USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Що зміниться з 1 липня: індексація пенсій, підвищення тарифів, скасування карантину

1 Липня 2023 11:18
З 1 липня в Україні відбудеться кілька змін. У другий літній місяць деяким українцям підвищать пенсії. А подорожчання тарифів і бензину торкнеться всіх громадян.

УНІАН перераховує всі зміни, які відбудуться в липні.

Індексація пенсій

На 1 липня заплановано черговий етап підвищення пенсій. Цього разу перерахунок пенсій проведуть для працівників органів місцевого самоврядування, народних депутатів, держслужбовців та науковців. В середньому розмір доплат до пенсії для них складе 20%. Чим вища пенсія, тим більшою буде доплата.

Подорожчання бензину

З 1 липня мережі АЗС почнуть підвищувати ціни на бензин через повернення довоєнних податків на паливо. Нагадаємо, що навесні 2022 року скасували акцизи та знизили ПДВ на паливо. З 1 липня Верховна Рада планує повернути довоєнні податки, через які пальне подорожчає. Планується, що ПДВ підвищать з 7% до 20%. Експерти прогнозують, що літр бензину подорожчає приблизно на 4,5 грн.

Тарифи на світло

Тарифи на електроенергію в Україні суттєво подорожчають з 1 липня. Точніше, ціни на світло підняли ще в червні, але українці відчують це тільки в липні, коли прийдуть платіжки за минулий місяць.

Нагадаємо, 1 червня в Україні прийняли єдиний тариф на електроенергію для населення, який майже вдвічі вищий за попередній. Тепер тариф становитиме 2,64 грн за кВт-год. При цьому для малозабезпечених сімей залишаться субсидії.

Тарифи на воду

29 червня НКРЕКП проголосувала за підвищення тарифів на воду. Тепер в Україні зросте вартість центрального водопостачання та водовідведення. У кожній області встановлені свої ціни, але в середньому платіжка за воду на сім’ю з трьох осіб зросте на 62 грн на місяць.

Читати ще: Підвищення тарифів на воду може не бути: Шмигаль просить НКРЕКП переглянути рішення

При цьому тарифи на воду в Херсоні, Харкові та Миколаєві залишаться незмінними, оскільки ці міста дуже постраждали від бойових дій.

Вступна кампанія 2023

У липні у випускників шкіл розпочнеться вступна кампанія до вузів.

З 1 липня розпочинається реєстрація електронних кабінетів абітурієнтів. А 3 липня відкриється реєстрація на творчі конкурси та співбесіди для вступу на деякі спеціальності. 19 липня вузи почнуть приймати заяви абітурієнтів.

Зміни програми «Доступні ліки»

З липня українці, які користуються програмою «Доступні ліки», зможуть відшкодувати вартість препаратів тільки за електронним рецептом. Раніше для цієї послуги можна було скористатися і паперовим рецептом, але тепер ці послаблення закінчуються скрізь, крім прифронтових територій.

Подорожчання продуктів

Експерти прогнозують підвищення цін на продукти мінімум на 3-5% в липні, при чому, найперше дорожчати будуть овочі і фрукти. Подорожчання варто очікувати через підвищення тарифів на світло і воду, а також через подорожчання палива.

Також на стрибок цін може вплинути теракт на Каховській ГЕС, через що Україна втратила значну частину врожаю і родючих земель.

Скасування карантину

1 липня в Україні офіційно завершиться дія карантину та надзвичайної ситуації, які були введені в березні 2020 року через пандемію коронавірусу. Карантинні заходи по всій країні остаточно скасують.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Тур Показати IP 1 Липня 2023 11:41
особливо люди радіють, що нардепам пенсії підняли
Сергій Показати IP 1 Липня 2023 15:33
Карантин вже для них не актуально,вони вже заробляють на війні,тут більше можна замутити

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus