USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Переселенці в Луцьку можуть отримати рецепт на «Доступні ліки»

18 Квітня 2022 21:12
Черговий сімейний лікар відтепер має змогу виписувати електронні рецепти на «Доступні ліки». Раніше виписати такий рецепт міг лише лікар, з яким укладено декларацію. Таке нововведення спрямоване передусім на внутрішньо переміщених українців, аби люди з хронічними захворюваннями мали можливість отримати безплатні ліки будь-де.

Водночас луцькі медики розповідають, що війна неабияк вплинула на здоров’я багатьох, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Сімейні лікарі зазначають, що нині найбільша кількість пацієнтів – це люди із хронічними хворобами. Додають: жахіття війни та умови, в яких люди ховалися від обстрілів, безслідно для здоров’я не проходять.

«До мене зверталися пацієнти зі шлунково-кишковими розладами. У них порушено режим харчування, адже їдять те, що мають. Внаслідок цього, наприклад, може загостритися гастрит. Через переохолодження, адже люди змушені ховатися в холодних підвалах, є пацієнти з ГРВІ, циститом, пієлонефритом», – говорить сімейний лікар КП «Медичне об’єднання Луцької міської територіальної громади» Юлія Даців.
Медичну допомогу внутрішньо переміщеним українцям чергові лікарі надають щодня. Неважливо, де і з ким пацієнт уклав декларацію. Достатньо просто прийти і стати в чергу до лікаря. Але якщо декларації немає навіть за місцем проживання, можуть виникнути труднощі.

Без декларації сімейний лікар не зможе виписати пацієнту потрібні препарати, направити його до вузького спеціаліста чи зробити безоплатні аналізи. Декларації переселенці можуть укласти з луцькими сімейними лікарями. Таких пацієнтів уже побільшало. Окрім того, більше можливостей отримали і чергові лікарі. Нині вони мають змогу виписувати електронні рецепти за програмою «Доступні ліки».

«Раніше такої можливості не було. Сімейний лікар, який заміняє іншого сімейного лікаря, міг робити консультації, направляти до вузьких спеціалістів, навіть виписувати медичні висновки тимчасової непрацездатності, але технічної можливості виписувати електронні рецепти по «Доступних ліках» не було», – зазначає в. о. медичного директора консультативно-діагностичного центру КП «Медичне об’єднання Луцької міської територіальної громади» Наталія Ящук.

Додає: це найкраща можливість для внутрішньо переміщених українців, які мають хронічні захворювання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus