USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Що українці думають про мир на Донбасі та на які компроміси готові йти. Опитування

6 Грудня 2019 12:49
Українці вважають, що заради миру варто погоджуватися на компроміси. Щоправда, жителі України готові йти не на всі компроміси. А найбільш ефективними заходами для досягнення миру українці вважають відновлення нормального життя на звільнених територіях і міжнародний тиск на Росію.

Про це свідчать результати загальнонаціонального дослідження громадської думки, який провели Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології, пише 24 канал.


Мир і компроміси

Згідно з результатами опитування, 14% українців вважають, що заради миру варто погоджуватися на будь-які компроміси. Якщо порівнювати з червнем 2019 року, кількість прихильників такої думки зменшилася на 6%. Водночас 58,5% опитаних дотримуються точки зору, що заради миру варто погоджуватися на компроміси, але не на всі. До слова, у червні ця цифра становила 49%.

Соціологи підкреслюють, що позиція «йти на компроміси, але не на всі» переважає в усіх регіонах: Західному (57%), Центральному (53%), Південному (60%), Східному (67%). На будь-які компроміси більш схильні йти люди у Південному (24%) та Східному (18%) регіонах і значно менше – у Центральному (10%) та Західному (13%) регіонах. Цікаво, що на заході (29%) та у центрі (20%) порівняно є більше тих, хто думають, що мир на Донбасі може встановитися лише з позиції сили – коли одна зі сторін переможе.

На будь-які компроміси найбільше готовими йти виборці «Опозиційної платформи – За життя» (близько 33%), менше – виборці «Слуги народу» (близько 14%), найменше – «Європейської солідарності» (лише близько 5%).
Наскільки готові українці йти на компроміси з Росією та бойвиками

На які компроміси не підуть українці

Як і раніше, українці вважають неприйнятними більшість компромісів, на яких наполягає Росія, з посиланням на мінські домовленості. Так, українці не сприймають:

проведення виборів на умовах бойовиків (66% проти 16%),

амністію всіх учасників бойових дій проти українських військ (63% проти 19%),

формування силових органів окупованих територій Донбасу лише із місцевих представників (56% проти 21%).

Більшою готовністю йти на ті чи інші компроміси вирізняються південь і схід – 41% і 53,5%. Відповідно вважають прийнятним закріплення в Конституції «особливого статусу» Донбасу. Водночас для близько 60% жителів цих регіонів прийнятно погодитися на нейтральний та позаблоковий статус України.

З наданням російській мові статусу державної погоджують 51,5% на півдні та 70% на Сході. А 64 – 67% громадян в обох регіонах є готовими на відновлення торгівлі з окупованими територіями.
На які компроміси готові йти українці щодо Росії та Донбасу

Які заходи українці бачать найбільш ефективними для відновлення миру

Найбільш ефективними заходами для досягнення миру українці вважають відновлення нормального життя на звільнених територіях (32%) і міжнародний тиск на Росію (також 32%). Ще 15% виступають за надання «ДНР» та «ЛНР» особливого статусу в межах України. Важливо, що близько 22% респондентів не визначилися з відповіддю на це запитання.
Що слід зробити, аби на Донбасі встановився мир: думка українців

Людей опитували з 4 по 19 листопада. Опитування проводили в 110 населених пунктах у всіх областях України, окрім Автономної Республіки Крим. У Донецькій і Луганській областях опитування проводили тільки на контрольованих Києвом територіях. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Влада Показати IP 6 Грудня 2019 13:39
Сво. територію віддавати не можна!!! Бо так і все розберуть. Треба захищати свої землі, свої території. А то залишисось бідні як церковні миші.
? Показати IP 6 Грудня 2019 13:52
Зомбування перед нормандським форматом.
Андрій Показати IP 6 Грудня 2019 15:00
Неправдиве опитування. Надання російські - державного статусу - втрата незалежності. Де російська державна - там расєя
Готовим на компроміс Показати IP 6 Грудня 2019 17:20
Читайте: https://www.volynnews.com/news/all/pomer-volonter-iakoho-na-donbasi-pobyly-za-ukrayinsku-movu/

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus