USD 39.40 39.73
  • USD 39.40 39.73
  • EUR 39.63 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Що росіяни думають про українців. Стереотипи

15 Липня 2014 07:00
Середньостатистичний росіянин, попри вільний та відкритий доступ до інформації, продовжує думати про українців шаблонно, популяризуючи старі та формуючи нові стереотипи. Найяскравіші з них представило Еспресо.TV.

1.України як держави не існує.

Агресивна асиміляторська політика Росії щодо українського народу протягом кількох століть дала свої плоди. Сьогодні переважна більшість росіян впевнена, що українці є лише регіональною групою росіян з певними територіальними особливостями і що Україна не може існувати окремо від Росії.

Вже нікого не дивує, що подібні заяви нерідко можна почути від російських політиків найвищого рівня.

Більше того, в сусідній країні дійсно вважають, що боротьба українців за європейський вибір є нонсенсом, а такі процеси відбуваються через втручання інших країн і взагалі є частиною міжнародної геополітичної інтриги.


2.Української мови, як і України, не існує.

Те ж стосується й української мови. Постійне використання ідей, сформульованих ще у ХІХ столітті в рамках теорії про великий "русский" народ призвела до того, що російська масова свідомість не сприймає українську мову як самостійну, окрему мову.

Через це відмова українців від російської мови сприймається болюче і часто взагалі асоціюється ледь не з поверненням до дикості.



3.Справжні українці - Сердючка та Голохвастов.

Наведені вище стереотипи сформували збірний образ українця, яким його бачать росіяни. Це - провінційна, проста і демонстративна людина, яка користується чимось середнім між українською та російською мовою, має своєрідне почуття гумору і сільську дотепність.

Окрім того, "щирий українець" має обов'язково користуватись принципом "моя хата скраю", не гидувати випивкою та салом, не любити москалів та спокійно ставитись до можливої зради близьких. Саме таких уявних персонажів у Росії називають хохлами та придумують про них численні анекдоти.

Один із типових прикладів сучасності - Вірка Сердючка. Гумор у стилі сценічного персонажу Андрія Данилка - з карикатурною мовою та легкою показовою дикістю - і досі користується неабиякою популярністю в Росії.


В якості типового для себе українця росіяни часто називають також Свирида Голохвостого, головного героя п'єси Михайло Старицького "За двома зайцями" та однойменного фільму. Хитрий і лицемірний псевдоінтелектуал, який розмовляє на суржику відповідає чи не всім критеріям, які росіяни встановили собі для "українців".

4. Західна Україна - лігво бандерівців, а Львів - їхня столиця.

Панічний страх перед міфічними "бандерівцями" також пояснюється багаторічною пропагандою та небажанням самостійно дослідити питання. Причому, середньостатистичний росіянин не може сказати про бандерівців нічого путнього окрім того, що їх потрібно боятися і що вони ненавидять росіян.

У Росії їхньою територією вважають ледь не всі українські землі на захід від Києва та на північ від Одеси, а Львів - найбільш "бандеризованим" містом, де вбивають росіян і стріляють у всіх, хто промовить російське слово.



5. П'ють горілку, заїдаючи борщем та салом.

У Росії вважають, що українці ледь не щодня прикладаються до чарки, а на столі в них завжди стоїть борщ та сало.

Цікаво, що в мережі можна зустріти матеріали, автори яких намагаються довести, що борщ - російська страва. Інколи ж можна натрапити на зовсім парадоксальні тези, буцімто борщ та щі - взагалі одне й те саме. І це - незважаючи на принципові відмінності в рецептах. Українці ж не займаються доведенням національної приналежності борщу й не створюють довкола нього культ.

Те ж саме стосується і сала, яке є традиційною і високо цінованою стравою не лише в Україні, а й у Росії та Білорусі. Ще у XVI ст. один з європейських істориків писав, що в Росії його виготовляли у великих кількостях для вивозу за кордон. Згідно зі свідченнями вченого, найкраще сало робили на території Смоленської, Ярославської, Вологодської та Тверської областей сучасної Росії.



6. Майдан - втілення світової агресії проти Росії.

Під час масових протестів в Україні 2013-2014 року Майдан і все, що з ним пов'язано, став втіленням всіх російських стереотипів про Україну.

Поспілкувавшись із мешканцями сусідньої країни або послухавши місцеве телебачення, можна було довідатись, що на Майдані за гроші західних імперіалістів стоять не схожі на справжніх українців бенденівці та Правий сектор, які п'ють горілку, вбивають росіян та готують підступний напад на братський народ.

7. Крим - російська земля

Навіть визнаючи себе правонаступницею Радянського Союзу та відкрито демонструючи імперські бажання, Росія продовжує дивувати своїми геополітичними заявами.

Російська імперія приєднала Крим до свого складу лише у XVIIІ ст. після війни з Османської імперією, однак вже у 1853-1856 роках півострів знову став ареною бойових дій між Росією і союзними військами Османської імперії Британії, Франції і Сардинського королівства. Незважаючи на поразку Російської імперії, Крим лишився у її складі.

Не варто також забувати, що впродовж 1941-1944 років радянська влада виселила з півострова великі общини німців, італійців, а також кримських татар, турків, караїмів, циганів, вірмен, греків та болгар. В результаті, наприкінці 1944 року населення Криму складало 379 тисяч мешканців проти 1 мільйонів 126 тисяч у 1939 році.


8. Української сучасної культури не існує.

Не дивним є те, що більшість росіян досі вважають, що українська культура - це вишиванки, народні пісні, розмальовані глечики, "садок вишневий коло хати" й нічого більше.

Такий феномен легко пояснити. По-перше, Росія неофіційно записала у свій актив усі культурні надбання Родянського Союзу. Найближчим часом на офіційному рівні це може зробити і Держдума.

По-друге, вдовольняючись Сердючкою та Голохвастовим, російський обиватель не має бажання шукати щось нове в українській культурі. А по-третє, українські культурні діячі, які перебираються працювати до сусідньої ккраїни, настільки асимілюються з місцевими зірками, що їх перестають сприймати як немісцевих.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Дончанин Показати IP 15 Липня 2014 07:44
коментар було видалено
Дончанин Показати IP 15 Липня 2014 07:48
Пардон, сразу не заметил: "А по-третє, українські культурні діячі, які перебираються працювати до сусідньої ккраїни" - а почему они "перебираються працювати до сусідньої країни"? Не по той ли причине, что на Украине им негде развиваться? Так существуют ли на Украине условия для развития современной культуры?
Боголюбы до Дончанин Показати IP 15 Липня 2014 08:13
Не совсем согласен. Именно сейчас Украина проходит экзамен на державность, сможет отстоять свою территориальную целостность и соборность значит состоится как Государство, не сможет, значит будет еще один виток исторической закономерности и лет через 300 опять пойдем по новой.
Джулія до Дончанин Показати IP 15 Липня 2014 10:01
Перебираються попсові т.зв. "зірки". Абсолютно за ними не шкодую.
Штефан, Луцьк до Дончанин Показати IP 15 Липня 2014 10:58
Ні, "донечанине". Їдуть на заробітки. А найголовніша причина - Російська імперія за 350 років майже знищила етнокультурний шар України. На даний час ми воюємо не проти Росії, а задля збереження себе, як нації, проти комуно-більшовизму та російського великодержавного шовінізму. Проти асиміляції та задля відновлення своєї культурної ідентичності та мови. Я привідкрию тобі шокуючу таїну: сучасна російська мова (остаточно сформувалася у ХІХ ст.) є... суржиком. Історично створилася на основі староукраїнської та церковнослов'янської мов на землях Московії та Татарії. У Європі - "Страна Моксель". Я би на твоєму місці не ставав у позу запозиченої у нас назви - ображеного "россиянина", а перечитав би історичні хроніки непутінського зразка. А окрім того гордився б своїми великими і справжніми, не слов'янськими предками - монголи, мщєрь, ханти, фіни , мансі, чудь, водь, мордва, татари, чорні булгари, угри і так далі. На території нинішньої Росії було лише два слов'янскі племені - в'ятічі та радомичі. На півночі, біля Балтії. Все. Решта - колонізатори із Руси-України. Від яких ви переняли мову, звичаї, християнську віру і культуру. Землеробство і скотарство. Ось така правда, голубе.
Майдан Показати IP 15 Липня 2014 08:10
"даунчанин"-ти невиліковно хворий. Тут немає що коментувати.
Боголюбы до Майдан Показати IP 15 Липня 2014 10:04
Мама, мы все тяжело больны Мама, я знаю мы все сошли с ума Виктор Цой.
я Показати IP 15 Липня 2014 08:11
мнение одного человека не есть мнение большинства, слава Богу, как и ваше...
дончанину Показати IP 15 Липня 2014 08:22
хорошо бы еще выкладывать факты не через свое видинье, а так как написано, а в статье так-Я вижу то государство, которым она может стать, ради этого мы здесь. И я вижу некую сетевую структуру, в которую входят журналисты, члены парламента отдельные, какие-то правительственные чиновники, врачи, отдельные работники милиции, в том числе на высоких должностях, сбушники отдельные. Эти люди – патриоты Украины, и они между собой пытаются координировать свою деятельность. Вот именно в таком формате – в сетевой структуре патриотов мы сотрудничаем. так что не надо ля-ля, козел! а уже и комменты его удалили по этому поводу! ВН-задолбали!!!!!!!!!!!!
Ір Показати IP 15 Липня 2014 08:44
Давайте тепер наводьте стереотипи про жителів Сходу і Росії.
макс Показати IP 15 Липня 2014 09:16
Де в чому самі винуваті - самобутня культура повинна бути самобутньою культурою. Є маса співаків, артистів. А Україну в більшості представляла Смердючка і їй подібні. То яке враження має скластися про намс?
Правда до макс Показати IP 15 Липня 2014 10:56
коментар було видалено
аяяй до макс Показати IP 16 Липня 2014 00:25
вже краще Сердючка чим Кончіта Вурст
україна єдина країна Показати IP 20 Квітня 2015 18:24
україна єдина країна

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus