USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Щоб знати, в кого стріляти»: у Луцьку створили історичний клуб для переселенців

14 Квітня 2022 12:56
В обласному центрі Волині створили історичний клуб для переселенців «Поговоримо про історію». Люди, які втекли від жахів війни до Луцька, зможуть дізнатися про історію Волині та не тільки.

Історичний клуб спільно створили Волинський національний університет імені Лесі Українки, Луцька міська рада та адміністрація історико-культурного заповідника у місті Луцьку.

Щосереди клуб працює з 16:00 на факультеті історії, політології та національної безпеки Волинського національного університету. Щосуботи з 11:00 переселенців чекають на базі історико-культурного заповідника у місті Луцьку.
У коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини професор кафедри історії України та археології, доктор історичних наук Оксана Каліщук розповіла, що основна ідея історичного клубу – познайомити людей з інших регіонів з Волинню та її історією.

«Луцьк прийняв чимало переселенців. Зараз є теза, що в школі потрібно обов’язково вивчати два предмети – історію та військову оборону – щоб вміти стріляти та знати, в кого стріляти. Як мінімум, частина людей, яких прихистила Волинь, тут вперше. Тому на заняттях історичного клубу ми хочемо познайомити їх з Волинню та її історією. Це волонтерський проєкт, тому все має бути у добровільній, невимушеній атмосфері. Комунікація має бути взаємною, тобто коли ми спілкуватимемося з людьми, то орієнтуватимемося на те, що цікаво їм. Від того будемо складати плани та вести розмову», – зазначила Оксана Каліщук.
На запитання, чи будуть в історичному клубі орієнтуватися на тему відносин росії та України, відповіли, що поки рано про це говорити, адже заняття лише стартували.

«Це може бути Волинь, історія всієї України. Ми мобільно реагуватимемо на те, що проситиме аудиторія. Дуже складно робити висновки, чи ми будемо акцентувати на темі відносин України та росії. По тому, що бачимо зараз в етерах, то, звичайно, ця російсько-українська тематика є актуальною, зокрема з точки зору історичної ретроспективи і тяглості. За великим рахунком, зараз не відбувається нічого нового», – акцентувала історик.

Завідувач кафедри всесвітньої історії, доктор історичних наук, професор Людмила Стрільчук додала, що на заняттях історичного клубу очікують різну аудиторію:«Хто прийде з освітою, хтось прийде взагалі без будь-яких базових знань. Тому ми вирішили, що заняття будуть відбуватися у науково-популярній формі. Розробили анкети, аби опитати людей. У них вони вказуватимуть регіон, з якого приїхали, що саме їм цікаво. В основному будемо акцентувати увагу на Волині».
Відзначимо, що на заняттях історичного клубу історики очікують не лише дорослу аудиторію, а й дітей та підлітків.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ветфельдшер Показати IP 14 Квітня 2022 15:12
Ще створіть їм клуб, як пеленати дітей. З ними треба починати з нуля. Цілковита патологічна тупість. Знаю з власного досвіду, бо довелось порозмовляти з кількома переселенцями. А виставляють себе типу: "Круче мєня только яйца". Дуже убогі люди. Я маю на увазі душевну убогість. І розумову. Співчуваю.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus