USD 39.55 39.80
  • USD 39.55 39.80
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.90

Щоб врятувати Ратнівщину від підтоплень, потрібно понад 700 тис. грн

11 Лютого 2021 07:00
Ратнівська селищна рада звернулася до депутатів облради з проханням виділити кошти на ремонт меліоративної мережі. Через неналежний стан меліоративних каналів, торік місцеві фермери втратили на деяких ділянках усі посіви.

Про це йдеться в зверненні селищної ради, яке направили на розгляд постійної комісії облради з питань сільського господарства, продовольства та земельних відносин.

У документі йдеться про те, що у червні минулого року на території Ратнівської селищної ради випала значна кількість опадів, яка спричинила чималі збитки. Найбільше постраждали фермери та особисті селянські господарства на території Здомишельської сільської ради, яка увійшла до складу Ратнівської сільради.

Підтоплення земель сталося внаслідок неналежного стану бічних магістральних каналів Прип’ятської осушувальної системи, які перебувають на державному балансі Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області. Також в поганому стані внутрішньогосподарські меліоративні канали. Їх ввели в експлуатацію ще у 1977 році. З того часу гідроспоруди та дамби тут не ремонтували і не очищували. Тож дощові та паводкові води не можуть потрапити по замулених каналах в річку Прип’ять, а заливають людські городи. Загальна протяжність каналів, які потребують ремонту – 19,4 км. На їх ремонт орієнтовно треба 777,5 тис. грн.
Особливо від збитків постраждало СФГ «Пролісок», яке втратило від 80 до 100% посівів пшениці та сої на 115 гектарах. У відповіді Регіонального офісу водних ресурсів йдеться, що в зазначений період випало опадів удвічі більше місячної норми. Через це різко піднявся рівень ґрунтових вод. І хоч на осушувальних системах відкрили шлюзи-регулятори, запобігти підтопленню повністю не вдалося.

Адже, як зазначають у відомстві, відкрита сітка осушувальної системи потребує капітального ремонту, канали замулені і надлишкові води швидко скинути неможливо. Впродовж останніх років державних коштів на проведення ремонтних робіт з очистки каналів – не виділялося.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
О! Показати IP 11 Лютого 2021 15:57
Копайте канали в Шацькі озера, і всі будуть задовлені.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus