USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Що загрожує Медведчуку за державну зраду і якою може бути відповідь Путіна

16 Травня 2021 21:14
Крадіжка родовища на 38 мільярдів, що допомогла анексії Криму. Розкриття військової таємниці та створення агентурної мережі. Саме у цьому звинувачують кума Путіна, нардепа від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука.

У «судний день» під Печерським райсудом у Києві вердикту для Віктора Медведчука чекав цілий натовп людей. І фактично вся країна. Бо всі сім років війни з Росією відвертий прихильник Кремля почувався в Україні дуже спокійно. Спілкувався з президентами. Розширював бізнес. Через підставних осіб купував телеканали і давав великі інтерв’ю. І раптом після запроваджених санкцій аж такі серйозні обвинувачення.

То чи загрожує Медведчуку реальна тюрма і як ці події можуть позначитися на східному фронті України? Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.

У чому державна зрада?

Обвинувачення висунуло Медведчуку та нардепу від «ОПЗЖ» Тарасу Козаку одразу три вкрай серйозні статті.

Епізод перший. Якщо зовсім коротко: коли «зелені чоловічки» окупували Крим, Медведчук зареєстрував у Росії компанію «Нові проєкти». По суті двійника зареєстрованої в Києві фірми, яка володіла ліцензією на розробку нафтогазових родовищ поблизу півострова. Корисних копалин там – на грандіозну суму у 38 мільярдів гривень.

«Так от, у 2015 році наші підозрювані фактично взяли і передали окупанту усю матеріальну та документальну базу цього родовища», – сказала генпрокурорка Ірина Венедіктова.

Ну, а «рішали» за все це – напряму з московськими міністрами і псевдовладою Криму.

Епізод другий. Передавання ворогу таємних даних. В СБУ стверджують, що Медведчук через Козака повідомив ФСБ про місце розташування секретного підрозділу Збройних сил України, їхню чисельність, бойову підготовку. А це вже прямий удар по обороноздатності країни.

Епізод третій. Та сама парочка «ОПЗЖистів» придумала хитрий і цинічний план, що претендує увійти в підручники гібридної війни. Назвали проєкт «Промінь». Як розповів глава СБУ Іван Баканов, кінцевою метою мала стати одночасне створення в Україні п’ятої російської колони і мережі завербованих агентів. Об’єктами розробки ФСБ мали стати всі прості заробітчани. І можливо, вже стали...

«Через механізм цього проєкту «Промінь» – збирати персональні дані українців. Вербувати їх, впливати на внутрішню політику нашої держави», – сказав Баканов.
В очікуванні «судного дня»

Днем пізніше, після цього резонансу, Медведчук з усією свитою «ОПЗЖ» навідується до Офісу генпрокурора. Каже, аби реально отримати підозру держзраді, і в хорошому настрої сам виходить з Офісу генпрокурора. Медведчук – людина, яка десятиліттями була дотична до судової системи країни. І кожна дія його зараз продумана.

Читати також: Медведчук та Козак у дні захоплення Криму отримали під контроль нафтовий бізнес у Росії, – «Схеми»

«Судний день»

Печерський райсуд столиці – в оточенні сотень спортивних молодиків. Вони кажуть, що «патріоти за життя»... У цьому випадку – життя Медведчука. Паралельно тут – з десяток патріотів, уже за життя України без впливового путінського кума. Але всередині – ще тісніше. Про що свідчить всюдисущий Ілля Кива.

«Сиш, убери свою ж*пу», – сказав нардеп.

До пізнього вечора Феміда слухає сторони. А сам підозрюваний гнутиме власну лінію: «Вважаю, що в розпорядженні правоохоронних органів немає об’єктивних доказів, які б могли сьогодні говорити навіть про підозру по відношенню до мене».

Нардепи з оточення свого шефа клопочуть у судді взяти Медведчука на поруки. Прокуратура – закрити в СІЗО на час слідства або заставу – 300 мільйонів гривень. Через сім годин суддя озвучує третій варіант, від чого однопартійці Медведчука гучно радіють. Цілодобовий домашній арешт.

Наступного дня правоохоронці прозвітують: браслет стеження на підозрюваному закріплений. Відлік домашнього арешту розпочався.

«Є така думка, що, в принципі, це, можливо, і добре», – сказав адвокат Павло Богомазов.

Так оцінює саме домашній арешт незалежний адвокат, якого журналісти спеціально попросили проаналізувати те, що і як зараз відбувається у справі Медведчука.

«Він не може вільно пересуватися, спілкуватися. Принаймні офіційно він є обмеженим. А якби він вніс заставу – це йому б більш розв’язало руки», – пояснив адвокат.

Справа в тому, що українська Феміда на час слідства може швидше відправити до СІЗО підозрюваного у звичайній крадіжці, ніж у державній зраді. Таке от законодавство. І, мовляв, у випадку з Медведчуком – саме домашній арешт, схоже, найсерйозніший з можливих запобіжних заходів. І навряд, що таке рішення насправді втішило захист кума Путіна.

Чи буде тюрма?

Адвокат Павло Богомазов міркує, що з озвученого прокурорами поки найперспективнішим для реального тюремного терміну виглядає другий епізод в обвинуваченні Медведчука. Тобто передавання секретних даних про підрозділ ЗСУ.

«Якщо інформація була передана – це вже ознака державної зради. І тут вже доведено злочин до кінця.

Стосовно здавання корисних копалин Росії – буде складніше... А по таємничій організації «Промінь» – так взагалі під питанням. Тому, що тут вона повинна була б діяти. Тут мали б бути конкретні докази, а не лише мотив», – пояснив адвокат.

Та насправді – усе це лиш ворожіння на кавовій гущі. Ні текст підозри, ні рішення суду – ще не доступні загалу. Тож ніхто, крім вузької групи правоохоронців, не знає реальних фактів, що могли б дати зрозуміти, наскільки серйозно попався Медведчук.

«Коли вже вручають підозру – це означає, що слідчий суддя повірив і побачив, що є переконливі докази провини Медведчука», – каже адвокат.

Наразі це була розвідка боєм, кажуть експерти. Реальна війна правосуддя розпочнеться згодом. Від початку війни в Україні зафіксовано понад 70 вироків саме по держзраді. Тож практика є. Реальні тюремні терміни – теж. Козирем у рукаві прокурорів, ймовірно, буде удар по фінансуванню тероризму Медведчуком. Це – саме те, за що на нього, його дружину Оксану Марченко і поплічника Козака РНБО наклало санкції.

Справа з потрійним дном?

Впливова західна преса уже аналізує: Росія навряд це просто так залишить. Бо йдеться про удар по прямому оточенню Путіна. І він вже відреагував.

«Це безумовно питання, яке повинне перебувати в полі нашої уваги, і ми своєчасно, належним чином, маючи на увазі ті загрози, які для нас створюються, повинні будемо на це реагувати», – заявив Путін.

І хоч Кремль офіційно заявляє, що суд над Медведчуком – це все ж справа внутрішньоукраїнська, та на ділі цей арешт у Києві може здетонувати на Донбасі. Власне, як і навпаки – стати додатковим важелем для Києва. Адже Москва ледь не вперше змушена діяти у відповідь. Досі перший хід завжди робила вона. До речі, секретар РНБО Олексій Данілов вже навіть натякнув – можемо Медведчука і обміняти. Ростов здається, ще має куди зростати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Анонім Показати IP 16 Травня 2021 22:10
ще комусь цікавий цей ***дон?
Аноним до Анонім Показати IP 17 Травня 2021 05:37
Твій ...дон раніше золоті пірамідки продавав, а зараз продає своє ...но в шоколаді.
Вася Олика ПЛ Показати IP 16 Травня 2021 22:20
Из этого роя не выйдет ни х...я !
Дідо Показати IP 16 Травня 2021 23:52
Всіх не обдуриш, не всі холопи і бажають польського пана для себе і своїх дітей!
Корiнний лучанин Показати IP 17 Травня 2021 00:43
Маячня сивоi кобили.
Ахах Показати IP 17 Травня 2021 07:24
Як там прокурор казав: "В невстановленому місці, в невстановлений час зустрівся з людьми особи яких не встановлені". Думали Медведчук втіче з України, а він не став ось і доводиться ліпити такі "докази".
прогноз Показати IP 17 Травня 2021 08:54
Ще одна серія...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus