USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Щоб не захворіти, потрібно «дружити» із власними нервами.ІНТЕРВ'Ю

30 Жовтня 2013 07:00
Псоріаз – це важка недуга, яку не можна вилікувати повністю. На жаль, ця хвороба не оминула і волинян. Лише у 2013 році на недугу захворіло 4128 мешканців області.

Про те, чи виліковна ця хвороба, хто ризикує нею захворіти і як її уникнути, Волинським Новинам розповіли головний лікар Волинського обласного дерматовенерологічного диспансеру Леся Карпюк та доцент кафедри дерматовенерології Національної медичної академії післядипломної освіти Жанетта Корольова.



Яка ситуація із захворюванням на псоріаз в Україні?

Вважається, що ця недуга уражає 2-4 % населення. Але це лише ті, хто стоїть на обліку. Загалом це число може сягати й 10 %. В усьому світі - понад 200 мільйонів хворих, в Україні – 100 тисяч. Лише у Луцьку зареєстрували 4128 пацієнтів, які мають цю недугу, - наголосила Жанетта Корольова.

Скажіть, псоріаз – це спадкова хвороба?

Уже доведено, що схильність до псоріазу – спадкова, але яким геном хвороба кодується, наука до цих пір не встановила. Якщо у одного з батьків є псоріаз, то ймовірність його виникнення у дитини – 15-20 %, якщо ж у обох – цей показник збільшується до 40 %, - зазначила головний дерматовенеролог Волині.

На те, що це спадкова хвороба учені дають 25 %, але в окремих випадках трапляється так, коли псоріаз може проявитися і протягом життя, - доповнила слова колеги гостя з Києва.



А чи передається недуга від людини до людини у побуті?

Ні, адже псоріаз – неінфекційне захворювання. Тому отримати зараження через предмети побуту абсолютно не можливо. Те ж саме можна сказати і про лазні та громадських місця загалом. Ми хочемо на цьому наголосити, оскільки оточення не повинне остерігатися хворих на псоріаз і вони не повинні відчувати дискримінацію та стагнацію в суспільстві, - продовжує волинський медик.

Чи можна вилікувати цю хворобу взагалі чи її просто підліковують?

Псоріаз – це хронічне захворювання, яке хворий повністю може контролювати. Головне навчити людину жити із цією недугою. І чим раніше хворий розпочне лікування, тим більша ймовірність успішних результатів, - зазначила пані Карпюк.

Однак вилікувати повністю – ні. Важко пророкувати повне одужання, оскільки це хронічний дерматоз, тому завжди можливий рецидив. Завдання лікаря – повністю позбавити пацієнта від висипки, щоб у нього була стійка ремісія, - зауважила київський доцент.

Які ускладнення може спровокувати псоріаз? Чи може він уражати внутрішні органи?

При псоріазі велика ймовірність того, що можуть розвинутись серцево-судинні захворювання: інфаркт Міокарда, інсульт, гіпертонічна хвороба. Є ризик розвитку діабету, а також таких тяжких недуг, як онкологічні захворювання, - пояснює головний позаштатний спеціаліст волинського УОЗ у галузі дерматовенерології.

Тобто псоріаз може перерости у рак?

Ні, це міф. У рак він не переростає, утім, тяжкий перебіг псоріазу провокує розвиток інших захворювань, зокрема і ріст злоякісних клітин, - заперечила Людмила Ковальчук.



Які фактори, окрім спадковості, можуть його спричинити?

Найпоширеніша причина захворювання – психоемоційне навантаження, стрес. Далі ідуть такі фактори ризику, як інфекційні захворювання, зловживання цигарками та алкоголем.

То як вберегтись від неприємностей?

Профілактика одна – здоровий спосіб життя, фізичні навантаження, звести до мінімуму вживання алкоголю та взагалі перестати курити, а також здоровий сон. Головне, треба «дружити» із власними нервам, - радить лікар.

При яких симптомах уже потрібно бити тривогу?

З будь-якими висипаннями на шкірі людина обов’язково повинна пройти консультацію у дерматолога. І не запускати хворобу, адже тоді ви ризикуєте захворіти ще й на псоріатичний артрит, що призводить до інвалідності, - резюмувала Жанетта Корольова.

Розмовляла Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus