USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.20
  • PLN 9.76 9.95

Що означає відміна тендера на закупівлю боксів для бюлетенів

8 Березня 2019 07:00
У розпал виборчої компанії у Центрвиборчкомі один за одним гучні скандали. Спершу виявилося, що ЦВК замовив друк бюлетенів відразу на два тури виборів, причому в кількості, що значно перевищує число виборців. Багато експертів вже побачили в цьому спроби підготовки фальсифікацій.

Тепер же з’ясувалося, що в Центрвиборчкомі не змогли закупити коробки для доставки бюлетенів до окружних виборчих комісій (ОВК) після завершення голосування і підрахунку голосів.

У ЦВК відзвітували, що зірвався тендер на закупівлю архівних боксів для доставки бюлетенів, і тому членам комісії доведеться доставляти їх за допомогою підручних засобів.

Що це означає з точки зору передвиборчого процесу і можливих фальсифікацій з’ясовувала Страна.

Тендер на 7 мільйонів

Процедуру відкритих торгів із закупівлі спеціальних картонних коробок в кількості 137 076 штук (з урахуванням проведення 2 туру виборів) тендерний комітет Комісії оголосив ще 24 січня через систему ProZorro. Витратити на закупівлю боксів в ЦВК планували понад 7 мільйонів гривень. Таким чином, кожен бокс обходився б в 51 гривню.
Відповідно до тендерної документації, по 2 бокси повинні були відправитися на кожну маленьку і середню виборчу дільницю, по три на кожну велику, по 10 – на кожну ОВК і для самої ЦВК – 1000 штук.

Висувалася вимога до розміру боксу – 430×350×360 мм і матеріалу, з якого він мав бути виготовлений – гофрокартон Т-23, здатний витримати навантаження не менше 10 кг. За місяць на торги надійшло всього дві заявки – від Рубіжанського картонно-тарного комбінату і Трипільського пакувального комбінату, які ЦВК відхилила через неповного комплекту документів, зокрема, відсутність електронної банківської гарантії на суму майже 211 тисяч гривень.

Тому 5 березня торги із закупівлі зазначених боксів були скасовані.

«Усі суб’єкти виборчого процесу, особливо офіційні спостерігачі, повинні бути готовими до того, що голови і члени ДВК будуть змушені доставляти виборчу документацію в підручних засобах, часто не призначених для цього», – заявили в ЦВК після зриву тендеру.

У попередні виборчі кампанії таких проблем перед Комісією не виникало.

«Я особисто бачив на кількох виборах, як бюлетені після підрахунку голосів упаковували в білі мішки, які пломбувалися і підписувалися усіма членами комісії. У якомусь році пакували в коробки, так само підписували і пломбували. Потім голова комісії сідав в машину, ставив поруч ці коробки, з ним їхали заступник голови комісії і секретар, спостерігачам, звичайно, вже місця не вистачало, і вони відвозили ці мішки або коробки разом з протоколами», – розповідає політолог Руслан Бортник.

Але варто зазначити, що нинішні вибори стали першими в українській історії, коли ЦВК має діяти відповідно до Закону України «Про державні закупівлі», купуючи все на «Прозорро».

«Так як мова йде про мільйонні суми, не виключено, що ця проблема має корупційне коріння. Не задовольнив відкат, не змогли залучити потрібну компанію-постачальника – і ось результат – голови комісій повинні самі особисто піти на ринки і закупити мішки, як для розфасовки борошна або цукру, щоб в них пакувати бюлетені і відвозити в ОВК», – вважає Бортник.

Втім, багатьом експертам і політикам зрив цього тендеру вже дав привід говорити про те, що причина може лежати в політичній площині.

«Будуть ховати сліди злочинів»

«Ну ось і стає очевидною схема розкрадань і знищень виборчої документації, – пише колишній міністр юстиції Олена Лукаш на своїй сторінці в Facebook. – Переведу: коробок немає, везіть виборчу документацію в чому хочете, в чому знайдете. Так само і з передачею виборчої документації в архіви. І так у всіх комісіях, по всій країні. Нещасні випадки? Будуть».

За словами екс-міністра, штабам основних кандидатів «доведеться сильно подумати над контроль доставки» бюлетенів в ОВК. «Будуть ховати сліди злочинів», – стверджує Олена Лукаш.

«Я не виключаю, що це рішення – в рамках плану зірвати вибори. Треба шукати чийсь інтерес, якщо тендер розривається, значить, це комусь потрібно, – каже політолог Андрій Золотарьов. – Уже не раз було таке, що мішечки з бюлетенями на проблемних округах, де «повинен» був перемогти інший кандидат, виявлялися зіпсовані. Маючи більшість в ЦВК, більшість в ОВК, це все легко робити. Плюс вірні гаранту члени тервиборчкомів можуть йти на будь-які хитрощі, щоб протягнути Порошенко до другого туру або не допустити до другого туру його головних конкурентів».

Засідання дільничної виборчої комісії з підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці проводиться відразу ж після закінчення голосування, без перерви, і закінчується після складення та підписання протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці. Цей протокол транспортується в ОВК трьома членами комісії (голова і два представника від суб’єктів, які набрали найбільшу кількість голосів).

Але і самі бюлетені мають значення, адже якщо буде заявлено про фальсифікації на ділянці, їх потрібно перерахувати. Тому штаби і зацікавлені в тому, щоб бюлетені були доставлені цілі та неушкоджені.

«Нам залишається сподіватися на нашу мережу відданих партійців, які і раніше неодноразово працювали на виборах в територіальних комісіях і увійшли в тервиборчкоми зараз, – каже один з найближчих соратників глави Батьківщини Юлії Тимошенко. – Ми вже зараз не виключаємо, що на тих ділянках, де буде перемагати Юля, наші опоненти будуть всіма силами блокувати процес підрахунку голосів, фіксацію результатів в протоколах і передачу даних в окружкоми».

«Якщо не буде контролю за переміщенням бюлетеня в ОВК і ЦВК, то дійсно можливі фальсифікації, – каже глава Комітету виборців України Олексій Кошиль. – Ми можемо говорити про те, що в першому турі буде контроль з боку спостерігачів. Я фактично виключаю технології, популярні в 90-х, як-то вкидання бюлетенів, їх навмисне псування або каруселі. Якщо і будуть такі факти, то поодинокі. Тому і необхідний взаємний контроль. з іншого боку, зараз зареєструвалася аномальна кількість організацій – 138. Багато з них були створені за місяць або кілька місяців до старту виборчої кампанії. Залишається сподіватися, що це незалежне спостереження, а не спосіб зловживання».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
хохо Показати IP 8 Березня 2019 07:22
бардак! скрізь бардак!!!
скептик Показати IP 8 Березня 2019 09:43
порхатий може не старатись. у другому турі у нього нема ніяких шансів перемогти. народ його на вилах винесе

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus