USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Що знають і думають пересічні поляки про Волинську трагедію

6 Липня 2013 12:05
Майже половина поляків не має чіткого уявлення про події на Волині 1943-ого року, а третина населення Польщі не знає про них взагалі нічого.

Більшість заявляє, що щось чула про це, але точно не знає, хто був жертвою. При цьому події на Волині багато поляків плутають з іншими подіями Другої світової війни - навіть з Катинню.

Опитування, проведене CBOS, показує, що 31% поляків не мають найменшого уявлення про Волинську трагедію. Щось чули про це 41% респондентів. Більше знань на цю тему у 28% відсотків опитаних, - інформує Експрес.ua.

Більше половини поляків (52%) з тих, хто щось чув про ці події, вважають жертвами поляків. 1% опитаних також називають жертвами представників інших національностей - євреїв, чехів, німців чи вірмен. 9% вважають, що гинули як поляки, так і українці. Невелика частина респондентів (2%) вважає, що постраждало тільки українське населення.
Крім того, 52% опитаних назвали українців тими, хто скоїв злочин на Волині. У той же час 12% називають злочинцями німців чи росіян. При цьому 26% поляків не знають, хто був жертвою злочину, а 31% не знають, хто злочинець.
Опитування також показало, що в очах поляків події польської та української історії є швидше потенційною причиною майбутніх конфліктів, ніж основою, на якій можна побудувати хороші стосунки. Більше половини респондентів (54%) вважають, що події спільної історії України та Польщі розділяють народи, і тільки 24% дотримуються протилежної точки зору.

Нагадаємо, 148 народних депутатів України від ПР і КПУ звернулися до Сейму з проханням визнати Волинську трагедію геноцидом польського народу. Це звернення засудили представники української опозиції і навіть посол Польщі в Україні.

Раніше Сенат Польщі ухвалив заяву з приводу 70-річчя Волинської трагедії, в якій назвав події 1943 року «етнічною чисткою з ознаками геноциду», що викликало неоднозначну реакцію в Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Польщук-поліщук Показати IP 6 Липня 2013 12:52
Про цю трагедію найкраще знали і знають уцілілі переселенці з Волині.Ось такий факт:в 1968 році ми гостювали у польських родичів,і коли мій рідний братик сказав,що він -з України і українець,то наш двоюрідний брат(11 -річний)нахилив голівку і вигукнув:"Бєж сєкіре і жуцай мі глове!",тобто-бери сокиру і відтинай мені голову...Чому?А тому,що в нашій-їхній українсько-польській родині в 1943 і в березні 1945рр.загинули майже всі.Тому тітка з малими дітьми змушена була тікати до Польщі. Ну а хто не знає про трагедію тепер,то Польща велика і різна.
Історик Показати IP 6 Липня 2013 13:10
Дійсно, 11 квітня Сейм Польщі зареєстрував проект постанови, відповідно до якого СС-Галичина і ОУН-УПА визнаються злочинними організаціями. Хоча, ОУН-УПА формально не фігурує у матеріалах Нюрнберзького процесу, але поляки володіють матеріалами, що свідчать про злочинні наміри цих оранізацій на території Польщі у 1939-47рр. Цікавим є той факт, чому тільки зараз про це заговорили?
За мир до Історик Показати IP 6 Липня 2013 13:21
Хочеться, щоб поляки і українці і надалі були дружніми, і сповідували тактику добросусідства. Щоб там не було - але те було давно. А зараз - є зараз, щоб усе між нашими народами було добре.
ВДУ до Історик Показати IP 7 Липня 2013 08:42
А банди Армії Крайової що тут робили на Україні?
Лєшек Пшепіздецкі Показати IP 6 Липня 2013 14:35
А ви запитайте в українців і, зокрема, в волинян, що вони знають про ці події. Відсоток незнаючих подвоїться. Виросла бидлота, яка не знає, як звати дідуся з бабусею, а на запитання "хто такий Тарас Шевченко?", кажуть: "чувак з Пітірбурга". Поляки стоять в будь-якому плані на три-чотири голови вище хохлів, а в плані патріотизму - перші в світі. Польська держава тричі зникала з політичної мапи світу, і знову зявилась. І міцно закріпилась.
Волиняка до Лєшек Пшепіздецкі Показати IP 6 Липня 2013 16:38
Як що ви не знаєте про Волинську різню, то це Ви на 3-4 голови нищі за поляків, а справжні волиняни знають і пам'ятають про цю трагедію, хто її спровокував, що було причинами - і винні однозначно не українці. Досить схиляти голови як холопи, відродимо національну гідність.
Михайло Показати IP 6 Липня 2013 17:36
У Волинській трагедії поляків винні не українці, організували це масове побоїще бандерівці під проводом Шухевича і Клячківського (Клим Савур).
волинянин до Михайло Показати IP 7 Липня 2013 08:45
Упродовж наступних років нічого не навчилися ні поляки, ні українці. Поляки й надалі збирали й видавали мартирологи й поширювали виставки, часто із сумнівними щодо походження фото; українці ж, замість посилити дослідження тієї ж теми, зі свого боку заглиблювалися у внутрішні дискусії «бандерівці-комуністи», «фашисти-сталіністи».
Польщук-поліщук Показати IP 6 Липня 2013 19:04
Підтримую Михайла:винні- не українці,а бандеровці.І їх слід було нам самим осудити,щоби не боявся брат брата-поляк українця!А коли хтось стане захищати виродків-бандюг,то й буде таке ставлення д українців.
студент Показати IP 7 Липня 2013 08:39
Поляки виділяли кошти на дослідження і публікації; українці уникали «непопулярної теми», боячись позбавлення такої привабливої польської візи. Голоси науковців, котрі мають достатньо аргументів, принаймні для того, щоб зняти вагому частину звинувачень з УПА, лунали не стільки в книгах і на конференціях, як в інтернет-виданнях. А цього, як не крути, недостатньо. Відтак, як каже Леонід Кравчук, який кинувся рятувати ситуацію в останній момент, «маємо те, що маємо». Хотіли назвати Голодомор в Україні геноцидом? – нате вам «етнічні чистки з ознаками геноциду». Щось там мали проти Сталіна? – привіт вам від Пілсудського!
гость Показати IP 7 Липня 2013 09:33
Пшеки молодцы,так держать!
Лось Показати IP 7 Липня 2013 09:44
весь цей галас на даний час вигідний Московії. Коли Україна має щанс вступити до європейської спільноти саме московія, через українських нардепів-марионеток, створює конфліктну ситуацію, аби перешкодити розвитку України по європейському вектору.
павло Показати IP 7 Липня 2013 10:35
за радянських часів комуністична пропаганда нав"язувала брехливі історичні факти. Комуністи СРСР разом з фашистами Німеччиною розв"язали ДРУГУ СВІТОВУ ВІЙНУ.З 1939 року почалися"єтнічні чистки" прибалтів і братів білорусів та українців з поляками.НКВС здійснював геноцид. комуністи України - онуки тих більшовиків за часів СРСР добре навчилися і зараз майстерно використовують(по російські НОВОРЕЧЬ -коли на чорне кажуть біле,окупація Польщі в 1939, 1944-1991 звалося освободительний поход ).ПР з комуністами отруєні апельсинами з вірусом(СРСР)
алекс Показати IP 7 Липня 2013 15:25
я не готовий ще пробачити полякам знущання ними над своїми предками .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus