USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 42.65 42.95
  • PLN 9.76 9.94

Що означає для громадян надзвичайний стан в Україні

27 Січня 2014 18:00
Що таке режим надзвичайного стану, схема його введення і ймовірність реалізації в умовах нинішньої політичної кризи Події в Україні демонструють нездатність влади за столом переговорів вирішити кризу мирним шляхом. Президент Віктор Янукович протягом двох місяців відмовляється виконувати будь-які вимоги протестувальників. Радикальна частина Майдану відповіла на ігнорування і насильство з боку силовиків і тітушок силовими діями на вулиці Грушевського в Києві. У сформованих обставинах розвиток кризи ризикує піти за силовим сценарієм, що передбачає запровадження в країні надзвичайного стану (далі - НС). Зокрема, як про НС написано в Конституції і законі "Про правовий режим надзвичайного стану". Як режим НС відіб'ється на житті українців?, - інформує ЛігаБізнесІнформ.

Що таке надзвичайний стан

Режим НС, згідно профільного закону, надає органам влади, військовим і правоохоронним органам практично необмежені повноваження - "для відновлення конституційного ладу". І навпаки - для громадян і юридичних осіб НС передбачає обмеження конституційних прав і свобод. На практиці введення НС означає, що будуть створені оперативні штаби з числа представників влади, МВС, СБУ та армії, які будуть видавати директиви, обов'язкові до виконання на території, де діє положення.

Режим НС передбачає: використання армії для підтримки порядку; комендантську годину; особливий режим в'їзду і виїзду з міст, обмеження свободи пересування по території НС (наприклад, за бажанням силовиків, - перекриття доріг і закриття аеропортів ); заборона на будь-які масові акції; введення міських патрулів, блокпостів з перевіркою документів у громадян, доглядом особистих речей, службових приміщень та житла громадян; примусове відчуження або вилучення майна у юридичних та фізичних осіб (в інтересах наведення порядку).

Крім того, ПП може передбачати встановлення карантинних зон; вилучення у громадян зброї; заборону на діяльність партій і організацій; введення особливого порядку розподілу продуктів харчування, предметів першої необхідності; встановлення квартирної повинності для тимчасового розміщення евакуйованих; призовникам (від 18 років) і військовозобов'язаним запасу (громадянам до 35-60 років - залежно від звання на момент виходу в запас) заборонено змінювати місце проживання без відома військового комісаріату. Враховуючи, що на Майдані в основному молодь, можна закликати чоловіків до 35 років і, наприклад, десь на армійських полігонах влаштувати курси з надання першої медичної допомоги. Завдання - знизити кількість потенційних учасників масових акцій на час дії НС.

Також режимом НС вводиться фактична заборона засобів масової інформації, в тому числі заборону на виготовлення і розповсюдження інформаційних матеріалів, які "можуть дестабілізувати обстановку". Сюди ж можна додати "особливі правила користування зв'язком та передачі інформації через комп'ютерні мережі" . Ступінь обмежень законом не визначена. Це означає, що оперативні штаби влади та армії можуть заборонити доступ до інтернету, доступ до мобільного зв'язку та інших комунікацій. Крім того, можуть бути заблоковані редакції газет, телеканалів, сайтів та радіостанцій. Відповідно до закону, НС передбачає регулювання роботи цивільних теле- і радіоцентрів, заборона роботи аматорських радіопередавальних засобів і радіовипромінювальних пристроїв особистого і колективного користування.

Умови та схема введення

Президент не може одноосібно приймати рішення про введення режиму НС - для цього потрібне виконання особливої ​​процедури. По-перше, критичне становище в країні має бути очевидно. За законом це масові теракти, супроводжувані загибеллю людей; міжнаціональні або міжконфесійні конфлікти; захоплення особливо важливих об'єктів і держустанов; спроба захоплення влади; необхідність відновлення конституційного правопорядку на певній території.

Визначення ступеня кризового стану покладається на Раду національної безпеки і оборони. Якщо на засіданні РНБО буде прийняте рішення про те, що ситуація досягла критичної точки, секретар РНБО передає відповідний та затверджений більшістю членів ради документ президенту.

Після надходження рішення РНБО, президент (за бажанням - через ЗМІ) звертається до ініціаторів протестів з вимогою припинити провокації і повернути ситуацію в конституційне русло. При цьому глава держави повинен озвучити терміни для виконання цієї умови і попередити про загрозу введення НС. Закон допускає, що президент може і не звертатися до протестуючих - у разі невідкладної ситуації.

Якщо після закінчення відведеного президентом часу ситуація залишається критичною, глава держави підписує указ про введення НС в окремому регіоні або по всій Україні. Потім протягом двох днів Верховна Рада повинна розглянути указ - або затвердити, або відкинути, або проігнорувати (у цьому випадку НС не вступає в силу). Ці вимоги встановлюються законом про надзвичайний стан і Конституцією в частині повноважень парламенту.

Відповідно до закону про НП, режим надзвичайного стану може бути введений: по Україні - на 30 днів; в окремому регіоні - на 60 днів. При необхідності в обох випадках стан може бути продовжений, але не більше ніж на 30 днів. Відповідно, якщо президент прийме рішення ввести ПП в Україні, то воно може триватиме не довше 60 днів, в окремому регіоні - 90. Однак для продовження режиму президент повинен підписати новий указ, який в обов'язковому порядку повинен бути так само затверджений парламентом.

Чим загрожує порушення режиму

Законом забороняється введення будь-яких скорочених чи прискорених форм судочинства - всі порушники мають відповідати за дії винятково згідно з законом. Порушення тих чи інших правил НС передбачає відповідальність згідно з Кодексом про адміністративні правопорушення або Кримінальному кодексу.

Порушення порядку НС карається адміністративним стягненням - штрафом до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративним арештом на строк до 15 діб, якщо ці порушення не тягнуть кримінальної відповідальності.

Порушення комендантської години тягне за собою затримання порушника до закінчення його терміну. Якщо правоохоронці вирішать обшукати людину, то повинні скласти протокол. Неодноразове порушення режиму НС і непокора наказам - штраф від трьох до семи мінімумів або арешт на 30 діб. Іншими словами, якщо ви відмовитеся надати свій автомобіль представникам влади або пустити силовиків у квартиру, доведеться заплатити штраф або втратити на місяць свободу.

Справи про адміністративні правопорушення розглядаються протягом трьох діб одноособово суддею в порядку, встановленому Кодексом про адміністративні правопорушення. Ті, хто вчинили порушення можуть бути затримані до розгляду справи в суді. При цьому скасування режиму тягне за собою припинення провадження у справах про порушення і негайне звільнення. У разі затримання іноземних громадян за порушення режиму НС, органи влади зобов'язані повідомляти про це в МЗС України.

Під час НП заборонено змінювати Конституцію, виборчі закони, проводити вибори президента, Верховної Ради і місцевих органів влади. Крім того, закон забороняє використовувати режим НС для захоплення влади і порушення законів та прав і свобод громадян. НС не може бути підставою для застосування тортур, жорстокого чи принижуючого людську гідність поводження чи покарання, для яких обмежень права на життя, на свободу думки, совісті, релігії в розумінні цих прав і свобод, прийнятому в Міжнародному пакті про громадянські і політичні права і законах України.

Регіонали в бойовій готовності

20 січня на сайті Партії регіонів з'явилося звернення фракції ПР Луганської облради, в якому депутати закликали президента навести порядок в країні - "аж до введення в Києві надзвичайного стану" . Формально Янукович вже зробив один з необхідних кроків для цього. У телезверненні від 20 січня закликав учасників акції протесту в Києві відмовитися від насильства. "Коли мирні акції переростають в масові заворушення, що супроводжуються погромами і підпалами, застосуванням насильства, я переконаний, що такі явища являють загрозу не лише для громадськості Києва, а й усієї України , - заявив президент.

Янукович підкреслив, що готовий " використовувати всі правові та інші передбачені законами України методи для забезпечення громадського порядку та безпеки . Водночас президент не оголосив термінів для наведення порядку і не сказав про можливість введення надзвичайного стану. Втім, оскільки закон у принципі не зобов'язує президента це робити, заяву Януковича можна трактувати і як попередження про готовність ввести НС.

Для підписання указу про НС президенту потрібно рішення РНБО. До цих пір залишається неясним, які рішення приймалися на засіданнях ради щодо ситуації в Україні. За даними ЗМІ, впродовж двох місяців рада збиралася кілька разів, рішення рекомендувати президенту ввести ПС могло бути прийнято на будь-якій з зустрічей. Однак, офіційно в РНБО заперечують проведення подібних зустрічей і прийняття будь-яких рішень.

Згідно з даними Еспресо.ТВ, депутатів Партії регіонів зобов'язали на цьому тижні не залишати межі країни. Зі слів джерела, регіоналів збирають на позачергову сесію парламенту. На цьому засіданні нібито планується затвердити рішення президента про введення НС. Самі регіонали не впевнені, що таке голосування відбудеться. Але їх, за даними каналу, закликали бути в "бойовій готовності".

Офіційно регіонали заперечують інформацію про можливість введення НС. Але на умовах анонімності підтверджують, що їх просили не роз'їжджатися. "Позачергова сесія може бути проведена в будь-який момент. Які питання розглядатимуться - невідомо. Все залежить від ситуації в країні і рішення президента", - сказав ЛІГАБізнесІнформодин з регіоналів в минулу середу.

Ближче до вечора середи, 22 січня, в Партії регіонів заявили офіційно: позачергове засідання може бути проведено найближчим часом. За словами голови регламентного комітету Володимира Макеєнка, "за час незалежності України таких подій, як сьогодні, у нас ще не було". "У разі потреби ми відкриємо позачергове засідання Верховної Ради, де можна буде обговорити всі суспільно-політичні проблеми і спробувати знайти шляхи для їх вирішення", - заявив він.

Раніше секретар РНБО Андрій Клюєв заявив: влада не буде запроваджувати режим НС. Крім того, Янукович пообіцяв президентові Європейської комісії Жозе Мануелю Баррозу не вводити в Україні НС. В опозиції не вірять. 22 січня Кабмін затвердив постанову N12, якою фактично розширив повноваження міліції до надзвичайних - їй дозволили обмежувати переміщення машин та громадян і доступ до об'єктів. Цього ж дня стало відомо про перших загиблих учасниках протесту. Спершу з'явилося повідомлення про те, що молодий чоловік упав з колонади стадіону "Динамо" і розбився - під час зачистки колонади співробітниками "Беркута" (відео). Трохи пізніше стало відомо, що двоє з мітингувальників вбиті з вогнепальної зброї. Керівництво Євросоюзу заявило, що готове призупинити взаємини з офіційним Києвом, якщо підтвердиться стрільба міліціонерів по мітингувальникам.

Після кривавих подій 22 січня президент погодився на екстрену зустріч з опозицією. Вона почалася в АП о 14:00 і тривала більше трьох годин. Про результати переговорів на момент публікації статті відомо лише те, що сказали опозиціонери: переговори пройшли безрезультатно. Влада лише повідомила, що закінчився перший етап переговорів. Вчора о 17:30 почався наступний етап. Перед зустріччю з опозицією президент поговорив зі спікером Ради і зажадав скликати позачергову сесію Верховної Ради. "Масові заворушення, які відбулися останнім часом, супроводжувалися насильством, кровопролиттям, підпалами. Сьогодні ситуація вимагає негайного врегулювання", - заявив президент. Спікер погодився і призначив позачергову сесію на 28 січня 10:00. Якщо переговори з опозицією не дадуть результату, цілком імовірно перемикання країни в режим НП. Крім того, враховуючи те, як з'явилися на світ закони, прийняті Радою 16 січня, виключати можливість розгляду парламентом введення НС "підняттям рук" не можна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
громадянин Показати IP 27 Січня 2014 18:41
При страшній назві - річ непогана. Ще б посадили корупціонерів, перекрили канали крадіжок бюджетних коштів, був би порядок. Якого, на жаль, так бракує(((
громадянин Показати IP 27 Січня 2014 18:44
А на "ЛігаБізнесІнформ" послатися забули? Чи привикли втіхаря красти???
громадянин до громадянин Показати IP 27 Січня 2014 18:45
Соррі, не дочитався,
Нгуєн Ван Лінь Показати IP 27 Січня 2014 19:26
Надзвичайний стан це як ніж - можна ковбасу нарізати а можна людей вбивати.... дивлячись у чиїх він руках............
аяяй Показати IP 27 Січня 2014 20:38
якщо й надалі продовжаться такі безчинства ,коли вже й опозиція не зможе контролювати натовп це буде єдиний вихід
123 до аяяй Показати IP 29 Січня 2014 12:40
а опозиція вже давно нічого не контролює.
Антибандерівець Показати IP 28 Січня 2014 00:05
Скоріше б...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus