угоди, грошову компенсацію тощо. За оцінками експертів, українські сільськогосподарські товаровиробники зможуть щороку заробляти на експорті своєї продукції щонайменше 383 мільйона євро. Лише на експорті м'яса птиці виробники економлять до 52 мільйонів євро, не сплачуючи мито за найнижчою ціною та найвищою ставкою.

Продаж зерна до країн ЄС дозволить заробити до 186 мільйонів євро щороку. Загалом 83,1% продукції ввозитиметься до ЄС з України без мита. При цьому на імпорт європейських товарів мита будуть знижуватися поступово. Слід додати, що весь процесс виходу товару чи цілої галузі України на європейський ринок займатиме не більше 1,5 року.



Переваги для малого та середнього бізнесу

Підписання угоди про асоціацію з ЄС заохочує бізнес працювати чесно. Так, торгівці отримають зниження мит на імпортовані товари до нуля протягом п'яти років. Своєю чергою, митниця не зможе змінювати категорію товару, щоб збільшити митні платежі. Слід очікувати і на спрощення процедури проходження митного контролю. Для експортерів спрощується процедура сплати і повернення ПДВ. Українські виробники зможуть збільшити власне виробництво. Зокрема, безпечна продукція не буде сертифікуватися взагалі, а товари, які становлять загрозу або створені для дітей,

контролюватимуться більше.

Також суттєво зменшиться після підписання асоціації з ЄС кількість перевірок та документації для контролерів.



Охорона навколишнього середовища

Україна запровадить сучасну систему контролю за чистотою повітря. Підприємства будуть змушені встановити сучасні очисні споруди, а зіпсовану сміттєзвалищами землю змусять відновити. Підприємства за 3-5 років зобов'яжуть вкладати кошти в модернізацію виробництва. Це дозволить контролювати дисперсний пил, який спричиняє рак легенів, а також забруднювачі, що швидко випаровуються. Саме останні призводять до анемії і лейкемії. Щодо виробництва, то власники підприємств отримають право самостійно обирати спосіб зменшення шкідливих викидів.



Варто знати, що загалом після підписання асоціації з Євросоюзом Україна сама буде визначати час на модернізацію, гроші на яку виділятиме ЄС. Угода також гарантує, що наша держава не стане небезпечного сміття або базою для шкідливого виробництва.

Переваги угоди про асоціацію з ЄС над інтеграцією до Митного союзу

Зазначимо, що Митні ставки з країнами Митного союзу вже скасовані. Тому Митний союз не може нічого запропонувати Україні, крім теоретично дешевшого газу.

- Суверенітет. Будь-який митний союз – це втрата суверенітету. В разі входження Україні до Митного союзу ставки мита на українську продукцію будуть визначатися в Москві.

- Митні ставки. Середньозважене мито в Україні становить 6%, а в Митному союзу – 9%. У разі вступу до МС це призведе до подорожчання українських товарів.

- Виробнича кооперація. На Митний союз, ні асоціація з ЄС не забороняють бізнес кооперуватися з іншими партнерами.

- Ринки збуту. Підписання угоди про асоціацію не зупинить торгівлю з РФ.

- Модернізація. Митний союз нічого крім торгівлі не регулює. Тому це не сприятиме модернізації української промисловості. ЄС, у свою чергу, має чіткі стандарти і вимоги.

- Газ. Договору про торгівлю газом в Митному союзу немає. Зокрема, Білорусь так і не отримала знижки на газ після інтеграції до МС.

- Торгівля з Китаєм. Можлива інтеграція до МС призведе до прискорення і подешевлення китайських товарів, але мито збільшиться.

- Махінації. Швидке створення Митного союзу призвело через непродуманість і поспішання до махінацій. Так, обсяги контрабанди в РФ зростають.



Угоду про асоціацію з ЄС виконуватимуть державні структури.

Зокрема, створять спецорган, який відповідатиме за виконання угоди. Єврокомісія також буде перевіряти плани і стежити за виконанням аж до вивчення проектів законів і розпоряджень Кабміну.

Крім того, Єврокомісія визнає, що нормативний акт ЄС впроваджено в українське законодавство. Звіт про виконання Україною положень надаватиметься двічі на рік.

До України приїде спеціальна місія, яка перевірятиме звіти на дієвість і виконання законів. Спілкування проводитимиться не лише із представниками влади, але й з громадськими організаціями і підприємцями. Якщо положення виконано, певну українську продукцію допустять на європейський ринок.

Чим швидше Україна виконає вимоги, тим швидше отримані вигоди.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
Вінстон Показати IP 27 Червня 2014 11:06
Ну і де донецькі коменти??????????? Викусили грьобані сепаратюгі!!!
Українець. до Вінстон Показати IP 27 Червня 2014 11:55
Сам ти такий. А ще хочуть єдності в країні. Коли одна частина держави так ненавидить іншу то про що говорити. І кому цікаво, що Донбас не хоче цієї угоди і не хоче в ЄС.
Макс до Вінстон Показати IP 27 Червня 2014 12:15
Сам такой. «Цыплят по осени считают» Думаю, мы еще не раз с грустью вспомним сегодняшний день, но это — мое мнение
Комуніст до Макс Показати IP 27 Червня 2014 12:36
Да ще не раз будемо згадувати і думати "ну навіщо ми це зробили", навіщо зробили цей майдан...
читач Показати IP 27 Червня 2014 11:51
папір все буде терпіти а що натомість висока плата за комунальні послуги , маленькі зарплати , підвищення пенсійнго віку , неякісні продукти з ЄС .
громадянин до читач Показати IP 27 Червня 2014 11:57
отож то. повністю згідний. Матимем високу плату за комуналку, високий пенсійний вік і т.д. зато разом з ЄС блін..((
СССР Показати IP 27 Червня 2014 12:03
Що отримає україна від угоди - сраку собачу. може грубо але це так. тільки ціни і пенсійний вік підвищать. а і ще всі неякісні продукти з європи будуть іти до нас(
Джулія до СССР Показати IP 27 Червня 2014 14:36
Ну так, дешевий китайський непотріб краще.
пан Показати IP 27 Червня 2014 12:06
вигода яка? даремне рабство.
Вільна Волинь Показати IP 27 Червня 2014 12:08
Що отримає Україна? Головний біль, закриття фабрик і заводоів через неможливість модернізації, скорочення і звільнення робочих людей, відтік трудового потенціалу закордон, ніщєту, підвищення цін і т.п..
ua Показати IP 27 Червня 2014 12:10
люди, і хтось вірить у ці вигоди?????
Вільна Волинь до ua Показати IP 27 Червня 2014 12:13
Всі ті, хто вірив в Ющенка в 2004-му. =) Реальність жорсткіша. Подивіться на Латвію.
Я Показати IP 27 Червня 2014 12:13
"Що отримає Україна від угоди з ЄС" - 0 цілих 0 десятих!
Вільна Волинь Показати IP 27 Червня 2014 12:17
Який в нас всетаки дурний народ. Ви собі тільки подумайте! Згадайте з чого все почалось? А тепер, читаєш коменти і бачиш, що ніхто не хоче того, за що боролись. Висновок, українці - нація вічно всім невдоволених. То їм президенти не такі, то союзи вже не союзи, то Україна не така...мда.
Вінстон Показати IP 27 Червня 2014 13:04
Яки ви всі песимісти! Робити потрібно а не плакати! Четайте уважно і побачите що все буде добре! А що ви зробили для України? Тільки нити вмієте і все! А що дати пі...рам захопити схід? То їдь туди і сопи у дві дирки...
Вільна Волинь до Вінстон Показати IP 27 Червня 2014 13:16
Ну-ну... Я побачу де ти працюватимеш з дипломом СНУ.
Вінстон до Вільна Волинь Показати IP 27 Червня 2014 13:50
нах мені твій диплом. працювати потрібно
Вільна Волинь до Вінстон Показати IP 27 Червня 2014 14:35
ага, в Європі люблять працьовитих хохлів... на парашах, городах, фермах, посудомийках, або пенсіонерам сраки підтерати.
111 до Вільна Волинь Показати IP 27 Червня 2014 15:14
краще за гроші пенсіонерам с*аки підтирати ніж бігати цілий день без толку по коридору і створювати видимість що ти щось робиш, але не заробляти ні хрена, зато з дипломом СНУ(не забудь, що ти за цей диплом тільки офіційно заплатив 50 штук)
ВІК Показати IP 27 Червня 2014 13:04
Фігуру з трьох пальців-от що отримає.
лс Показати IP 27 Червня 2014 15:17
Ну чого Ви всі так . Звичайно отримає. Ще один "святковий" вихідний день - 27 червня . Отже будемо відпочивати 2 дні ( 28 - день не зрозуміло для кого писаної конституції) замість одного.
екскурсовод Показати IP 27 Червня 2014 17:28
Продали Україну даром!
Дід Панас Показати IP 27 Червня 2014 17:32
Люди, де ж ви були раніше? Чому я не бачив вас на вулицях? "- Суверенітет. Будь-який митний союз – це втрата суверенітету. В разі входження Україні до Митного союзу ставки мита на українську продукцію будуть визначатися в Москві." Ха, а підписання угоди з ЄС це не втрата суверенітету якщо вони вам диктують що треба робити?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus