USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чим загрожує Волині нове водосховище у Білорусі

6 Березня 2016 19:00
Україна та Білорусь проводять демаркацію кордону. На Волині мешканці прикордонних територій почали бити на сполох, мовляв, є порушення. Зокрема висловлювали стурбованість про те, що білоруси розширюють Жирівський канал та поблизу населеного пункту Малинівка облаштовують водосховище, що може призвести до знищення озер на Волині й екологічної катастрофи. Який насправді стан справ – доповіли фахівці Волинського обласного управління водних ресурсів.

Реагуючи на статтю «Україна та Білорусь визначає кордон на Волині: говорять про порушення», у редакцію Інформаційного агентства Волинські Новини надійшло роз’яснення від начальника Волинського обласного управління водних ресурсів Ростислава Кравчука з приводу ситуації, яка виникла між двома державами.

Зауважимо, що наразі Ростислав Кравчук очолює українсько-білоруську робочу групу спільного використання водних ресурсів, проектування, будівництва і експлуатації водогосподарських об’єктів.

У листі йдеться про те, що дійсно, білоруси мають намір брати воду з озер, які розташовані на території Волині й для цього розширюють водний канал. Втім, запевняють волинські водники, що це не нестиме шкоди довкіллю й навпаки є в державних інтересах України.

ВОДОСХОВИЩЕ ТАКИ БУДУЄТЬСЯ НА БОЦІ БІЛОРУСІВ

Також стало відомо, що роботи над новим водосховищем на території Білорусі розпочали, але будівництво відклали на два роки через нестачу фінансування.

«Голова Ветлівської сільради Любешівського району Любов Павлик висловлюєстурбованість намірами білоруської сторони щодо «будівництва водосховища поблизу населеного пункту Малинівка та облаштуванням нового каналу шириною до 50 метрів з Білого озера, що нібито призведе до знищення Білого, Волянського і Святого озер», - йдеться в інформації начальника Волинського обласного управління водних ресурсів Ростислава Кравчука. Посадовець запевняє, що роботи, про які йдеться, заплановані в рамках реалізації Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Білорусь про спільне використання і охорону транскордонних вод.

«Щодо будівництва водосховища – то такі заходи передбачені, втім, їхня реалізація залежить від фінансування й поки, остаточна дата введення його в експлуатацію невідома», - йдеться у листі.

ЧИ ЗАГРОЖУЄ ВОЛИНІ ЕКОЛОГІЧНА КАТАСТРОФА

Волинські водники запевняють, що рівень води контролюється й з озера Біле не випускатимуть більше, ніж встановлена норма – нижній рівень води 146,8 метра в Балтійській системі висот.

Та додають, що це дасть тільки користь волинянам, мовляв, убереже Любешівський і Ратнівський райони від паводків, а також працюватиме в державницьких інтересах України,

«Ширина Жирівського каналу не має значення, головну роль відіграє гідроспоруда, яка пропускатиме в нього воду з озера Біле.

Діє робоча група, яка здійснює контроль за дотриманням вимог Правил експлуатації Білоозерської водоживильної системи Дніпро-Бузького каналу, котрі встановлюють граничні рівні на водотоках (каналах, озерах) системи протягом року. Правила узгоджені сторонами та затверджені Уповноваженими Урядів обох країн, їх дотримання є двосторонніми зобов’язаннями.

Таким чином, будь-які дії білоруської сторони, а саме забір води з Білого озера у Білоозерський або Жирівський канал, відповідно до вимог Правил, може здійснюватись лише при дотриманні відмітки на виході з озера на рівні не нижче 146,8 м в Балтійській системі висот. Рівень води в озері Білому регулює гідротехнічна споруда, збудована на витоку Жирівського каналу. До речі, подібна споруда вже є на озері Білому на витоку з нього Білоозерського каналу (на фото). Головне ж завдання Жирівського каналу заповнити водосховище поблизу Малинівки, як одного з резервуарів Дніпро-Бузького каналу.

Інформуємо також, що обласне управління водних ресурсів щоденно здійснює контроль за дотриманням вимог Правил експлуатації Білоозерської водоживильної системи та в будь-якій ситуації діятиме в межах чинного законодавства та виключно в інтересах держави Україна», - запевняють волинські чиновники.

РОБОТИ ЩОДО ОХОРОНИ ТРАНСКОРДОННИХ ВОД ТРИМАЮТЬ ІЗ 2003-ГО РОКУ

У Волинському обласному управлінні водних ресурсів розповідають, що комісія щоденно контролює перебіг робіт, аби вони велися згідно з вже ухваленим планом та визначеними намірами.

«Із 2003 року працює українсько-білоруська Робоча група з питань експлуатації Білоозерської водоживильної системи Дніпро-Бузького каналу. У функції Групи входить узгодження проектних та гідротехнічних заходів транскордонного характеру, які проводять обидві сторони в межах цієї системи, в склад якої входять Жирівський канал та озера Святе, Волянське і Біле.

Протоколом засідання Групи від 23 листопада 2012 року українська сторона погодила надану білоруською стороною проектну документацію «Реконструкция Жировского канала Дрогичинского района Брестской области», враховуючи, що реалізація вказаних в проекті заходів дозволить збільшити пропускну спроможність Білоозерської системи, знизить небезпеку затоплення та підтоплення земель Ратнівського, а також Любешівського районів у період проходження повеней та паводків. Виконання робіт відслідковувається Групою протягом усього періоду реконструкції, що відмічено протоколами засідань за 2013-2015 роки. Першу чергу об’єкта (очистку основного та відвідних каналів, відновлення дамб) здано в експлуатацію в грудні 2014 року. Реалізація інших заходів залежить від фінансування», - деталізують про ситуацію волинські чиновники.

«Поділимося водою у повінь», - так, підсумовуючи процес, говорять у водному управлінні, й наголошують, що з повним навантаженням гідросистема працюватиме лише під час повеней і паводків, рятуючи Ратнівській і Любешівський райони від підтоплень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анатоль Показати IP 6 Березня 2016 19:12
Усе буде добре
Анонім до Анатоль Показати IP 6 Березня 2016 22:25
будем жити по-новому
ВАСИК ТЕЛЕСИК Показати IP 7 Березня 2016 12:13
ТА ВЖЕЖ ЧОСЬ ТАМ РОБИТЬ! НЕ СТИЙТЕ!
полішуки Показати IP 7 Березня 2016 13:26
ми можемо блокувати якщо хтось заплатить
хай грандоіди Показати IP 7 Березня 2016 14:53
калюжу забудуть
михайло 27.08.2016р Показати IP 27 Серпня 2016 10:19
А який рівень води на даний час на виході із озера Біле?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus